Hvad er Wi-Fi 6, og hvad betyder det for hastigheden på dit netværk? Bliv klogere på den nye teknologi, og se hvor du kan få en Wi-Fi 6 router til din internetforbindelse.

  Hvad er Wi-Fi 6?

  Wi-Fi 6 er en ny trådløs standard, som også bærer betegnelsen “802.11ax”. Wi-Fi 6 er skabt for at kunne imødekomme det stigende behov for at tilkoble mere elektronik til nettet. Du får altså højere kapacitet på et trådløst Wi-Fi 6 netværk, og flere enheder kan benytte nettet samtidigt uden problemer.

  Fremtidens Wi-Fi 6 routere egner sig altså fint til et moderne hjem, hvor flere enheder kræver forbindelse til internettet. Det kan være alt fra overvågningssystemer til mobiltelefoner, som alle benytter hjemmenetværket på samme tid. Data kan hurtigt udveksles på tværs af enheder, og sikkerhedsniveauet har ligeledes fået et nyk opad.

  Desværre er der stadig kun nogle få danske internetudbydere, som omfavner den nye teknologi. Kan du ikke få Wi-Fi 6 router hos din internetudbyder, skal du selv ud og investere. Det kan hurtigt løbe op, hvis du vil have mere end én Wi-Fi 6 router.

  Her får du bredbånd med Wi-Fi 6 router

  Flere selskaber er begyndt at tilbyde Wi-Fi 6 router til nye kunder, når de bestiller en bredbåndsforbindelse. Herunder får du et overblik over udbydere, der netop nu tilbyder den nyeste Wi-Fi 6 standard.

  UdbyderBeskrivelse
  Telenor MaxSpeed
  Gå til udbyder
  Telenor giver dig hurtigt internet med mulighed for tilkøb af Wi-Fi 6 router. Du kan få hastigheder på op til 2500/2500 Mbps.
  Waoo
  Gå til udbyder
  Waoo giver dig Wi-Fi 6 til alle Fiber Full eller Fiber Extra abonnementer, uden du skal betale ekstra. Du kan få hastigheder på op til 1000/1000 Mbps.

  Derfor er Wi-Fi 6 godt nyt for alle

  Wi-Fi 6 standarden er blevet lanceret med henblik på at imødekomme et behov for at koble flere enheder på det trådløse netværk. Du kender det sikkert også som “Internet of Things”, som oversat til dansk betyder “tingenes internet”.

  I fremtiden er det ikke utænkeligt at alt lige fra vaskemaskinen til brødristeren er koblet på internettet, så de kan holdes opdaterede med ny software og styres via din smartphone.

  Dette stiller nogle helt anderledes krav til det trådløse netværk og udstyret, som nu skal kunne bære flere opkoblede enheder på samme tid.

  Den øgede kapacitet er dog ikke alt, som Wi-Fi 6 standarden har at byde på.

  • Opgraderet MU-MIMO teknologi (“multi-user, multiple input, multiple output”) gør det muligt for en Wi-Fi 6 router at kommunikere med flere enheder samtidigt. Sagt med andre ord: Et højere antal bude gør det muligt at levere et højere antal pakker samtidigt.
  • Ny OFDMA teknologi (“orthogonal frequency division multiple access”) gør det muligt at udnytte kapaciteten i routeren bedre, da hver kanal kan deles mellem flere enheder. Routeren kan således håndtere flere enheder samtidigt, uden at det kan mærkes på hastigheden.
  • Lavere energiforbrug med Target Wake Time-funktionen. Trådløse enheder kommunikerer med din router via antenner, som er tændte hele tiden. Med denne nye funktion bliver det muligt for routeren og trådløse enheder at kommunikere på skemalagte tidspunkter, således at der ikke er konstant signal/forbindelse mellem enhederne. Dette er særligt ideelt til blandt andet sensorer, udstyr til fjernstyring af hjemmet, m.m.
  • Ny WPA3 sikkerhedsstandard (Wi-Fi Protected Access 3). Dit trådløse netværk er normalt sikret med en kode, og nu kommer der altså en opdateret version af sikkerhedsprotokollen. WPA3 gør det sværere for hackere at få adgang til dit netværk og udnytte din data. Alle Wi-Fi 6 routere er påkrævet at kunne understøtte WPA3 for at opnå certificering af Wi-Fi Alliance.

  Slut med navne som ‘802.11ac’ og ‘802.11ac’ – fremtidens Wi-Fi versioner er nemmere at huske

  Førhen skulle man holde tungen lige i munden, for at finde rundt i de forskellige Wi-Fi versioner. Før Wi-Fi 6 blev lanceret var 802.11ac den nyeste version, og før 802.11ac havde vi 802.11n. Du var således nødt til at huske hvilken version der var bedre og hurtigere, men dette er heldigvis slut nu.

  Wi-Fi 6 markerer ikke kun begyndelsen på fremtidens trådløse netværk, men også slutningen på underlige navne man aldrig kunne huske.

  De nye navne er også blevet skabt med tilbagevirkende kraft, hvilket betyder at 802.11ac hedder Wi-Fi 5, 802.11n hedder Wi-Fi 4 og så fremdeles.

  Symboler for Wi-Fi version 4, 5 og 6 fra Wi-Fi Alliance
  Wi-Fi Alliance ønsker i fremtiden at du skal kunne se Wi-Fi versionen når du kobler på et nyt trådløst netværk. Kilde: Wi-Fi Alliance

  Der er således ingen tvivl om du har fat i en nyere ældre eller Wi-Fi version fremover, da du blot kigger på nummeret. Jo højere versionsnummer, jo bedre.

  Wi-Fi Alliance har desuden et ønske om i fremtiden at kunne vise Wi-Fi versionen på din trådløse enhed, når du forbinder til et nyt trådløst netværk. På den måde vil du altid kunne se hvilken version det pågældende trådløse netværk har, og vælge den nyeste version.

  Wi-Fi standarder – fra 2 Mbps til 9.6 Gbps på 20 år

  Med Wi-Fi 6 skal du ikke forvente markant højere hastigheder for hver enhed, men til gengæld kan du forvente bedre plads til flere samtidigt forbundne enheder – og dermed et løft i den samlede hastighed.

  Wi-Fi 6 er således kun marginalt hurtigere end Wi-Fi 5, men kigger vi over en 10-årig periode er der sket meget med hastigheden på det trådløse netværk. Særligt Wi-Fi 4-versionen gav fart på netværket, og efterfølgende er det kun gået fremad.

  Herunder kan du se hvor hurtige de forskellige Wi-Fi versioner er:

  • Legacy (802.11) – hastigheder op til 2 Mbps.
  • Wi-Fi 1 (802.11b) – hastigheder op til 11 Mbps.
  • Wi-Fi 2 (802.11a) – hastigheder op til 54 Mbps.
  • Wi-Fi 3 (802.11g) – hastigheder op til 54 Mbps.
  • Wi-Fi 4 (802.11n) – hastigheder op til 450 Mbps.
  • Wi-Fi 5 (802.11ac) – hastigheder op til 1 Gbps.
  • Wi-Fi 6 (802.11ax) – hastigheder op til 9.6 Gbps.

  Kilde: Actiontec.

  Fakta om Wi-Fi 6

  Er alle enheder kompatible med Wi-Fi 6?

  Som udgangspunkt er alle trådløse enheder kompatible med Wi-Fi 6, da standarden er designet til at være bagudkompatibel med tidligere funktioner. Du vil muligvis ikke kunne udnytte alle fordelene ved Wi-Fi 6 medmindre dit trådløse netværk og tilsluttede enhed begge er af denne version.

  Hvordan får du Wi-Fi 6 i hjemmet?

  Du kan få Wi-Fi 6 i hjemmet ved at købe en Wi-Fi 6 router, eller bestille et nyt abonnement på en trådløs internetforbindelse med Wi-Fi 6 router inkluderet. 

  Hvad er de største forskelle på Wi-Fi 6 og Wi-Fi 5?

  Den største forskel på Wi-Fi 6 og tidligere versioner er sikkerhedsniveauet og muligheden for at have flere trådløse enheder tilkoblet samtidigt. Wi-Fi 6 er skabt til at understøtte fremtidens smart home-løsninger, hvor flere små enheder er koblet på det trådløse netværk og tilsluttet internettet.

  Hvorfor hedder det Wi-Fi 6?

  Wi-Fi Alliance besluttede med den nye version af Wi-Fi at forenkle versions-navnene, så det var nemmere at finde rundt i versionerne og identificere den bedste. Versionen før Wi-Fi 6 hed 802.11ac, men man mente hos Wi-Fi Alliance at det var på tide med en mere simpel betegnelse af versionen.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar