Siden indeholder annoncelinks. Når du køber via links på denne side, kan vi modtage kommission. Læs mere

    Internettet bugner med gratis værktøjer og programmer, som du kan hente på få sekunder. Du skal dog passe godt på når du henter gratis ting fra internettet, da de somme tider kan rumme skadelig malware.

    Malware er en sammentrækning af “malicious” og “software”, og det beskriver egentlig meget godt hvad malware gør: Ødelæggende/farlig software.

    En e-mail fra en fremmed person (eller sågar familiemedlem/ven/kollega med en inficeret computer) kan også sagtens indeholde vedhæftede filer med forskellige typer malware af mere eller mindre ondsindet karakter.

    Men hvad er malware helt præcist, og hvor mange forskellige slags findes der?

    Vi kigger i denne guide nærmere på:

    • Virus
    • Spyware og adware
    • Phishing
    • Ransomware

    Virus – den klassiske smitsomme “sygdom”

    Virus er, som navnet antyder, noget der “smitter” fra computer til computer. Det kan være en lille uskyldig fil der bare spreder sig fra computer til computer, men det kan også være en yderst ondsindet applikation, der får din computer til at bryde sammen, udspionerer dig eller stjæler dine oplysninger.

    En virus kan derfor gøre stor skade, og af samme grund er der meget opmærksomhed omkring disse.

    En virus kan normalt ikke installere eller åbne sig selv på din computer, hvis ikke du selv gør noget aktivt såsom at klikke på en vedhæftet fil i en mail, installerer et program fra en hjemmeside du ikke kender, eller lignende.

    Spyware og adware – holder øje med dig

    Spyware og adware kommer typisk ind via internettet, og ses eksempelvis som en ekstra “toolbar” der pludselig er tilføjet over/under dit normale adressesøgefelt.

    I tide og utide vil du se uønskede eller påtrængende reklamer for alverdens skumle produkter, som dukker op på hjemmesider hvor der ellers ikke normalt er reklamer. Adware fremtvinger nemlig visning af egne reklamer, hvorved bagmændene kan tjene penge på enten visninger eller klik på disse.

    Ydermere risikerer du at din aktivitet overvåges, eksempelvis mens du surfer på nettet, og det betyder at ukendte bagmænd risikerer at komme i besiddelse af personfølsomme oplysninger om dig eller din familie.

    Phishing – snyder sig til personoplysninger

    Phishing kommer ikke altid i form af malware, men praktiseres også af svindlere på telefon, SMS eller via e-mail.

    Det er et relativt nyt begreb, men konceptet er desværre velkendt i både Danmark og udlandet.

    Kort og godt handler phishing om at skaffe sig adgang til personfølsomme oplysninger, deriblandt:

    • Bankoplysninger
    • NemID
    • Kreditkortoplysninger
    • Adgangskoder

    En bagmand vil typisk forsøge at bilde dig ind at du skylder penge, har vundet en konkurrence eller har virus på din computer. Vedkommende stiller sig eksempelvis til rådighed over telefonen eller via e-mail, hvor du bedes om at udlevere en række følsomme oplysninger. Derefter loves du at tingene bliver bragt i orden, men bagmanden er allerede over alle bjerge med dine oplysninger.

    Du kan også risikere at få misbrugt dine oplysninger på falske hjemmesider, der præsenterer sig som Skat.dk, din bank, Postnord, en webshop, eller lignende. Hjemmesiderne er vellignende, og idéen er at narre dig til at tro du betaler et skyldigt beløb eller indtaster oplysninger så du kan få udbetalt en fiktiv gevinst. Dernæst sendes dine oplysninger direkte til kriminelle bagmænd, hvor de kan misbruges.

    Ransomware – betal løsesum eller computeren slettes

    Ransomware er ondsindede programmer, som kan låse din computer. Du vil normalt blive mødt med en besked om at du skal indbetale en form for kryptisk valuta til en ukendt modtager, typisk mellem 5.000 eller 10.000 kroner, hvorefter computeren låses op igen.

    Nægter du at betale vil din computer enten forblive låst eller din data vil blive slettet.

    Dette kan have alvorlige konsekvenser for både private og virksomheder, der ikke har taget løbende backup af deres systemer og ikke gemmer vigtige data på cloud-baserede tjenester såsom Google Drev, OneDrive, eller lignende. Derfor ser mange sig desværre også nødsagede til at betale løsesummen, hvorefter computeren åbnes op igen.

    Sådan kommer du malware til livs

    De fleste computervira, spyware, adware og andre skadelige programmer kan fjernes ved at installere et antivirusprogram.

    Herunder finder du nogle af de mest populære gratis antivirusprogrammer:

    Overvej at rense computeren helt

    Hvis du vil være sikker på at din computer er helt renset for malware, er det en god idé at slette alt og starte på en frisk. Geninstaller styresystemet og start forfra med at installere de programmer du bruger, således at du får en helt ren og frisk computer. Det kan mange gange være en god måde at rense computeren på, selvom det er tidskrævende og kan resultere i at du mister filer.

    Heldigvis kan det meste i dag gemmes i “skyen”, eksempelvis på Google Drev, OneDrive eller lignende, således at du ikke mister noget hvis hele din computer slettes.

    Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

    Skriv en kommentar