Er der fibernet på din adresse, og hvordan får du det? Der er god grund til at vælge fibernet, hvor det er muligt. Det er både hurtigere og mere stabilt end andre teknologier. Læs her hvordan du tjekker din adresse og fremtidssikrer din bolig med hurtigt fiberbredbånd.

  3 trin: Er der fibernet på min adresse?

  Der er fibernet på 86 procent af alle adresser i Danmark. Det viser aktuelle tal fra Tjekditnet.dk, som er en tjeneste under Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI). Derfor er der stor sandsynlighed for at du allerede har adgang til fibernettet, uden at du ved det. Det er nemt at tjekke om du har fibernet på din adresse, ved at følge disse simple trin.

  1. Start undersøgelsen på Tjekditnet.dk

  Tjekditnet adresseopslag
  Trin 1: Start med at indtaste din adresse i feltet under “Find udbyder”. Screenshot: Tjekditnet.dk.

  Tjekditnet.dk er myndighedernes egen hjemmeside, og dermed statsfinansieret. Før hørte den til Energistyrelsen, men den er nu blevet flyttet over i Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (forkortes som “SDFI”).

  SDFI råder over en database med ledningsoplysninger for alle adresser i Danmark, samt dækningstal på mobiltelefoni og mobilt bredbånd. Hver gang fibernettet udvides til nye adresser, får Tjekditnet.dk altså besked herom. Er du i tvivl om du har adgang til fibernettet fra din bolig, er Tjekditnet.dk altså det bedste sted at tjekke.

  2. Noter hvilke udbydere du kan få fiber hos

  Tjekditnet resultater for fibernet
  Trin 2: Se dine muligheder under “Fiber”: Klik på “Vis udbydere”. Screenshot: Tjekditnet.dk.

  Når du har indtastet din adresse, dukker en række resultater op. Tjekditnet.dk viser dig alle muligheder, men du er formentlig kun interesseret i at vide om du kan få fiberbredbånd. Hvis rækken ved navn “Fiber” dukker op, har du adgang til fibernettet. Ved at klikke på “Vis udbydere”, kan du se udvalget af internetudbydere på din adresse. Vær opmærksom på at denne liste ikke altid er 100% opdateret, så her skal du måske selv undersøge markedet.

  Se trin 3, hvis du vil finde den billigste udbyder af fibernet på din adresse.

  3. Lav et adresseopslag hos de billigste udbydere af fibernet

  Der er stor interesse for fibernettet, og mange udbydere konkurrerer i øjeblikket om kunderne. Derfor anbefales du at tjekke en oversigt med de bedste priser på fibernet, så du kan spare penge og få den bedste forbindelse på din adresse.

  Fakta: Der er forskel på fiberselskab og internetudbyder

  Når du skal undersøge om du kan få fibernet på din adresse, støder du sikkert på disse to udtryk:

  • Fiberselskab (også kaldet ‘leverandør’)
  • Internetudbyder (også kaldet ‘udbyder’)

  Fiberselskabet kan eksempelvis være det lokale energiselskab, der har nedgravet fibernettet i dit område. De ejer derfor det fysiske net af fiberoptiske kabler, og står for vedligeholdelsen af disse.

  Internetudbyderen kan eksempelvis være Waoo eller Telenor. Disse har indgået aftaler med fiberselskabet om at tilbyde internet gennem dennes infrastruktur. Det er altså udbyderen, du indgår en aftale med, og ligeledes udbyderen du betaler til.

  Hvem ejer fibernettet på min adresse?

  Det er ikke helt ligetil at finde ud af, hvem der ejer fibernettet på en given adresse. Dog kan du hurtigt få svar på dette, efter du har fulgt trinene ovenover. Når du finder en internetudbyder, der kan levere til din adresse, tager du simpelthen bare kontakt til denne. De kan så oplyse dig om, hvem der ejer fibernettet på din adresse.

  De fleste fibernet er heldigvis åbne for konkurrerende udbydere, så fibernettets ejer er af uvæsentlig betydning for dig. I forhold til dine valgmuligheder og prissætning, kan det imidlertid være rart at kende fiberselskabet. Det er trods alt dem, der prissætter lejen for internetudbyderne og bestemmer hvem der får adgang til fibernettet.

  I tabellen herunder kan du se nogle af de største fiberselskaber i Danmark og deres hjemmesider:

  FiberselskabDækning
  NorlysCa. 700.000 adresser, primært i Jylland
  TDCCa. 400.000 adresser
  FibiaCa. 600.000 adresser
  EWIICa. 160.000 adresser
  GlobalConnectCa. 60.000 adresser
  Nord EnergiCa. 127.000 adresser
  Thy-Mors EnergiCa. 44.000 adresser
  Ovenstående dækningstal er anslåede, og viser kun fiberselskabernes egen infrastruktur. Norlys, EWII m.fl. er også internetudbydere, og dækker mange adresser uden for deres egne fibernet.

  Hvordan får man installeret fibernet?

  Installationen af fibernet foregår i tre trin: Først skal den eksisterende infrastruktur udvides med kabler, der nedgraves langs vejnettet til din adresse. Dernæst kommer en tekniker ud og opsætter en fiberboks nær din adresse, som skal forsyne de nærmeste husstande. Slutteligt sender din valgte internetudbyder en tekniker til din adresse, og fiberboks monteres i din bolig.

  I nogle tilfælde kræves der ekstra gravearbejde, eksempelvis hvis kablet skal føres ind på din grund og gennem husmuren. Her skal du påregne et ekstra besøg, typisk af et entreprisefirma, der møder op med minigraver og nødvendigt udstyr til at klare opgaven.

  Når først fibernettet er nedgravet i vejen nær din bolig, kan du forvente at blive tilsluttet kort tid derefter. Du skal selv kontakte den ønskede internetudbyder, og bestille fibernet hos dem.

  Hvad koster det at få installeret fibernet?

  Det koster som regel ikke noget af få installeret fibernet, hvis kablerne allerede findes på din adresse. I så fald kræver det allerhøjst et teknikerbesøg, da der skal opsættes en fiberboks. I tilfælde, hvor der skal graves eller laves ekstra arbejde udover det inkluderede, skal du selv betale for dette.

  I tabellen herunder kan du se hvad det koster at få fibernet hos nogle af landets største udbydere, i tilfælde hvor du endnu ikke er tilsluttet:

  UdbyderPriser
  FastspeedOprettelse og etablering af fibernet (op til 30 meter gravning): Op til 1149 kr.
  Pris afhænger af, hvem der ejer fibernettet.
  Ekstra gravning: Op til 450 kr./meter
  TelenorOprettelse og etablering af fibernet: 0 kr. (Gravearbejde og/eller teknikerbesøg)
  Ekstra gravning: 200 kr./meter
  HiperOprettelse og etablering af fibernet (op til 30 meter gravning): 699 kr.
  Ekstra gravning: 450 kr./meter
  NorlysOprettelse og etablering af fibernet (op til 30 meter gravning): Op til 999 kr.
  Ekstra gravning: 500 kr./meter
  TeliaEtablering af fiber-stikledning (op til 30 meter gravning til nærmeste husmur): Op til 999 kr.
  Pris afhænger af, hvem der ejer infrastrukturen. Ekstra gravning: 400 kr./meter
  YouSeeOprettelse og etablering af fibernet (op til 30 meter gravning): 999 kr.
  Ekstra gravning: 399 kr./meter
  Priserne er senest tjekket den 29. februar 2024.

  Hvordan kan jeg ansøge om fibernet på min adresse?

  Bredbåndspuljen til fibernet
  Bredbåndspuljen giver hvert år tilskud til boliger i områder med dårlig dækning. Screenshot: SDFI.dk.

  Hvis du ikke har fibernet, kan det være en langsommelig proces at få etableret dette. Ventetid og etableringsarbejde afhænger dog af planerne for dit lokalområde, samt afstanden til leverandørens eksisterende infrastruktur.

  I disse dage etableres fibernettet i mange områder af landet ved hjælp af Bredbåndspuljen, som yder et tilskud til godkendte ansøgere. Det er en længere proces at søge herigennem, men hvert år får mange husstande tilskud herfra. Alt der skal gøres, er at indsende en fælles ansøgning fra et vist antal husstande i dit område.

  I praksis etableres fibernettet som led i denne proces:

  1. Du modtager brev om at fibernet etableres i dit område

  Det kan eksempelvis være TDC, som informerer om at fiber etableres i dit område. Deri ligger så et tilbud om at blive koblet på nettet helt gratis, hvis man tager imod tilbuddet inden en bestemt dato. Typisk får du også informationer om, hvilke internetudbydere du kan vælge imellem, når fibernettet er etableret.

  Andre leverandører er også i gang med udrulning af fibernet, så det behøver ikke nødvendigvis at være TDC, der står for det.

  2. Der graves fiber ned i dit område

  Efterfølgende går gravearbejdet i gang. Asfalt brydes op, der graves render i jorden og fliser løftes og fjernes midlertidigt.

  Arbejdet er hurtigt overstået, og på under en måned kan der være etableret fibernet i dit område. Nogle gange tager det længere tid, så husk at undersøge hvornår det forventes at blive færdiggjort.

  Genoprettelsesarbejdet sker typisk i samme ombæring, men i nogen situationer er vejen og fortove gravet op i længere perioder.

  3. Der etableres fiberbokse i dit boligområde

  I et villaområde vil fibernettet typisk blive trukket til en boks, hvor disse er samlet og klar til at blive ført ind på din ejendom.

  I større boligbyggerier trækkes fibernettet typisk ind sammen med andre installationer, men føres ikke op til de enkelte lejligheder før beboeren selv ønsker dette. Man har typisk et fælles teknikrum i kælderen, hvor elinstallationer og antenneanlæg er samlet.

  4. Du kan bestille den ønskede fiberforbindelse

  Når du har besluttet dig for hvilken udbyder du ønsker at være kunde hos, bestiller du fibernettet på samme måde som når du bestiller andre slags internetforbindelser.

  Det vil typisk kræve et teknikerbesøg på din adresse, og hvis du bor i hus skal der muligvis også et gravefirma ud for at trække ledningen ind til dit hus. Normalt er der inkluderet et vist antal meters gravearbejde i forbindelse med oprettelsesprisen, men hvis afstanden er højere kan det koste en smule ekstra.

  Der opsættes normalt en boks udvendigt på din ejendom, samt en lille boks indvendigt hvorpå du tilkobler en router.

  Find det bedste fibernet til prisen

  Hos Telefakta.dk kan du hurtigt finde det billigste og bedste fibernet til prisen. Priserne og tilbuddene opdateres løbende, så her kan du spare mange penge. Konkurrencen på området er nemlig støt stigende, og det kan mærkes på priserne og udbydernes iver efter at skaffe nye kunder.

  Fibernettet er den bedste type internet man kan få, og det er der mange gode grunde til.

  Derfor er fibernet bedre end andre typer bredbånd

  Der er mange fordele ved fibernettet i forhold til andre typer internet. En af de klareste fordele er selvfølgelig hastigheden, men også kapaciteten på nettet.

  1. Påvirkes ikke af afstand til nærmeste central

  Da fibernettet i sagens natur leveres gennem lyslederkabler, påvirkes hastigheden ifølge Fibia ikke af afstanden til nærmeste central.

  Det betyder eksempelvis at hvis du bor i et landdistrikt, skal du ikke længere bekymre dig om tab af hastighed når du bruger nettet. Fibernettet er lige hurtigt om du bor i byen eller på landet.

  2. Højere kapacitet

  Med gammeldags kabler gælder samme problemer for din internetforbindelse, som på vejene: Ved myldretid sander vejene til, og trafikken rykker sig langsommere. Det samme gælder på nettet.

  Eksempelvis kan du på det gamle kobbernet opleve stærkt nedsat hastighed i perioder, hvor alle bruger nettet samtidig.

  Dette er ikke et problem med fibernet, da kapaciteten er markant højere og din egen hastighed ikke nedsættes ved mange samtidige brugere af nettet.

  3. Mulighed for symmetriske hastigheder

  Med fibernettet er det ofte muligt at få symmetriske hastigheder, hvilket vil sige at download- og upload-hastighederne er lige hurtige.

  Dette har blandt andet betydning for hvor hurtigt du kan sende større filer, og det er særligt fordelagtigt når der spilles computer, afholdes Skype-møder og lignende.

  Det kan du med fibernet

  Mand holder møde via computeren med sine kollegaer

  Med fibernettet er der mange muligheder. I dag leveres der normalt hastigheder på op til 5.000 Mbit/s via fibernettet, men dette kan blive markant hurtigere i fremtiden. Der er ikke rigtigt nogen direkte alternativer til fibernettet, som giver tilsvarende hastigheder.

  Fibernettet er blandt andet et oplagt valg for dig, der bruger din internetforbindelse til følgende formål:

  • Computerspil
   Når du spiller computer online, har du brug for en hurtig og stabil internetforbindelse. Fibernettet er både hurtigt og stabilt, så du slipper for at spillet hakker.
  • Streaming af film og musik
   Film og musik er intet problem, når du har fibernet. Begge dele starter uden ventetid, så du kan nyde underholdningen uden irritationsmomenter.
  • Videomøder og online undervisning
   Møder og undervisning flytter i højere grad online, og det stiller krav til internetforbindelsen. Med fibernet kan du holde videomøder med alle dine kollegaer, klassekammerater eller venner helt uden problemer.
  • Deling af store filer via nettet
   Uanset om du tager backup af billeder og videoer via cloud eller sender store filer til venner/kollegaer, er fibernettet den bedste løsning. Så får du hurtig afsendelse og modtagelse af filer, og du slipper for ventetid.

  Familier med børn kan også have glæde af fibernettet, da kapaciteten på forbindelsen er markant højere end andre typer forbindelser, og alle kan derfor benytte internettet samtidig uden problemer. Forestil dig også at du har en elbil, der skal opdatere sin software i løbet af dagen. Dette er hurtigt overstået, når den kan koble sig på fibernettet.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Der er lukket for kommentarer.