Spam er en fælles betegnelse for alle typer reklamer, der modtages uden man selv har bedt om dem. Bliv klogere på hvorfor spam eksisterer, hvordan du kan slippe for det og hvordan du anmelder det til myndighederne.
Hvad er spam?
Betegnelsen “spam” siges at stå for “stupid pointless annoying messages”, og opfattes da også akkurat som sådan af de fleste mennesker.
Som regel er spam udformet som en e-mail eller besked, der er sendt ud til tusindvis af modtagere på samme tid. Typisk reklameres der for skumle produkter, og normalt forsøger bagmændene at omgås spamfiltre ved at omskrive almindelige spam-ord – eksempelvis “sex” = “s3x”, “penis” = “pen1s”, “casino” = “c4s1n0”, osv. Det er med andre ord sjældent en tilfældighed, hvis du støder på disse mærkelige stavefejl i spam beskeder.
Derfor modtager du spam
Spam er lukrativt for bagmændene, ellers var den ikke blevet udsendt. Men hvordan finder de helt præcist ud af, hvem de skal sende deres spam til?
Rundt omkring på nettet findes mere eller mindre skumle sider, hvor der kan købes lister med tusindvis af mailadresser. Mailadresserne kan være indsamlet på lovlig vis og derefter solgt videre uden tilladelse, men de kan også være indsamlet fra brugerprofiler på hackede sider.
Læs også: Er mine kontooplysninger blevet hacket?
Det er derfor så nemt som ingenting at skaffe sig adgang til din og andres e-mail adresse, hvad end du har givet samtykke til det eller ej.
Konkurrencer og “gode tilbud” kan også give spam
Hvis du har prøvet at deltage i konkurrencer på nettet eller fundet et “godt” tilbud, kan du også meget vel blive offer for spam efterfølgende.
Der florerer nemlig mange falske konkurrencer på nettet, og disse er udelukkende sat op for at lokke oplysninger ud af dig. Disse oplysninger bruges så blandt andet til spam, men også til andre former for misbrug.
Det samme gælder for tilbud hvor varen måske aldrig dukker op, og hvor hjemmesiden efterfølgende viser sig at være falsk.
Læs også: Sådan spotter du en falsk webshop
Der er med andre ord mange grunde til at du modtager spam, og du er ikke altid selv herre over hvad du modtager i din indbakke. Du kan dog begrænse det markant ved at tænke over, hvordan du færdes på nettet og hvilke oplysninger du videregiver.
Sådan undgår du spam
Ved at følge en række simple retningslinjer, kan du helt eller delvist undgå spam i fremtiden.
- Afgiv aldrig personoplysninger på sider, som du ikke har fuld tillid til.
- Er du i tvivl om siden kan stoles på, bør du oprette en sekundær e-mail til brug på denne. Den sekundære e-mail skal ikke indeholde oplysninger om dit rigtige navn eller lignende.
- Deltag aldrig i konkurrencer, hvor du ikke kender afsenderen.
- Vær altid skeptisk når noget virker “for godt til at være sandt”, og læs altid det med småt.
- Opsæt spamfiltre på din e-mail. Link til instruktioner hos Outlook og Gmail
Mappen “Uønsket mail” kan bruges mod spam
Hos eksempelvis Outlook er det muligt at filtrere samtlige mails fra, således at de altid lander i bakken “Uønsket mail”. Herfra kan du så løbende godkende afsendere, som du har tillid til, således at du aldrig skal bekymre dig om spam. Dette er en ganske effektiv funktion for dig der allerede er ramt af spam, da beskeder i bakken “Uønsket mail” altid slettes automatisk efter en kortere periode.
Anmeld spam til Forbrugerombudsmanden
Det kan i nogle tilfælde være svært at finde ud af hvem der er afsender af spam-mails, men du bør ikke desto mindre anmelde spam til Forbrugerombudsmanden.
Spam er nemlig ulovligt, og afsenderen kan derfor modtage en bøde for at udsende spam til dig og andre modtagere.