Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

  Internettet rummer mange muligheder og informationer, som er værdifulde for både børn og voksne. Det er stedet med uanede mængder gratis lærdom, hvor ildsjæle kan inspirere hinanden og samles i fællesskabet.

  Det er dog også springpunktet for en masse ulovlige handlinger og opførsel, som kan have alvorlige konsekvenser for barnet og/eller familielivet.

  Det er derfor en rigtig god idé at lære dit barn at færdes på nettet, og løbende snakke om de mange muligheder internettet byder på.

  Her har vi samlet en trin-for-trin guide, der guider dig og dit barn til en sikker færden på nettet.

  1. Opsæt en fælles e-mail adresse

  Medmindre dit barn er gammelt nok til at have sin egen e-mail adresse, kan I opsætte en fælles e-mail adresse.

  Denne e-mail adresse kan så bruges til at administrere medlemsskaber og abonnementer i computerspil, apps og hvor det ellers måtte være nødvendigt at afgive en e-mail adresse.

  E-mail adressen skal være anonym

  Det er vigtigt, at e-mail adressen hverken fortæller noget om barnets navn, køn eller alder. I det hele taget er det en god idé at lære dit barn, at ethvert “spor” på nettet ligger der til evig tid, og derfor er det bedst at være anonym hvor det er muligt.

  2. Slå sikkerhedsfunktioner og forældrestyring til

  Det er mange steder muligt at slå forskellige sikkerhedsfunktioner og/eller forældrestyring til, således at du kan sidde med på sidelinjen og administrere adgangsmulighederne for dit barn.

  Dette kan også sikre barnets privatliv, og når barnet ved at du følger med på sidelinjen, er fristelsen til at kigge på ukendte sider mindre.

  3. Aktiver beskyttet søgning på Google

  Google gør det muligt at aktivere beskyttede søgninger i deres søgemaskine, således at resultater uegnede for børn sorteres fra. Det er ikke en skudsikker metode, men den virker i mange tilfælde ganske godt.

  Du aktiverer beskyttet søgning på google.dk således:

  Klik på Indstillinger –> “Slå Beskyttet søgning til”

  4. Snak om brugen af internettet

  En vigtig del af læringsprocessen er hele tiden at tale med barnet om internettet. Det kræver af dig som forælder at du har sat dig ind i tingene og de mange muligheder, men det er også et værdifuldt tillidsbånd at opbygge sammen med dit barn.

  Gør det til en vane at tale om hvad dit barn bruger internettet til, og kom med gode råd og forslag der hjælper barnet med at udnytte de mange muligheder.

  På den måde lærer barnet også at det er okay at tale om alle de ting der foregår på internettet, og med den løbende samtale omkring brugen har du nemmere ved at hjælpe og give støtte når det er nødvendigt.

  God internet etikette er vigtigt

  Snak også om hvad der er okay og hvad der ikke er okay, heriblandt deling af billeder mellem venner og i offentlige rum, og husk dit barn på at man på nettet bør opføre sig som man ville gøre det i skolegården.

  5. Lad være med at pirre barnets nysgerrighed

  Selvom det anbefales at tale om brugen af internettet med jævne mellemrum, frarådes det at tale om internettets mange skyggesider.

  Du risikerer nemlig at barnet bliver nysgerrigt, og prøver at undersøge de “forbudte” ting på egen hånd.

  I sådanne tilfælde er det bedst at guide barnet helt udenom alle de dårlige ting, og udelukkende fokusere på nettets mange gode ting.

  6. Hold igen med de sociale medier

  Dit barn vil sikkert i en meget tidlig alder plage om at få oprettet profil på Facebook, Snapchat og andre sociale medier “fordi alle de andre i klassen har profiler derinde”.

  Som forælder er det en god idé at stå ved sine holdninger og holde fast i at det ikke skal være tilladt for børn under den tilladte alder at oprette profiler på de sociale medier.

  Facebook kræver eksempelvis at man som minimum er 13 år for at have en profil, og det er der mange gode grunde til.

  Alderen er typisk sat ud fra en idé om at man så er gammel nok til at kunne navigere i et online rum med uanede muligheder for at møde og interagere med fremmede mennesker online, således at samtaler kan føres fornuftigt og uden vidtrækkende konsekvenser.

  Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

  Skriv en kommentar