Mange har måske hørt om satellit internet i forbindelse med Elon Musks Starlink-projekt, som forventes at gøre sit indtog i Danmark i løbet af år 2021. Denne type type internet fås ved at opsætte en parabol, der skal pege i en bestemt retning for at forbinde til satellitter ude i rummet.

  I Danmark er satellit internet ikke særlig udbredt, og det er der mange grunde til. Først og fremmest har vi adgang til mobilt bredbånd over hele landet, og størstedelen af alle husstande kan få billigt bredbånd via en fast kablet forbindelse.

  Vi tager i denne artikel et kig på satellit internet via parabolen, og undersøger om det er pengene værd.

  Udbydere af satellit internet i Danmark

  I Danmark er der adgang til flere udbydere af satellit internet, og flere af disse lejer sig ind på andre selskabers satellitter for at kunne levere en hurtig internetforbindelse over hele landet. Herunder får du et overblik over nogle af de mest gængse udbydere af satellit internet i Danmark, så du kan danne dig et indtryk af priser og produkter.

  GEA-SAT

  Gå til hjemmeside

  GEA-SAT er en dansk udbyder af internet via satellit. De tilbyder internetforbindelse til alle husstande i Danmark, Norge og Sverige, og har særligt fokus på at tilbyde forbindelser til omverdenen i fjerne yderområder.

  skyDSL

  Gå til hjemmeside

  skyDSL er en tysk udbyder af satellit internet, og dækker hele Europa. Her finder du hurtige internetforbindelse til en relativt lav pris, og i modsætning til andre udbydere får du her mulighed for at vælge et abonnement med ubegrænset data inkluderet.

  Starlink

  Gå til hjemmeside

  Den nok mest omtalte udbyder af satellit internet i disse dage er Elon Musks storstilede projekt, Starlink. Starlink er en division under SpaceX, hvis formål er at tilbyde hurtigt internet i hele verden.

  Hvem har gavn af satellit internet?

  Satellit internet kræver ikke andet end en lille parabol, som du monterer i en vis højde og peger i en bestemt retning. Du kan altså stå midt i vildmarken eller sejle langt ude på havet og stadig have adgang til hurtigt internet, da du hverken er afhængig af master eller kabler på landjorden.

  Selvom satellit internet i Danmark er lidt af et nicheprodukt, er der alligevel mange nyttige anvendelsesmuligheder.

  #1 Sejlere på åbent hav

  Hvis du ejer en båd og ofte sejler på åbent hav adskillige kilometer fra kysten, kan det være rart at have forbindelse til internettet. Dette kan lade sig gøre med satellit internet, og her kan du ligeledes komme på internettet i det meste af verden uden at bekymre dig om roamingafgifter og uventede regninger.

  #2 Camping i ødemarken

  Uanset om du camperer i telt eller autocamper, er satellit internet en nyttig tilføjelse til oppakningen. Du kan selvfølgelig ikke bare lægge en parabol i rygsækken, men rejser du eksempelvis i bil kan den nemt lægges i bagagerummet og drives af kraften fra et stort batteri og/eller solceller. På den måde kan du rejse til alle destinationer, og stadig have forbindelse til internettet. Du kan med andre ord føre en ægte nomadetilværelse, samtidig med at du kan passe dit arbejde og opretholde kontakten til familie og venner.

  #3 Huse langt ude på landet

  Det er efterhånden et sjældent syn i Danmark, men man skal ikke længere væk end Sverige eller Norge for at finde huse der ligger langt fra dækningsområderne på mobile netværk og fastnet bredbånd. Her kan satellit internet være eneste mulighed for at få forbindelse til omverdenen, og ejer du et hus nordpå er det således værd at overveje.

  Billigere alternativer til satellit internet

  Der findes flere gode alternativer til satellit internet, som også i mange tilfælde er billigere og hurtigere. Med den høje tilgængelighed på alternative og billigere typer bredbånd, skal satellit internet nærmere betragtes som en nødløsning der kan vælges af mangel på bedre.

  I tabellen herunder kan du se en række billige alternativer, som du kan få via kabel eller det mobile netværk på de fleste adresse i Danmark:

  #1kviknet-logo
  Kviknet
  • Via antennestik, telefonstik eller fiber
  • Op til 1000/1000 Mbit/s
  • Gratis trådløs router
  • 6 mdr. binding
  Fra 199 kr./md.
  Min. 6 mdr. 1.194 kr.
  #2Fastspeed-Logo
  Fastspeed
  • Via antennestik eller fiber
  • Op til 1000/1000 Mbit/s
  • Gratis trådløs router
  • 6 mdr. binding
  Fra 249 kr./md.
  Min. 6 mdr. 1.494 kr.
  #3Telenor-Logo
  MaxSpeed
  • Via antennestik, telefonstik eller fiber
  • Op til 1000/1000 Mbit/s
  • Gratis trådløs router
  • Ingen binding
  Fra 229 kr./md.
  Min. 0 mdr. 229 kr.
  #4bolignet-logo
  Bolignet
  • Via fiber
  • Op til 1000/1000 Mbit/s
  • Router kan tilkøbes
  • 6 mdr. binding
  299 kr./md.
  Min. 6 mdr. 1.794 kr.
  #5Oister-Logo
  Oister
  • Mobilt bredbånd
  • Fra 5 GB data
  • Router kan tilkøbes
  • Ingen binding
  Fra 49 kr./md.
  Min. pris 49 kr.

  Som det kan ses af tabellen herover er det markant billigere at vælge mobilt bredbånd eller fastnet bredbånd, hvor hastigheden typisk er højere og stabiliteten bedre.

  Er satellit internet pengene værd?

  Om satellit internet er pengene værd eller ej, er op til den enkelte bruger. Det kan dog i langt de fleste tilfælde ikke betale sig, medmindre der er et stort behov for at komme på internettet i øde områder uden anden dækning.

  Du skal regne med at satellit internet vil koste dig følgende (estimeret):

  • Oprettelse og køb af udstyr: 3-4.000 kroner
  • Abonnement: 300 – 1.000 kroner/måned

  Udstyret er generelt meget dyrere end den billige router, der sædvanligvis følger med almindeligt fastnet bredbånd eller mobilt bredbånd. I de fleste tilfælde skal du således købe udstyret ved siden af, og dette skal desuden monteres i den rette højde og sikres mod stormvejr og andre eksterne faktorer.

  En parabol skal typisk placeres højt og peges i en bestemt retning, hvilket også kan betyder at den skal sidde over din terrasse eller placeres så du kommer til at se på den hver dag. Og den er desværre ikke specielt køn.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar