Du skal vælge en god og hurtig router til fibernettet. Ellers kan du ikke udnytte forbindelsen optimalt, og du risikerer at internettet bliver langsomt og ustabilt. Se her, hvilken router du skal vælge, hvis du vil have fuldt udbytte af det hurtige fiberbredbånd.

  Hvilken trådløs router til fibernet?

  Vi anbefaler et mesh-system med mindst to trådløse enheder, hvis din bolig består af mere end to rum. Det skyldes, at signalet og kapaciteten forstærkes når du har flere enheder. En enkelt router er stadig fin til den mindre bolig eller 1-2 samtidige brugere. Se vores anbefalinger herunder.

  Til den lille bolig (1-2 rum): Asus RT-AX58U

  ASUS RT AX58U router

  Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.

  Denne hurtige router er perfekt til dig, der bor i en mindre bolig med fibernet. Du får en enkelt enhed med god rækkevidde og nyeste teknologi, så du kan nyde godt af brugbare funktioner.

  Af positive ting kan nævnes en simpel opsætning med app, gode sikkerheds- og forældrefunktioner, samt en fornuftig pris.

  Routeren har alt hvad du skal bruge for at få fuldt udbytte af dit fibernet, og rækkevidden er fin til selv store 2-værelses boliger.

  Til den store bolig: Google Nest Wifi

  Google Nest Wifi mesh-system

  Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.

  Google Nest Wifi er mere end end blot en router til fibernettet. Systemet har et flot og stilrent design med indbyggede mikrofoner og højttalere, så du kan tage Smart Home-funktionerne til nye højder. Du kan eksempelvis bruge Google Assistant til at tænde for din yndlingsmusik, uden du selv skal tænde for dit anlæg.

  En af de nok største fordele ved Google Nest Wifi, er brugervenligheden. Systemet fungerer bare, og der kræves kun minimale tekniske færdigheder. Her får du altså maksimal glæde af dit fibernet, samtidig med at du slipper for en stor, klodset router.

  Til familien med stort forbrug: Asus ZenWiFi AX XT8

  ASUS-Zenwifi-AX-XT8 trådløs router

  Prissammenligning vises i samarbejde med forhandlerne.

  Asus ZenWiFi AX XT8 er det ideelle mesh-system til den store familie, som bruger nettet flittigt. Uanset om det er gaming, streaming eller håndtering af store filer, kan dette system være med.

  Da systemet består af mere end én trådløs enhed, kan selv store boliger dækkes med hurtigt internet. Førhen var det ellers sådan at nogle rum havde dårligere dækning end andre, men det hører nu fortiden til.

  Du får selvfølgelig den nyeste Wi-Fi 6 standard og en brugervenlig app, der hjælper dig med at overvåge og kontrollere det trådløse netværk.

  Vil du ikke købe selv? Her er 5 udbydere med hurtige routere

  Det kan hurtigt blive dyrt, hvis du skal købe ny router til dit fibernet. Der er heller ingen hjælp at hente til installationen, og du skal selv holde udstyret opdateret. Hvis du gerne vil slippe for dette, kan du vælge en udbyder med hurtigere routere end standarden. Se de bedste muligheder herunder:

  1
  Telenor
  • Via fiber eller kabel-TV stik
  • Gratis oprettelse
  • Leje af hurtig Wi-Fi 6 router 20 kr./md.
  • Ingen binding
  Fra 269 kr./md.
  Min. 269 kr.
  2
  YouSee
  • Via fiber eller kabel-TV stik
  • Oprettelse 299 kr.
  • Ekstra Wi-Fi Booster kan lejes for 19 kr./md.
  • 6 mdr. binding
  Fra 269 kr./md.
  Min. 2107 kr.
  3
  Norlys
  • Via fiber eller kabel-TV stik
  • Gratis oprettelse
  • Mulighed for op til 4 x Wi-Fi enheder
  • 6 mdr. binding
  Fra 279 kr./md.
  Min. 1674 kr.
  4
  Stofa
  • Via fiber eller kabel-TV stik
  • Gratis oprettelse
  • 2 routere i mesh-system
  • 6 mdr. binding
  Fra 299 kr./md.
  Min. 1913 kr.
  5
  Waoo
  • Via fiber
  • Gratis oprettelse
  • Mulighed for 2 x Wi-Fi 6 routere (mesh-system)
  • 6 mdr. binding
  Fra 399 kr./md.
  Min. 3089 kr.

  Udbyderne i tabellen herover kan tilbyde mesh-systemer, som består af flere trådløse routere i et netværk. Det er fordelagtigt, hvis du bor i et hus eller stor lejlighed, da disse routere kan dække et større areal. Har du hurtigt fibernet, er det selvfølgelig ikke ønskeligt at lade routeren være flaskehalsen.

  Vigtige egenskaber, når du vælger ny router

  Hvis du lige har fået fibernet og leder efter en ny router, kan markedet hurtigt virke en smule uoverskueligt. Der er mange routere at vælge imellem, og du støder hurtigt på begreber som kræver en forklaring.

  Vi har samlet nogle forklaringer af de vigtigste egenskaber herunder, så du nemmere kan finde en god ny router.

  Wi-Fi standard

  Den nyeste Wi-Fi standard hedder Wi-Fi 6. Det er vigtigt at vælge en router med den nyeste Wi-Fi standard, hvis du har fået hurtigt fibernet. Den nyeste standard har ikke kun højere hastigheder, men også en højere kapacitet. Det betyder at Wi-Fi 6 routere er bedre til at håndtere mange samtidige enheder, hvilket er en fordel i et moderne hjem.

  Kapacitet

  Det er vigtigt at du undersøger den samlede kapacitet, når du skal have en router til dit fibernet. Tjek blandt andet at routeren kan opnå tilstrækkeligt høje hastigheder, så du kan udnytte en hurtig fiberforbindelse. Hvis ikke kapaciteten er tilstrækkeligt høj, kan du få problemer med hastigheden og stabiliteten på dit hjemmenetværk.

  Rækkevidde

  De fleste routere kan dække en mindre bolig med 2-3 rum, men til et hus skal du være ekstra opmærksom på rækkevidden. Her kan det betale sig at gennemgå testresultater, men vi anbefaler også at du tilkøber en Wi-Fi extender eller vælger et mesh-system.

  Mesh-system

  Et mesh-system består af flere routere i et netværk, så dækningen bliver lige god i hele din bolig. Dette anbefales eksempelvis i huse med mere end én etage, men også i huse med 3 rum eller mere.

  Mesh-systemer fås med to eller flere routere, alt efter hvad du har behov for.

  App-styring

  Hvis det er vigtigt for dig at kunne overvåge og styre dit hjemmenetværk, er det nyttigt med en god app. Husk derfor at tjekke producentens app, før du køber routeren. De fleste store producenter laver gode apps, som kan kontrollere og sikre dit netværk. Der kan dog være små forskelle, som er værd at bide mærke i.

  Design

  Det anbefales at placere routeren centralt, og derfor foretrækker mange et pænt design. Mange nye routere kan heldigvis leve op til dette, og flere hvide routere er tilgængelige end førhen.

  Pris

  Prisen er selvfølgelig også vigtig. Vi anbefaler at du går efter routere til en pris på 1.000 kroner eller opefter, så du er sikker på at kunne udnytte dit fibernet fuldt ud. I de fleste tilfælde behøver du dog ikke at komme over 2.000 kroner, medmindre du har særlige krav.

  Gode råd til opsætning af fibernet router

  Når du opsætter din nye fibernet router, er placeringen vigtig. Du bør derfor tænke nøje over, hvor du stiller din router. Gemmer du den væk i et skab i hjørnet af huset, risikerer du at internetforbindelsen bliver langsom eller ustabil. En central, høj placering er at foretrække.

  Placer din router højt og centralt

  Du bør placere din router højt og centralt. Gerne lige under loftet på en åben placering. Sæt ikke din router i køkkenet eller tæt på hårde hvidevarer, som kan forstyrre signalet. Akvarier kan også i nogle tilfælde forstyrre signalet på grund af vandet.

  Tilslut gerne din computer med kabel

  Hvis du ofte spiller computer over nettet eller sender/modtager store filer, anbefaler vi at du tilslutter med netværkskabel. Så får du en mere stabil internetforbindelse, og du er ikke afhængig af høj signalkvalitet på det trådløse netværk.

  Vælg det hurtigste frekvensbånd og den mindst belastede kanal

  De fleste nye routere har som minimum to frekvensbånd, hvoraf det ene er hurtigere end det andet. Sørg for at vælge det hurtigste frekvensbånd, og vælg en kanal med mindst mulig trafik. Tjek routerens brugsanvisning, hvis du vil vide hvordan man gør dette.

  Tilslut altid routeren direkte til fiberboksen

  For at opnå den højest mulige hastighed, anbefales det at tilslutte routeren direkte til fiberboksen med et kort netværkskabel. Spørg din internetudbyder til råds, hvis du er i tvivl om længden og kvaliteten af netværkskablet. Dette er vigtigt, fordi det ellers kan påvirke hastigheden og dækningen i din bolig.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar