Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

  “2 ubesvarede opkald”. “Ukendt nummer”. Du har sikkert prøvet at blive ringet op fra ukendte eller hemmelige numre, som aldrig lægger besked på telefonsvareren.

  I de senere år er svindlerne dog blevet smartere til at skjule deres sande identiteter, og med nye former for telefoni kan de endda foregive at ringe fra danske telefonnumre.

  Det kan koste dig dyrt at tage telefonen

  Tager du telefonen og følger anvisningerne fra svindlerne, kan det ende med at blive en meget dyr fornøjelse. De foregiver ofte at komme fra en myndighed eller et større firma, som du har tillid til, og ofte skyldes opkaldet at der er “problemer” med en betaling, eller at du har vundet noget. I det hele taget omhandler opkaldene noget, som kræver din øjeblikkelige opmærksomhed og ikke kan vente.

  Der er set tilfælde med personer der får stjålet deres identitet på denne måde, og ligeledes er der set eksempler på personer der er blevet franarret hundredtusindvis af kroner.

  Heldigvis er det nemt at opdage et fupopkald, så du kan smække røret på inden skaden sker.

  Herunder har vi samlet de bedste råd, som hjælper dig med at gennemskue et fupopkald.

  Faresignal 1: Personen taler ikke dansk

  Det er sket talrige gange, at privatpersoner er blevet kontaktet af engelsk-talende personer. Disse foregiver at være fra Microsoft Support, og fortæller dig at de har opdaget et problem på din computer. Hurtigt bliver du presset til at tænde for din computer, hvorefter de enten skal installere et program eller beder dig om dine kortoplysninger.

  Typisk taler de engelsk med tyk accent, der i de fleste tilfælde tyder på at stamme fra Indien eller Pakistan.

  Ifølge Microsoft foretager de slet ikke denne type opkald, så her bør du være særligt på vagt.

  Faresignal 2: Du presses til at handle NU

  Som led i en skræmmetaktik er opkaldene typisk fokuseret omkring et “problem”, som kan have uoverskuelige konsekvenser for dig.

  Det kan eksempelvis være at der trues med fængselsstraf eller store bøder, hvis ikke du betaler en fiktiv regning her og nu. Regningen forlanges typisk betalt øjeblikkeligt mens svindleren er i røret, men vedkommende kan også anmode om dine kreditkortoplysninger under påskud af at de så håndterer betalingen for dig.

  Typisk vil reelle virksomheder ikke bruge skræmmetaktikker når de ringer dig op, og kun de færreste vil bede om kreditkortoplysninger og lignende.

  Såfremt du bliver ringet op af en person der udgiver sig fra at komme fra et bestemt firma, bør du i tvivlstilfælde smække røret på og ringe til firmaets offentlige hovednummer. Her vil du altid kunne få præcise svar, samt få be- eller afkræftet om der var tale om fupopkald eller ej.

  Faresignal 3: Tilbuddet er for godt til at være sandt

  Det er ofte set blandt både private og virksomhedsejere, at telefonsælgere ringer med “gode” tilbud. Typisk kræver det bare lige at de får adgang til dine betalings- og/eller personoplysninger, således at de kan registrere tilbuddet i dit navn.

  Hvad mange måske ikke ved, er at sådanne tilbud kan være for gode til at være sande, og at det på denne måde er nemt af snyde.

  I denne kategori behøver telefonsælgeren ikke nødvendigvis at være en svindler, men du bør alligevel altid tage dig i agt når noget lyder for godt til at være sandt. Her anbefales det altid at undersøge på egen hånd, før der takkes ja via telefonen.

  Det skal du gøre hvis du er blevet fuppet

  Hvis du er blevet fuppet af en svindler, skal du hurtigst muligt kontakte din bank. Sørg for at få spærret dit betalingskort såfremt svindleren har fået fat i oplysningerne på dette, og husk ligeledes at få spærret dit NemID hvis du har videregivet billeder eller oplysninger fra dette.

  Hold også et vågent øje på din bankkonto, for at se om der pludselig forekommer mistænkelige transaktioner.

  Tjek et ukendt nummer online

  Der findes mange tjenester på nettet, der lader dig tjekke et ukendt telefonnummer. På den måde kan du finde svar på hvem der ringer, og om vedkommende har reelle hensigter.

  Prøv eksempelvis disse tjenester:

  Fælles for disse tjenester er at brugerne selv indberetter svindelnumre, således at databasen hele tiden er opdateret. Er der mange nye indberetninger om fupmagere for et bestemt nummer, er det højst sandsynligt korrekt.

  Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

  Skriv en kommentar