VPN står for “Virtual Private Network” (på dansk: Virtuelt Privat Netværk). Som navnet antyder, er der tale om en privat/lukket netværksforbindelse. Men hvad kan du bruge et VPN til, og hvorfor bliver det mere og mere populært?
Vi har en hel temaside om de bedste VPN-tjenester. I denne guide går vi i dybden med begrebet, og undersøger hvorfor VPN-tjenester er blevet voldsomt populære de seneste år.
Sådan fungerer VPN
Normalt har du forbindelse til internettet via din internetudbyder. Med en VPN-tjeneste bygges der en lukket “tunnel” fra din computer til VPN-udbyderens server, og denne er blandt andet sikret mod overvågning og censur.

VPN fungerer som en server, du køber dig adgang til gennem en udbyder af VPN-løsninger. Der findes mange af disse udbydere, og typisk tilbyder de en app eller et administrationspanel hvorfra du kan styre indstillingerne for din VPN-tjeneste. Du kan typisk være koblet på med 5-6 enheder ad gangen, men nogle udbydere tilbyder et ubegrænset antal af forbindelser.
De fleste VPN-udbydere tager betaling for at stille deres tjeneste til rådighed, men det er også muligt at finde gratis VPN-tjenester. De gratis VPN-tjenester er ofte langsomme og mindre sikre, så disse anbefales som udgangspunkt ikke.
En sikkerhedsmur om din data
Helt kort forklaret sikrer et VPN dig mod farerne ved at være koblet på åbne offentlige netværk, hvor du ellers kunne risikere at blive overvåget uden din viden. Dette kan lade sig gøre, fordi din forbindelse krypteres.
Med VPN bliver din internetforbindelse sikret mod overvågning, da data transporteres direkte i krypteret format mellem dig og VPN-udbyderen. Det betyder at din aktivitet ikke kan overvåges, og det vil især være fordelagtigt på åbne trådløse netværk. Heriblandt trådløse netværk på offentlige steder såsom lufthavne og togstationer, men også på hjemmenetværket.
Du kan derfor trygt koble dine enheder på alle trådløse netværk du finder på din rejse, og da dit abonnement på VPN sørger for at sikre selve forbindelsen mellem din enhed og hjemmesiderne du besøger.
Det kan du med VPN
- Beskytte dit privatliv. I gamle dage aflyttede man folks telefoner, når man ville udspionere dem. I dag foregår samme spionage på nettet, hvorved kriminelle kan få adgang til følsomme oplysninger. Med et VPN kan du kryptere din forbindelse, så det bliver tæt ved umuligt for andre at overvåge dine aktiviteter på nettet.
- Beskytte dine data. Hvor mange har ikke prøvet at sidde i en lufthavn med fri adgang til trådløst internet? Et sådant netværk kan have mange sikkerhedsrisici, da det er åbent for tusindvis af mennesker. Når du går på nettet via VPN, sker det via en sikker forbindelse. Dine data er således bedre beskyttet, og andre på netværket vil ikke kunne se hvad du sender eller modtager.
- Omgå lande-blokeringer. Særligt efter det europæiske GDPR-monster så dagens lys i 2018, er VPN-tjenester eksploderet. Mange hjemmesider udenfor EU har simpelthen valgt at blokere for adgangen fra eksempelvis Danmark, da de ikke kan/vil leve op til EU’s persondataforordning. Med en VPN-tjeneste kan du flytte din forbindelse til et hvilket som helst land, så det ser ud som om at du besøger en hjemmeside fra det pågældende land. Du kan eksempelvis også tilgå Netflix.com via en placering i USA, hvorved du får adgang til et større udvalg af film.
Hvorfor er VPN-tjenester populære?
En af de helt store grunde til at VPN-tjenester har vundet popularitet blandt helt almindelige mennesker, er sandsynligvis muligheden for at foregive at man befinder sig i et andet land – og dermed får adgang til landespecifikke tjenester.
Da Netflix først blev lanceret i USA, koblede mange oversøiske brugere sig på via et VPN. Det var simpelthen deres eneste mulighed for at se de mange film hos den eftertragtede streamingtjenste, da denne endnu ikke var lanceret i deres eget land. Mange danskere oprettede også en konto hos den amerikanske version af Netflix, længe før Netflix officielt kom til Danmark.
Et VPN kan dog også bruges til andet end underholdning. I mange lande er store dele af internettet censureret eller blokeret, så folk ikke har adgang hertil via deres internetudbyder. Det gælder eksempelvis i Kina, hvor YouTube, Google, Facebook, Wikipedia, Reddit, Netflix og mange andre sider er blokeret. Med en VPN-tjeneste kan kinesere få adgang til alle disse sider, udenom den såkaldte “Great Firewall”.
Er VPN-tjenester lovlige?
At benytte en VPN-tjeneste er i sig selv fuldt lovligt. Du kan således koble dig på VPN-serveren med god samvittighed, og surfe på nettet som du plejer.
Hvis du omgår en landeblokering for at tilgå ophavsretsligt beskyttet indhold, kan der dog være tale om en lovovertrædelse. Det er stadig din reelle fysiske placering, der afgør om du lovligt kan tilgå bestemt materiale. Dette er særligt vigtigt at have i tankerne, hvis du gerne vil bruge den amerikanske udgave af Netflix eller andre streamingtjenester. En af grundene til at Netflix eksempelvis har andet indhold i USA end i Danmark, er at rettighederne kun er forhandlet på plads for amerikanske brugere.