Hvad betyder ping, latency, jitter og packet loss? Og hvorfor er det vigtigt at vide? I denne artikel bliver du introduceret til begreberne, så du nemmere kan undersøge og evaluere din internetforbindelse.

  Hvad er ping?

  Ping er et begreb, der bruges om et signal, der rejser fra punkt A til punkt B. Hvis du eksempelvis spiller et computerspil på nettet, er du forbundet til en server. Her vil du kunne se din “ping rate”, og denne er normalt angivet i millisekunder (ms). En god ping rate ligger typisk på mellem 10-20 ms, men i visse tilfælde kan den komme højere op.

  Jo større den fysiske afstand er til serveren, du er forbundet til, jo højere vil din ping være. Det kan også skyldes en langsom internetforbindelse, men i Danmark er dette sjældent et problem.

  Ping kan illustreres således:

  Signal fra computer → Tidsforbrug (ms) → Server = Ping

  Hvad er latency?

  Latency forveksles ofte med ping, men der er faktisk grundlæggende forskel på de to begreber.

  Latency er et begreb, der bruges om den tid, det tager for din computer at udføre en bestemt handling på nettet.

  Når du eksempelvis spiller computer på nettet, er det vigtigt med en lav latency. Hvis din latency er for høj, vil du opleve at alt sker med en vis forsinkelse fra du bevæger musen eller trykker på tastaturet. Dette kaldes også for “lag”, og det kan være ganske irriterende eller sågar ødelæggende for din spiloplevelse på nettet.

  Latency kan illustreres således:

  Signal fra computer → Tidsforbrug (ms) → Server → Tidsforbrug (ms) → Computer = Latency

  Hvad er jitter?

  Jitter kan betegnes som “støj” på linjen, og det kan være irriterende for din spiloplevelse eller generelle brug af internettet.

  Når man bruger internettet, sendes data frem og tilbage i pakker. Pakkerne har på forhånd fået en “rute”, som de rejser ad. Hvis nettet er belastet eller der pludselig opstår et nedbrud, kan pakkerne tvinges ud på en omvej. Dette skaber pludseligt støj på linjen, da din computer og serveren i den anden ende er nødt til at vente på de forsinkede pakker.

  Hvis du ofte spiller computer, kan dette opleves som periodisk lag eller hakken i spillet. Man bruger også udtrykket “lag spikes” eller “latency spikes”, fordi det kun sker kortvarigt hvorefter alt kan være normalt i flere timer.

  Hvad er packet loss?

  Packet loss er en betegnelse, der bruges om tabet af de datapakker, der udveksles mellem din computer og internettet. Uanset om du besøger en hjemmeside, streamer en film eller spiller computer, vil datapakker blive sendt frem og tilbage mellem din computer og serveren du er forbundet til.

  Når der opstår packet loss, kan du eksempelvis opleve at streamingtjenester går i stå kortvarigt, eller at dit computerspil afbrydes.

  Packet loss måles i procent af det totale antal datapakker sendt og modtaget. 100% packet loss betyder derfor, at du fuldstændigt har mistet adgang til internettet, mens en lavere procentsats kan betyde at der er problemer med din internetforbindelse eller netværket.

  Et acceptabelt niveau ligger på 1-2 %. Alt derover kan blandt andet forringe din oplevelse med spil og streaming.

  Sådan tester du din internetforbindelse

  I vores sammenligning af de bedste hastighedstests kan du finde flere online-værktøjer, som kan teste din internetforbindelse hurtigt og nemt.

  Den typiske hastighedstest kan måle ping, latency og/eller jitter. Packet loss skal du bruge et særligt redskab til.Test af packet loss er lidt mere kompliceret end de andre parametre, men du kan eksempelvis bruge Packet Loss Test – et engelsksproget testredskab, som du kan indstille efter egne præferencer.

  Sådan optimerer du din internetforbindelse

  Vi har lavet en guide med 9 gode råd, der hjælper dig med at optimere din internetforbindelse. Der er nemlig mange ting, som du kan gøre, hvis du har problemer med høj ping, jitter eller packet loss:

  1. Mål din internetforbindelse, når du oplever problemer.
   Sluk alle enheder i hjemmet, tilslut din computer til routeren med kabel, og foretag en hastighedstest. Er hastigheden ikke som forventet, er det første indikator på at noget er galt.
  2. Placer dit trådløse udstyr korrekt.
   Noget, som også kan skabe problemer med høj ping, jitter og packet loss, er hvis din trådløse router er placeret forkert. Sørg for at den er centralt placeret, gerne højt og i åbne omgivelser. Undgå at placere den tæt på hvidevarer, mikroovne, m.m.
  3. Tilslut din computer med kabel i stedet for WiFi.
   For optimal hastighed, anbefales det at anvende kabel. Brug et passende netværkskabel, med tilstrækkelig kapacitet.
  4. Skift kanal på dit trådløse udstyr.
   Din udbyder kan hjælpe dig med dette. Dit trådløse netværk kan indstilles til at anvende forskellige kanaler, som er mindre trafikerede. På den måde kan du hurtigt og nemt opnå en bedre og mere stabil internetforbindelse.
  5. Udskift det trådløse udstyr.
   Der kommer hele tiden nye standarder på markedet, og trådløst udstyr forældes derfor relativt hurtigt. Er det mere end 4-5 år siden du modtog din trådløse router, er det måske på tide at få en ny.
  6. Tjek computeren for virus.
   Virus kan sløve din computer, og forårsage problemer med internetforbindelsen. Vi har samlet en række tips til at undgå virus på computeren, så du bliver bedre rustet mod dette.
  7. Tilslut det trådløse udstyr til hovedkablet.
   Dette gælder blandt andet for coax-kabler. Du risikerer høj ping, jitter eller packet loss, hvis du ikke kobler dit udstyr direkte til hovedkablet. Spørg din internetudbyder til råds, hvis du er i tvivl om hvor dit hovedkabel befinder sig.
  8. Tjek om andre bruger dit net.
   Hvis dit trådløse netværk ikke er sat ordentligt op, kan det være åbent for fremmede brugere. Du kan heldigvis hurtigt tjekke dette, ved at logge på routeren og se hvem der er koblet på. HUSK at ændre dit kodeord efterfølgende. Din internetudbyder kan hjælpe dig med dette.
  9. Overvej at skifte udbyder.
   Nogle gange må man smide håndklædet i ringen, og acceptere at skift af udbyder er den eneste løsning. Undersøg markedet grundigt, og vælg en udbyder du synes godt om.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  2 kommentarer

  1. Tak for info omkring dette. Jeg er desværre blevet gammel og forstår ikke alt. Mvh. Carsten

   • Thomas Hansen on

    Hej Carsten,
    Velbekomme. Det er rart at vide, at indholdet er til hjælp. Skriv endelig, hvis du har spørgsmål.
    God sommer
    Venlig hilsen
    Thomas, Telefakta.dk

  Skriv en kommentar