Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

    Det kan være risikabelt at surfe på internettet, da svindlere og plattenslagere ofte har frit spil til at franarre dig personlige oplysninger eller lægge skadelige programmer ind på din computer.

    Blandt ses der hvert år mange tilfælde af virus, der som bekendt kan gøre computeren langsom eller – i værste tilfælde – ødelægge den.

    I denne guide finder du råd om gode vaner på nettet, som sikrer dig bedst muligt mod at få virus på computeren.

    Åbn aldrig filer eller dokumenter fra ukendte afsendere

    En af de største syndere er filer eller dokumenter, som er afsendt fra ukendte e-mail adresser.

    Selv et Word-dokument kan indeholde virus, så du bør altid være skeptisk når du modtager e-mails fra fremmede med vedhæftede filer. Hvis du ikke kender afsenderen, bør du ignorere mailen og undlade at åbne eventuelle vedhæftninger.

    Åbn heller ikke filer eller dokumenter fra venner eller bekendte, hvis de ser mistænkelige ud

    Det kan til tider ske at dine venner eller andre bekendte har fået kompromitteret deres e-mail, hvorfra svindlere så kan afsende filer eller dokumenter til deres kontaktpersoner.

    Skulle du modtage en mistænkelig mail fra en person du kender, bør du først få bekræftet at det faktisk er personen selv der har afsendt denne.

    Læs også: Sådan spotter du en fupmail

    Download ikke noget fra ukendte sider

    Vær særligt påpasselig, når du downloader noget fra ukendte sider. Det kan være alt fra gratis upload-tjenester til filarkiver med gamle spil, musik eller film, da der altid er en risiko for at disse kan indeholde virus.

    Sørg altid for at downloade programmer og andre ting fra den officielle udgiver, da du således er bedst muligt sikret mod virus.

    Eksempelvis bør du aldrig downloade Microsoft Office fra andre sider end microsoft.com, Apple iCloud skal downloades fra apple.com, og så fremdeles.

    Vær skeptisk på de sociale medier

    De sociale medier er et oplagt springpunkt for svindlere, der forsøger at udbrede skadelig virus eller narre sig til dine oplysninger.

    Det kan eksempelvis ske ved at de tilegner sig adgang til dine venners brugerprofiler, men det kan også ske igennem sponsorerede opslag, der linker ud til lyssky hjemmesider.

    Vær derfor generelt skeptisk når du præsenteres for opslag, der ikke umiddelbart ligner noget som afsenderen kender til.

    Installer et antivirusprogram

    Med et antivirusprogram bliver din computer sikret mod flere forskellige trusler fra nettet. Antivirusprogrammer er blandt andet nyttige at have installeret på computere med flere brugere, da det ligger i baggrunden og løbende holder øje. Antivirusprogrammerne er typisk indstillede til at tjekke alt hvad der downloades, men derudover kan det også kontrollere hjemmesider for kendte trusler og meget andet.

    Husk dog at et antivirusprogram skal holdes opdateret, hvis det skal kunne opdage de nyeste trusler på nettet. Det er derfor en god idé at indstille antivirusprogrammet til automatisk at opdatere i baggrunden.

    Læs også: Hvad er malware?

    Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

    Skriv en kommentar