Et mesh-netværk giver hurtigt og stabilt internet i hele boligen, så gaming og streaming fungerer optimalt. Det kan være dyrt at etablere dit eget mesh-netværk, men flere udbydere er begyndt at tilbyde deres egne mesh-løsninger. Se dine muligheder her.

  Hvordan fungerer et mesh-netværk?

  Mesh-netværket fungerer ved, at flere trådløse routere kobles sammen. Først kobler du den ene trådløse router til internettet, og dernæst kan de resterende routere kobles sammen trådløst.

  Når routerne er koblet til hinanden, skaber du det der kaldes et mesh-netværk: Den første router dækker et vist område af din bolig, men sender også signalet videre til den næste router. Den næste router dækker så et tilsvarende område, og så fremdeles.

  Du får altså en bredere og stærkere dækning i hele boligen, så internetforbindelsen er lige stabil og hurtig over det hele.

  Et mesh-system til hjemmet består typisk af to eller tre enheder, men det er også muligt at finde større systemer med flere satellit-enheder.

  Elgiganten har lavet denne lille video, der illustrerer hvordan et mesh-netværk fungerer:

  Internetudbydere med mesh-systemer

  Flere internetudbydere tilbyder mesh-systemer i form af to eller flere trådløse enheder. Der er lidt forskellige muligheder, så vi anbefaler at du tjekker dem alle. I tabellen herunder har vi samlet alle de løsninger, vi har kendskab til:

  1
  Norlys
  • Via fiber eller kabel-TV stik
  • Gratis oprettelse
  • Mulighed for 2 x routere (mesh-system)
  • 6 mdr. binding
  Fra 299 kr./md.
  Min. 1794 kr.
  2
  YouSee
  • Via fiber eller kabel-TV stik
  • Oprettelse 398 kr.
  • 2 x mesh-routere kan lejes for 39 kr./md.
  • 6 mdr. binding
  Fra 288 kr./md.
  Min. 2126 kr.
  3
  Stofa
  • Via fiber eller kabel-TV stik
  • Oprettelse 99 kr.
  • Min. 2 x routere (mesh system)
  • 6 mdr. binding
  Fra 369 kr./md.
  Min. 2214 kr.
  4
  Waoo
  • Via fiber
  • Gratis oprettelse
  • Mulighed for 2 x Wi-Fi 6 routere (mesh-system)
  • 6 mdr. binding
  Fra 399 kr./md.
  Min. 3089 kr.

  Fordelen herved er at du ikke selv skal ud og investere i dyrt udstyr, men i stedet får udstyret med i abonnementet. Så kan du altid få support og service, når du har brug for det. Internetforbindelserne koster måske en smule ekstra, men til gengæld får du ro i sindet.

  Vi anbefaler, at du vælger en internetudbyder, der tilbyder mesh-systemer, hvis du gerne vil have en nem Wi-Fi løsning til hjemmet. Her skal du nemlig ikke ud og sammenligne produkter og installere på egen hånd, men kan i stedet følge en nem opsætningsguide fra udbyderen. Opstår der problemer, kan du altid henvende dig hos udbyderen.

  Hvilke mesh-systemer skal du vælge?

  Der er mange gode mesh-systemer at vælge imellem. Herunder har vi samlet et par stykker, som vi anbefaler til brug i hjemmet med alsidige behov.

  Google Nest Wifi

  Google Nest Wifi mesh-system

  Google Nest Wifi er ikke bare et mesh-system, men hjemmets centrale “styresystem”. Systemet understøtter en lang række Smart Home-funktioner, og fungerer selvfølgelig sammen med Google Assistant. Er du i nærheden af en Google Nest Wifi-enhed, kan du eksempelvis tænde for musikken, slukke for lyset, starte en film og meget mere.

  Hvis du er ude efter et nemt og brugervenligt mesh-system til hjemmet, som er lige ud ad landevejen, er Google Nest Wifi den rette investering. Hver af de trådløse enheder ser tilmed pæne ud, så nu behøver du ikke længere skjule din router.

