Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

  Det kan virke uoverskueligt at finde hoved og hale i hvilke oplysninger der findes om dig på nettet, men med de rette vaner kan du begrænse det markant.

  I denne guide får du nogle konkrete råd til hvordan du bedst muligt kan sikre dit privatliv fra at blive delt med omverdenen.

  1. Slet dine oplysninger fra telefonbøgerne

  Telefonbøgerne kan være nyttige til mange ting, men i en verden med sociale medier kan det være rart at få skjult oplysninger om telefonnummer og adresse fra omverdenen.

  Dit teleselskab kan hjælpe dig

  Hvis du gerne vil undgå at fremmede kan finde dit telefonnummer eller adresse, skal du kontakte dit teleselskab og bede om at få udeladt nummer. Det er vigtigt at du beder om udeladt nummer og IKKE hemmeligt nummer, hvis du bare gerne vil fjernes fra telefonbøgerne. Hemmeligt nummer betyder nemlig bare at modtageren af dit opkald ikke kan se dit nummer.

  2. Brug et falsk navn eller kælenavn til din e-mail

  Mange bruger deres rigtige navn, når de opretter en mailadresse. Det betyder at alle, der har din mailadresse, har mulighed for at fremsøge dig på nettet. Dette er ikke altid ønskeligt, så derfor anbefales det altid at bruge et falsk navn eller eventuelt et kælenavn når du opretter ny mailadresse.

  3. Brug aldrig dit fulde navn på internettet

  Lige så snart du skriver dit fulde navn i et forum eller andre offentlige tilgængelige steder på internettet, opsnappes det af søgemaskiner som Google og Bing. Det betyder dit navn måske til evig tid vil kunne forbindes til noget du har skrevet på internettet, og det er ikke altid ønskeligt.

  Brug derfor kun dit fornavn eller et dæknavn, når du skriver eller kommenterer på noget på internettet.

  4. Skjul din Facebook-profil for omverdenen

  Facebook kræver normalt at man kan dokumentere ægtheden af navnet på profilen, og ellers risikerer man at få lukket sin profil.

  Det betyder desværre at andre har mulighed for at finde dig, men det kan du gøre sværere ved at ændre i privatlivsindstillingerne. Her er de vigtigste ting, du bør ændre på din Facebook profil:

  Under “privatlivsindstillinger” bør du gøre følgende:

  • Fjern din profil fra søgemaskinerne, så den ikke kan findes via Google/Bing.
  • Indstil din profil således at venner ikke kan tagge dig i opslag på egen væg eller kommentarer.
  • Indstil din profil så den KUN er tilgængelig for dine venner.
  • Skjul alle personlige oplysninger om din nuværende by, arbejdsplads, telefonnummer, m.m.
  • Skjul din venneliste for alle.
  • Gør KUN dine opslag synlige for venner (og evt. venners venner).

  Dette gælder selvfølgelig også for andre sociale medier, som du måtte være medlem af.

  5. Brug aldrig den samme kode flere steder

  Sørg for at bruge svære adgangskoder til alle hjemmesider der kræver oprettelse af bruger, og benyt aldrig den samme adgangskode flere steder.

  Har du svært ved at huske dine adgangskoder, kan du med fordel bruge en app på telefonen eller lade din browser huske dine adgangskoder for dig.

  6. Ryd op i gamle brugerkonti du ikke længere anvender

  Hvis du har brugerkonti på sider som du ikke længere benytter, bør du undersøge muligheden for enten at få dem slettet eller nulstille eventuelle personlige oplysninger i disse.

  Der er nemlig set mange eksempler på at ældre sider er blevet hacket eller ved uheld har lækket personlige oplysninger til omverdenen, så det er en god idé at begrænse dine ubenyttede brugerkonti eller slette dem helt.

  Er du i tvivl om dine gamle brugerkonti er blevet hacket eller dine oplysninger er lækket til internettet, kan du bruge et værktøj som dette:

  Tjek om dine adgangskoder er blevet stjålet

  Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

  Skriv en kommentar