Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

    Når priserne stiger, holder de fleste mennesker lidt igen med forbruget. Det er naturligt, men samtidig skal vi kunne spise og komme rundt i landet. Når alle priser stiger, inkluderer det selvfølgelig også basale varer såsom mad, brændstof og personlige hygiejneartikler.

    Det kan altså være nødvendigt at tage et grundigt kig på din samlede økonomi, hvis du vil undgå at sprænge budgettet. I denne artikel finder du en række sparetips, som kan være nyttige i en tid med stigende priser.

    #1 Udnyt strømmen, når den er billigst

    Elpriser prisforskel
    Der kan være mange penge at spare, hvis du udnytter strømmen i de billigste timer.

    Vores søstersite, BoligFakta, har dette tip til dig, der gerne vil skære lidt af elregningen: Udnyt strømmen, når den er billigst.

    Det eneste, det kræver, er at du har et fleksibelt el-abonnement. Så betaler du den aktuelle timepris, og der kan altså være mange penge at spare hvis du kan planlægge dit forbrug. Aftentimerne mellem kl. 17 og 20 er som regel dyrest, så her skal du ikke begynde at vaske tøj eller starte opvaskemaskinen. Start hellere opvaskemaskinen kl. 22 eller senere, hvis muligt. Hvis din vaskemaskine har timerfunktion, kan du sætte den til at starte midt på dagen. Så er tøjet vasket færdigt, når du kommer hjem.

    Overvåg elpriserne med disse apps:

    Flere råd her: Spar på elregningen – 8 tips til at spare på strømmen

    #2 Gennemgå alle dine abonnementer

    Der kan være penge at spare, ved at skifte eller opsige abonnementsordninger. Tag derfor et grundigt kig på følgende abonnementer, og undersøg om der findes billigere løsninger på markedet:

    • Bredbånd
      Måske kan du nedgradere hastigheden, eller skifte til en billigere udbyder? De fleste kan nøjes med 100 Mbit/s, så her kan der spares en fornuftig portion penge.
    • Mobiltelefoni
      Der er mange teleselskaber, og prisforskellene er store. Måske kan du nøjes med et mindre abonnement hos en billigere udbyder?
    • TV-pakker
      Har du brug for en masse TV-kanaler, eller kan du i virkeligheden nøjes med mindre? Måske kan du i virkeligheden undvære den dyre TV-pakke, og abonnere på en streamingtjeneste i stedet.
    • Ugeblade/aviser
      Modtager du en trykt avis hver dag, eller har du fast abonnement på diverse ugeblade? Hvis du kan nøjes med at læse nyhederne på nettet, kan du spare mange penge.
    • Streamingtjenester
      Betaler du for en masse streamingtjenester, som du ikke bruger? Find en enkelt streamingtjeneste eller to, som du bedst kan lide, og skær andre streamingtjenester fra. Du kan altid oprette et nyt abonnement senere, hvis der kommer en film/serie, som du gerne vil se.

    #3 Skift bilen ud med offentlig transport

    Hvis du har langt til arbejde, er det ofte nemmest at tage bilen. Men hvis din arbejdsplads ligger tæt på en togstation, kan du måske spare en masse kilometer ved at pendle et stykke af vejen.

    Kør bilen til nærmeste togstation, parker og hop på toget. Du sparer ikke kun en stor sum penge på brændstof, du sparer også penge på serviceeftersyn og dæk.

    #4 Lav en madplan og tæl dit kalorieindtag

    Der kan være penge at spare, hvis du kun køber ind 1-2 gange om ugen. Især hvis du laver madplan og indkøbsseddel hjemmefra, da du nemmere undgår at købe for meget.

    Netdoktor.dk angives følgende som primære årsager til overvægt: For stort indtag af kalorier, for få fiberrige madvarer, for mange sukkerholdige drikkevarer, et uhensigtsmæssigt måltidsmønster, for store portioner og for stort alkoholforbrug.

    Hvis du bruger en app såsom Lifesum eller MyFitnessPal, kan du få et indblik i dine kostvaner og lære at regulere dem. Det kan ofte føre til en stor besparelse på budgettet, når du kun spiser hvad du faktisk har behov for.

    #5 Udnyt supermarkedernes bedste tilbud

    Når du har lavet madplan og indkøbsseddel, kan du undersøge priserne hjemmefra. Der er nemlig konkurrence mellem supermarkederne, og du kan ofte finde gode tilbud på dagligvarer. Brug eksempelvis søgefunktionen på Minetilbud.dk eller eTilbudsavis.dk, så du kan finde de bedste priser netop nu.

    Start med at finde ud af, hvor du finder det bedste tilbud på kød, da kødet ofte er dyrere end frugt, grønt og kolonialvarer.

    #6 Hold igen med impulskøb

    Det kan være sjovt og hyggeligt at tage på shoppingtur, men sæt dig nogle mål hjemmefra før du tager afsted: Hvad skal du købe? Hvor mange penge vil du bruge?

    Husk også at overveje nøje, om du i virkeligheden har brug for at købe nyt, eller om du f.eks. kan undvære eller købe brugt. Vi har ofte en tendens til at tale visse produkter op, hvis vi først har fået lyst til at købe dem. Mange butikker er også gode til at få os til at bruge flere penge end planlagt, eksempelvis ved mersalg af plejemidler og forsikringer. Vær derfor fast besluttet på at fravælge dette, hvis du skal købe et bestemt produkt.

    #7 Gennemgå dine forsikringer

    Tjek alle forsikringerne igennem: Ulykkesforsikring, husforsikring, indboforsikring, bilforsikring og lignende. Er du tilstrækkeligt dækket, og har du de billigste forsikringer?

    Forsikringsguiden.dk kan du sammenligne forsikringsselskaber, og se om du får den bedste pris eller ej. Forsikringsguiden.dk er et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk og brancheorganisationen Forsikring & Pension, så du er sikker på at sammenligningerne er uvildige.

    #8 Sammenlign a-kasse og fagforening

    Cirka to millioner danskere er medlem af a-kasse og fagforening. Det anbefales at beholde medlemsskabet i a-kassen, men måske finde en billigere a-kasse.

    Dine rettigheder og muligheder er de samme, uanset hvilken a-kasse du vælger, så her kan du muligvis spare mange penge.

    Fagforeningerne er lidt en anden sag, for der findes både traditionelle og “gule” fagforeninger. Som en sidste udvej kan du overveje at melde dig ud af fagforeningen for en stund, eller måske skifte til en billigere fagforening.

    #9 Skift fitnesscentret ud med hjemmetræning

    Vidste du, at du nemt kan træne hele kroppen derhjemme? Så sparer du også transporten til/fra fitnesscentret, og du kan lære at bruge din krop på nye måder.

    Du behøver ingen redskaber for at træne hjemme, og du kan hurtigt finde nye øvelser ved hjælp af YouTube. På iFORM.dk kan du også finde en masse gode guides til hjemmetræning.

    Et medlemskab af fitnesscenter koster mellem 200 og 400 kr. om måneden, så her kan du virkelig spare penge.

    Flere råd her: Udstyr til hjemmetræning – 6 gode basisredskaber

    #10 Find rabatkuponer, når du shopper online

    Mange netbutikker har et rabatkode-felt, når du skal betale for dine varer. Husk derfor altid at undersøge, om du kan finde en rabatkode, inden du betaler. Vi anbefaler at du bruger Google til dette, og laver en søgning på ‘netbutikkens navn + rabatkode’. Så kan du hurtigt finde ud af, om der findes en rabatkode eller ej.

    #11 Skru ned for temperaturen, når du vasker tøj

    Du behøver ikke vaske tøjet i varmt vand. Tjek på vaskemidlets emballage, og indstil vaskemaskinen til den laveste anbefalede temperatur. Meget vaskemiddel er effektivt helt ned til 20 grader eller koldere, så her kan du spare lidt på elregningen.

    #12 Lad tøjet lufttørre

    Det er ingen hemmelighed at tørretumblere suger meget strøm, og derfor bør du bruge den så lidt som muligt. Tøjet har også bedre af at lufttørre, især hvis det kan hænge udenfor.

    Brug derfor kun tørretumbleren, hvis det er absolut nødvendigt.

    #13 Skru ned for varmen og spar penge

    Om vinteren er det aktuelt at skrue lidt ned for varmen, hvis du vil spare på varmeregningen. Ifølge Bolius kan du spare omkring 5 procent på varmeregningen, hvis du skruer termostaterne én grad ned. Du kan faktisk holde temperaturen helt nede på 18-19 grader, uden det skaber problemer i boligen.

    Holder du normalt boligen opvarmet til 22-23 grader, kan du altså spare en stor sum penge ved at skrue lidt ned for varmen.

    #14 Spar på vandet

    En stor udgiftspost i mange hjem er vandregningen. Heldigvis findes der også råd herfor, så regningen kan reduceres betydeligt.

    1. Sæt bruseren på halvt blus, skru ned for temperaturen og sluk, når du påfører shampoo/sæbe. Undlad lange brusebade.
    2. Tænd kun opvaskemaskinen/vaskemaskinen, når den er helt fyldt op.
    3. Undlad at vande græsplænen. Almindelige græsplæner kan godt tåle tørke, lyder det fra ekspert.
    4. Vask hænder i koldt vand. Du behøver ikke lade det løbe til det er varmt, da effekten er den samme. Det skriver Videnskab.dk. Kun hvis dine hænder er meget snavsede eller fedtede, kan det være en fordel at bruge varmt vand.

    Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

    Leave A Reply