  Asus ZenWiFi AX XT8

  ASUS-Zenwifi-AX-XT8 trådløs router

  Prisen rykker hurtigt opad, men med Asus ZenWiFi AX XT8 får du flere funktioner og højere hastigheder. Dette mesh-system er ideelt til den store familie, som bruger nettet flittigt og til forskellige formål. Uanset om det er gaming, streaming eller håndtering af store filer, er dette mesh-system et godt valg.

  Asus ZenWiFi AX XT8 udmærker sig ved at have den nyeste Wi-Fi 6 standard, som gør dit netværk hurtigere og mere sikkert end førhen. Der medfølger også en brugervenlig app, som gør dig i stand til at styre hjemmenetværket fra din smartphone.

  Netgear Orbi Pro WiFi 6

  Netgear Orbi Pro WiFi 6

  Netgear Orbi Pro WiFi 6 er den helt tunge løsning. Her får du uanede kræfter, og du kan forbinde op til 4 trådløse enheder i et stort mesh-system. Hastighederne er høje, og systemet benytter selvfølgelig den nyeste Wi-Fi 6 standard.

  Mesh-systemet dækker et særdeles stort område med lynhurtigt internet, og det er altså ideelt til dig der driver virksomhed hjemmefra. Prisen er desværre også i den høje ende, men til gengæld får du også det bedste af det bedste. Hvis prisen afskrækker dig, kan en billigere løsning sagtens fungere i et almindeligt hjem.

  Fordele og ulemper ved mesh-netværk

  Herunder gennemgår vi en række fordele og ulemper ved trådløst mesh-netværk.

  Fordele

  • Nemt at forbedre dækningen i boligen. Du køber blot en ekstra enhed, hvis et hjørne af din bolig har dårligt signal.
  • Højere stabilitet. Da mesh-systemet består af mere end én enhed, er der mindre risiko for at netværket bryder ned.
  • Systemet er skalerbart. Et mesh-system kan skaleres op eller ned med flere eller færre trådløse enheder. Flytter du i en større bolig, kan netværket altså tilpasses dertil.
  • Smart Home-funktioner kan bruges sammen med mesh-systemet. Eksempelvis har Google Nest Wifi integreret Google Assistant, så du kan styre husets funktioner via stemmekommandoer.
  • Flere regnekræfter giver hurtigere netværk. En router er teknisk set en lille computer, som har en vis kapacitet. Med et mesh-netværk er kræfterne delt ud over flere routere, og netværket bliver derved hurtigere.

  Ulemper

  • Installation er en smule mere krævende. Du skal nemlig ikke kun installere én router, men flere, og de skal alle forbindes til hinanden før systemet virker.
  • Større forbrug af strøm. Hver enhed bruger i sagens natur en smule strøm. Det kan måske ikke mærkes på elregningen, men det er værd at have i baghovedet. Mesh-systemet er nemlig tændt 24 timer i døgnet.
  • Fylder mere i boligen. Du skal finde plads til flere enheder, og de skal gerne placeres centralt. Derfor bliver du sandsynligvis nødt til at placere routerne synligt i stuen, på kontoret og hvor du ellers bruger internettet.
  • Prisen er højere. Du betaler selvfølgelig mere for et mesh-system, end hvis du købte en almindelig router. Priserne er dog på vej ned, og mesh-systemer har en gennemsnitlig levetid på 5-10 år.

  Placering af dit mesh-system

  Illustration af hus med 3 mesh-routere
  Mesh-systemet fungerer bedst, når alle trådløse enheder har forbindelse til hinanden.

  De fleste får internetforbindelsen ind via bryggerset eller teknikrummet, hvor diverse kabler og installationer er samlet. Det vil således være naturligt at placere den ene mesh-enhed i bryggerset, og gerne så den står under en meter fra internetforbindelsens hovedkabel.

  Afhængigt af hvor i huset den første router er placeret, skal du placere den anden router i modsatte ende af huset. Der må selvfølgelig ikke være alt for stor afstand mellem enhederne, men de skal gerne være spredt ud mellem hinanden.

  Hvis du har tre trådløse enheder eller mere, er det ideelt at placere dem så de alle kan nå hinanden på kryds og tværs. Så er du sikret højere stabilitet, og nettet bryder ikke sammen hvis én enhed går i stykker.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar