Er der fibernet på din adresse, og hvordan undersøger du det? Der er god grund til at vælge fibernet, hvor det er muligt. Hastigheden er høj, og prisen lav. Læs hvordan du tjekker din adresse, og få en bedre forbindelse til en lavere pris.
Vi har overvåget udrulningen af fibernettet siden 2019, og dækningen er nu tæt på 100% i flere dele af landet. Der er altså gode chancer for at du allerede kan få fiberbredbånd, eller snart kommer til det. Alt du skal gøre, er at tjekke din adresse i det offentlige register – og dernæst undersøge mulighederne for at blive koblet på fibernettet.
3 trin: Tjek om der er fibernet på din adresse
Fibernet, fiberbredbånd eller fiberoptisk bredbånd. Det er fælles betegnelser for det samme hurtige produkt, og for nemheds skyld kalder vi det bare fibernet i denne artikel.

Det kan være svært at finde ud af om du kan få fibernet på din adresse, hvis du ikke ved hvem der har nedgravet ledningerne i dit område.
Du kan derfor ikke bare kontakte en enkelt udbyder og forhøre dig om mulighederne, da det ikke er sikkert de dækker din adresse. Fibernettet er nemlig ikke åbent, ligesom det eksempelvis er tilfældet med telefonnettet.
Forskel på leverandør og udbyder
Når du skal undersøge om du kan få fibernet på din adresse, skal du vide at der findes to forskellige aktører:
- Leverandør
- Udbyder
Leverandøren kan eksempelvis være det lokale energiselskab, der har nedgravet fibernettet i dit område. De ejer derfor det fysiske net af fiberoptiske kabler, og leverer altså den fysiske forbindelse til nettet.
Udbyderen kan eksempelvis være Waoo eller Telenor. Disse har indgået aftaler med leverandøren om at tilbyde internet gennem dennes infrastruktur. Det er altså udbyderen du indgår en aftale med, og ligeledes udbyderen du betaler hos.
1. Start undersøgelsen på Tjekditnet.dk
Tjekditnet.dk er Energistyrelsen egen hjemmeside, og her finder du nok Danmarks bedste overblik over muligheder på din adresse.
Energistyrelsen råder over en komplet database med ledningsoplysninger på alle adresser i landet, samt dækningstal på mobiltelefoni og mobilt bredbånd. Du kan derfor hente præcise informationer på Tjekditnet.dk om hastigheder, udbydere og teknologier på din adresse.
2. Noter hvilke udbydere du kan få fiber hos
Når du har tjekket din adresse og opdaget at du kan få fibernet, er det en god idé at notere navnene på de forskellige udbydere.
Som led i undersøgelsen skal du nemlig tjekke hver af udbyderne, for at finde det bedste tilbud. Ofte er der kampagner og særlige rabatter, som du ikke oplyses om på Tjekditnet.dk.
3. Lav et adresseopslag hos de billigste udbydere af fibernet
Da der i øjeblikket forhandles nye aftaler med en lang række udbydere, anbefaler vi også at du laver et adresseopslag på deres hjemmesider. I nogle tilfælde kan du spare mange penge, så det kan betale sig at lave lidt ekstra research.
Find det bedste fibernet
Vi undersøger løbende markedet, for at finde det billigste fibernet netop nu. Hvis du kan få fibernet på din adresse, anbefaler vi at du tjekker udbyderne herunder.
Kviknet
|
Fra 279 kr./md. Min. 279 kr. |
||
Jetnet
|
Fra 239 kr./md. Min. 1434 kr. |
||
Telenor
|
Fra 269 kr./md. Min. 269 kr. |
||
Hiper
|
Fra 279 kr./md. Min. 1674 kr. |
||
Fastspeed
|
Fra 299 kr./md. Min. 1794 kr. |
||
Stofa
|
Fra 319 kr./md. Min. 1934 kr. |
||
YouSee
|
Fra 329 kr./md. Min. 2372 kr. |
||
Norlys
|
Fra 379 kr./md. Min. 2274 kr. |
Sådan etableres fibernet hos dig
Hvis du ikke har fibernet, kan det være en langsommelig proces at få etableret dette. Ventetid og etableringsarbejde afhænger dog af planerne for dit lokalområde, samt afstanden til leverandørens eksisterende infrastruktur.
I disse dage etableres fibernettet i mange områder af landet ved hjælp af Bredbåndspuljen, som yder et tilskud til godkendte ansøgere. Det er en længere proces at søge herigennem, men hvert år får mange husstande tilskud herfra. Alt der skal gøres, er at indsende en fælles ansøgning fra et vist antal husstande i dit område.
I praksis etableres fibernettet som led i denne proces:
1. Du modtager brev om at fibernet etableres i dit område
Her på adressen fremsendte TDC et brev i starten af 2020, hvor de informerede om at fiber ville blive etableret langs vejnettet. Deri lå også et tilbud om at lade ejendommen blive koblet på det nye fibernet gratis, hvis man tog imod tilbuddet inden en bestemt dato.
Andre leverandører er også i gang med udrulning af fibernet, så det behøver ikke nødvendigvis at være TDC, der står for det.
2. Der graves fiber ned i dit område
Efterfølgende går gravearbejdet i gang. Asfalt brydes op, der graves render i jorden og fliser løftes og fjernes midlertidigt.
Arbejdet er hurtigt overstået, og på under en måned kan der være etableret fibernet i dit område. Nogle gange tager det længere tid, så husk at undersøge hvornår det forventes at blive færdiggjort.
3. Der etableres fiberbokse i dit boligområde
I et villaområde vil fibernettet typisk blive trukket til en boks, hvor disse er samlet og klar til at blive ført ind på din ejendom.
I større boligbyggerier trækkes fibernettet typisk ind sammen med andre installationer, men føres ikke op til de enkelte lejligheder før beboeren selv ønsker dette. Man har typisk et fælles teknikrum i kælderen, hvor elinstallationer og antenneanlæg er samlet.
4. Du kan bestille den ønskede fiberforbindelse
Når du har besluttet dig for hvilken udbyder du ønsker at være kunde hos, bestiller du fibernettet på samme måde som når du bestiller andre slags internetforbindelser.
Det vil typisk kræve et teknikerbesøg på din adresse, og hvis du bor i hus skal der muligvis også et gravefirma ud for at trække ledningen ind til dit hus. Normalt er der inkluderet et vist antal meters gravearbejde i forbindelse med oprettelsesprisen, men hvis afstanden er højere kan det koste en smule ekstra.
Der opsættes normalt en boks udvendigt på din ejendom, samt en lille boks indvendigt hvorpå du tilkobler en router.
Derfor er fibernet bedre end andre typer bredbånd
Der er mange fordele ved fibernettet i forhold til andre typer internet. En af de klareste fordele er selvfølgelig hastigheden, men også kapaciteten på nettet.
1. Påvirkes ikke af afstand til nærmeste central
Da fibernettet i sagens natur leveres gennem lyslederkabler, påvirkes hastigheden ifølge Fibia ikke af afstanden til nærmeste central.
Det betyder eksempelvis at hvis du bor i et landdistrikt, skal du ikke længere bekymre dig om tab af hastighed når du bruger nettet. Fibernettet er lige hurtigt om du bor i byen eller på landet.
2. Højere kapacitet
Med gammeldags kabler gælder samme problemer for din internetforbindelse, som på vejene: Ved myldretid sander vejene til, og trafikken rykker sig langsommere. Det samme gælder på nettet.
Eksempelvis kan du på det gamle kobbernet opleve stærkt nedsat hastighed i perioder, hvor alle bruger nettet samtidig.
Dette er ikke et problem med fibernet, da kapaciteten er markant højere og din egen hastighed ikke nedsættes ved mange samtidige brugere af nettet.
3. Mulighed for symmetriske hastigheder
Med fibernettet er det ofte muligt at få symmetriske hastigheder, hvilket vil sige at download- og upload-hastighederne er lige hurtige.
Dette har blandt andet betydning for hvor hurtigt du kan sende større filer, og det er særligt fordelagtigt når der spilles computer, afholdes Skype-møder og lignende.
Det kan du med fibernet
Med fibernettet er der mange muligheder. I dag leveres der normalt hastigheder på op til 5.000 Mbit/s via fibernettet, men dette kan blive markant hurtigere i fremtiden. Der er ikke rigtigt nogen direkte alternativer til fibernettet, som giver tilsvarende hastigheder.
Fibernettet er blandt andet et oplagt valg for dig, der bruger din internetforbindelse til følgende formål:
- Computerspil.
- Streaming af film og musik.
- Videokonferencer og online undervisning.
- Deling af store filer via nettet, f.eks. i forbindelse med arbejde.
Familier med børn kan også have glæde af fibernettet, da kapaciteten på forbindelsen er markant højere end andre typer forbindelser, og alle kan derfor benytte internettet samtidig uden problemer.