I løbet af år 2023 kom det frem, at TDC lukker ned for kobbernettet i 2030. Derefter er det helt slut med telefoni og bredbånd via telefonstikket, som har udgjort kernen i dansk infrastruktur i mere end 100 år. Ifølge Telestatistik fra 2. halvår af 2022 er der stadig 400.000 husstande, som benytter kobbernettet. Se her, hvad du skal gøre, hvis du rammes af nedlukningen.

  Hvornår udfases kobbernettet?

  Kobbernettet udfases gradvist frem mod 2030, hvor der endeligt bliver lukket og slukket for den gamle teknologi. Ifølge Børsen har TDC besluttet dette som led i en sparestrategi, hvor det forældede kobbernet altså udfases til fordel for nyere og mere tidssvarende teknologier.

  Ifølge Fiberalliancen, som er en brancheforening for selskaber som ejer, driver og anvender fibernettet, sker overflytningen allerede med en betydelig hastighed. Således kunne man ved udgangen af 2023 konstatere en nedgang på godt og vel 100.000 abonnenter på det gamle kobbernet i løbet af det seneste år, og de fleste er altså flyttet over til fibernettet. Her har man i det seneste år observeret en stigning på 130.000 abonnenter, der således er skiftet fra både kobbernettet og andre teknologier.

  Alternativer til kobbernettet

  Hånd holder 5G-raket skåret ud af papir i blå farver

  Der findes heldigvis flere gode alternativer for dig, der rammes af kobbernettets nedlukning. Dog er det ikke sikkert at du har adgang til alle alternativerne, så det anbefales at undersøge markedet i god tid.

  1. Fibernet

  Fibernettet er det bedste alternativ til dig, der rammes af kobbernettes nedlukning. I skrivende stund har 86 procent af alle husstande adgang til fibernettet, så du kan med stor sandsynlighed få hurtigt fiberbredbånd på din adresse. Fibernettet er hurtigt og stabilt, og det er muligt at opnå hastigheder på op til 1000/1000 Mbit/s på de fleste adresser i landet.

  Herunder kan du se nogle af mulighederne på fibernettet:

  UdbyderHastigheder (op til)
  Hiper1000/1000 Mbit
  Telia1000/1000 Mbit
  EWII1000/1000 Mbit
  Fastspeed1000/1000 Mbit
  Jetnet1000/1000 Mbit
  Senest opdateret den 3. marts 2024.

  Se de bedste fibernet priser her

  2. Bredbånd via kabel-TV-stikket

  Bredbånd via kabel-TV-stikket er den næstbedste mulighed. Priserne er fornuftige, men kun 59 procent af alle adresser er dækket. Det er TDC/YouSee, der ejer/administrerer de fleste kabel-TV-netværk i Danmark, men der findes et stort udvalg af billige internetudbydere. Det er muligt at få hastigheder på op til 1000/100 Mbit/s på de fleste adresser i landet.

  Herunder kan du se nogle af mulighederne på kabel-TV-netværket:

  UdbyderHastigheder (op til)
  Fastspeed1000/100 Mbit
  Hiper1000/100 Mbit
  Telia1000/100 Mbit
  Norlys1000/100 Mbit
  Jetnet1000/100 Mbit
  Senest opdateret den 3. marts 2024.

  Se de bedste priser på bredbånd via kabel-TV-stikket her

  3. Mobilt bredbånd

  Mobilt bredbånd er et godt alternativ, hvis du hverken har adgang til fibernettet eller kabel-TV-nettet. Der er 100 procent dækning, så i princippet kan alle adresser få mobilt bredbånd. Her kan det imidlertid betale sig at tjekke mulighederne på Tjekditnet.dk, så du får klarlagt den bedste dækning på din adresse. Det er særligt vigtigt, hvis du bor på landet, da dækningen kan være svagere uden for byerne.

  Vælger du mobilt bredbånd, skelnes der mellem 4G- og 5G mobilt bredbånd. Sidstnævnte er hurtigere, men dækningen begrænser sig til mere tætbefolkede områder. Find priser på 5G mobilt bredbånd her.

  Herunder kan du se nogle af mulighederne med mobilt bredbånd:

  UdbyderData inkluderetTrådløs router
  FastspeedUbegrænset dataInkluderet
  Oister2000 GBInkluderet
  3 MobilUbegrænset dataInkluderet
  CBB Mobil1000 GBInkluderet
  Call me1000 GBSkal tilkøbes
  Senest opdateret den 3. marts 2024.

  Se priser på mobilt bredbånd her

  4. Satellit internet

  Frygter du for kobbernettets nedlukning, fordi du ikke har adgang til alternativer? Med satellit internet kan du få hurtigt internet, uanset hvor du bor i Danmark. Det kan eksempelvis lade sig gøre med Starlink, der kom til Danmark i løbet af år 2022.

  Satellit internet er dyrt, men det er et fint alternativ til det gamle kobbernet. Alle adresser er dækket, og du kan sågar tage forbindelsen med til andre lande. Det er således et godt valg for alle, der rejser og opholder sig på forskellige adresser i løbet af året.

  Kan jeg få fibernet?

  Inden kobbernettet lukker, kan du med fordel undersøge om du kan få fibernet – eller om det er på trapperne. I guiden kan jeg få fibernet? beskrives trinene i detaljer, så her kommer blot en kort opsummering:

  1. Gå til Tjekditnet.dk og indtast din adresse

  Tjekditnet adresseopslag

  Her kan du indtaste en adresse, og med det samme få oplysninger om mulighederne.

  2. Se resultaterne

  Tjekditnet resultater for fibernet

  Efter du har indtastet adressen og konstateret om du har fibernet eller ej, kan du trykke “Vis udbydere”. Så dukker en boks op med de forskellige muligheder, som du har på din adresse.

  3. Find den billigste udbyder af fibernet

  Det anbefales at sammenligne priser på fibernet, inden du bestiller abonnement. Det kan potentielt spare dig for mange penge, da der ofte er tilbud til nye kunder. Så får du halveret abonnementsprisen i op til et halvt år, og således kan din besparelse nå op over 1000 kroner i det første år.

  Hvordan får jeg hurtigere internet?

  Vil du gerne beholde din nuværende internetforbindelse via kobbernettet, kan du med fordel optimere på hastigheden. Det er især aktuelt, hvis du døjer med langsomt internet. Langsomt og ustabilt internet er irriterende, men ofte er det nemt at fikse.

  I guiden finder du 9 gode råd, som kan afhjælpe langsomt internet. Rådene kan læses i listeform herunder:

  • Mål din forbindelse hos din nuværende udbyder, eksempelvis med denne hastighedstest.
  • Placer dit trådløse udstyr korrekt. Sørg for at routeren er placeret så centralt som muligt, og langt fra forhindringer.
  • Tilslut din computer til nettet med kabel. Så undgår du forstyrrelser på det trådløse netværk.
  • Skift kanal på dit trådløse udstyr. Det kræver lidt teknisk snilde, men her kan din internetudbyder sandsynligvis assistere.
  • Udskift det trådløse udstyr. En gammel trådløs router kan have svært ved at dække en større bolig. Bed om at få en ny, så du kan opgradere både dækning og hastighed.
  • Tjek computeren for virus. Brug et godt antivirusprogram, og scan computeren med jævne mellemrum.
  • Tilslut det trådløse udstyr til hovedkablet. Har du flere internetstik i din bolig, skal du lokalisere hovedkablet og koble routeren til dette. Din internetudbyder kan være behjælpelig med dette.
  • Tjek om andre bruger dit net. Med Fing App kan du hurtigt scanne dit trådløse netværk, og smide ukendte snyltere af dit netværk.
  • Overvej at skifte internetudbyder, hvis problemerne fortsætter. Find det billigste bredbånd her.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar