Find ud af hvad fibernettet er, og hvorfor det er bedre end andre internetteknologier. Bliv klogere på priser og muligheder her.

  Hvad er fibernet? – Den korte forklaring:

  Fibernettet er en internetteknologi, som flytter data via lyslederkabler. Dette betyder at fibernettet er hurtigere og mere stabilt end andre teknologier, da data rejser med lysets hastighed. Derfor er fibernettet også godt udbredt i landområder, da hastigheden ikke bliver mærkbart lavere over lange afstande.

  Hvad koster fibernet?

  Det billigste fibernet koster mellem 199 – 399 kr./md., men priserne afhænger af din adresse og tilslutningsmuligheder. Der findes nemlig flere forskellige fibernet i Danmark, som ejes og administreres af forskellige fiberselskaber. Derfor kan priserne variere en smule, og derfor skal du selv undersøge mulighederne hos de enkelte udbydere.

  Mange fiberselskaber er heldigvis begyndt at åbne deres fibernet, så der opstår et element af konkurrence mellem udbyderne. Det er godt for prisen, men også for udvalget. Se eksempler på priser i tabellen herunder.

  Priser på fibernet

  EWII
  • Hastighed op til 1000 Mbit/s
  • Ingen binding
  • Router medfølger
  • Gratis oprettelse + digital sikkerhedspakke
  Intropris i 3 mdr.
  399 kr. 129 kr./md.
  Min. pris 129 kr.
  Telia
  • Hastighed op til 1000 Mbit/s
  • 6 mdr. binding
  • Router medfølger
  • Gratis oprettelse + 6 mdr. HBO Max + Podimo i resten af 2024
  Intropris i 6 mdr.
  Fra 319 kr. 199 kr./md.
  Min. pris 1194 kr.
  Hiper
  • Hastighed op til 1000 Mbit/s
  • 6 mdr. binding
  • Router medfølger
  • Gratis oprettelse
  Intropris i 3 mdr.
  Fra 319 kr. 199 kr./md.
  Min. pris 1554 kr.
  Jetnet
  • Hastighed op til 1000 Mbit/s
  • 6 mdr. binding
  • Router kan lejes (20 kr./md.)
  • Gratis oprettelse + 12 mdr. Norton + 1 mdr. Podimo
  Intropris i 6 mdr.
  249 kr. Fra 219 kr./md.
  Min. pris 1314 kr.
  Telenor
  • Hastighed op til 2500 Mbit/s
  • 6 mdr. binding
  • Router medfølger
  • Gratis oprettelse + NetSikker + SikkerSurf
  Intropris i 3 mdr.
  299 kr. Fra 149,50 kr./md.
  Min. pris 1345,50 kr.
  Norlys
  • Hastighed op til 1000 Mbit/s
  • 6 mdr. binding
  • Router medfølger
  • Gratis oprettelse + cyberforsikring + sikkerhedspakke
  F.eks. 500 Mbit – Intropris i 3 mdr.:
  359 kr. 159 kr./md.
  Min. pris 1554 kr.
  Bolignet
  • Hastighed op til 1000 Mbit/s
  • 6 mdr. binding
  • Router kan lejes
  • Gratis oprettelse
  Fra 199 kr./md.
  Min. pris 1393 kr.
  YouSee
  • Hastighed op til 2500 Mbit/s
  • 6 mdr. binding
  • Router medfølger
  • Gratis oprettelse
  Intropris i 6 mdr.
  369 kr. Fra 269 kr./md.
  Min. pris 1614 kr.

  Du kan også finde flere fibernet priser på Telefaktas søsterside, Billigt-internet.nu. På Billigt-internet.nu finder du kun viden om internetforbindelser, heriblandt fibernet.

  Hvordan fungerer fibernet og fiberbredbånd?

  Du har sikkert set de store kabelruller med orange kabler, som er i færd med at blive nedgravet over store dele af landet. Dette er højst sandsynligt lyslederkabler, som skal bruges til udrulning af fibernet. TDC, Fibia, Onefiber og andre store aktører er i fuld gang med at udvide deres fibernet over hele landet.

  Navnet “fibernet” kommer af at data leveres via lyslederkabler med massevis af små lysledere af tyndt glas, der er på størrelse med menneskehår. Dataen transporteres altså via optisk fiber, med lysets hastighed.

  Den ene ende af lyslederkablet er forbundet til en hovedstation, og den anden ende til en fiberboks i din bolig. Hovedstationen og fiberboksen omdanner signaler til lys, som sendes frem og tilbage med høje hastigheder.

  Hvorfor er fibernet anderledes?

  Fibernettet adskiller sig fra andre typer bredbånd, da signalet går direkte fra hovedstationen og ud til din bolig. Det betyder højere stabilitet og hastighed, da der er færre flaskehalse undervejs.

  Andre typer bredbånd, eksempelvis coax bredbånd eller xDSL, stopper et stykke fra din husstand, hvorfra andre internetteknologier tager over. Dette har selvfølgelig betydning for hastigheden og stabiliteten, da flere brugere skal gennem samme “punkt” for at bruge nettet. Der opstår således nogle trafikale knudepunkter, som ikke eksisterer på fibernettet.

  Mobilt bredbånd har også sine begrænsninger, da signalet og dækningen påvirkes af afstand til nærmeste mast, terræn, bygninger, vejr og antal samtidige brugere.

  Kan jeg få fibernet?

  Arbejder graver fiberledninger ned langs fortov
  Sådan ser det ud, når TDC udruller fibernet til nye områder. Foto: Jon Norddahl / TDC A/S

  I flere dele af landet er fibernettet fuldt udrullet, eksempelvis i Trekantområdet. Her kan næsten alle husstande få fibernet. Hvis du vil undersøge om du kan få fibernet, kan du følge disse enkelte trin:

  1. Slå din adresse op på Tjekditnet.dk

  Tjekditnet.dk er Energistyrelsens egen portal, og her kan du få et samlet overblik over mulighederne på din adresse. Energistyrelsen ligger inde med informationer om alle adresser i landet, heriblandt også dækning og hastigheder på alle internetteknologier.

  2. Noter hvilke udbydere du kan få fibernet hos

  Når du har slået din adresse op på Tjekditnet.dk kan du notere, hvilke udbydere der kan levere på din adresse. Efterfølgende tjekker du priser og produkter hos hver enkelt udbyder, og finder et produkt der passer dig.

  3. Lav et adresseopslag hos din foretrukne udbyder

  Har du en bestemt udbyder, som du gerne vil være kunde hos, kan du lave et adresseopslag direkte på deres hjemmeside. Vi anbefaler at du tjekker siden med fibernet priser og finder de bedste muligheder derigennem, men ellers kan du også lave en forespørgsel direkte hos din foretrukne udbyder.

  Læs også denne guide: Kan jeg få fibernet? – Her finder du flere gode råd til, hvordan du evt. kommer på fibernettet, hvis du ikke allerede er tilsluttet.

  Fordele ved fibernet

  Der er mange fordele ved fibernettet, som du måske ikke kender til. Vi anbefaler alle at få deres næste internetforbindelse gennem fibernettet, så snart de har mulighed for det. Herunder har vi samlet de vigtigste fordele ved fibernettet.

  1. Højere hastigheder

  Det er ikke mange år siden, at vi gik på internettet via et opkaldsmodem. Dengang skulle man “ringe op” til internettet via telefonlinjen, og i mellemtiden kunne man hverken ringe eller modtage opkald.

  Med fibernettet er det slut med langsomt internet, for hastighederne kan allerede nu nå op på 1000 Mbit i sekundet – og nogle steder endnu mere. I modsætning til andre internetteknologier, er du med fibernettet garanteret en vis hastighed. Det kan lade sig gøre, fordi kapaciteten er højere.

  2. Højere stabilitet

  Har du nogle gange problemer med at streame film eller spille computer om aftenen, fordi internettet i perioder er langsomt og dårligt? Traditionelle internetforbindelser kan have kapacitetsbegrænsninger, som påvirker stabiliteten i perioder med spidsbelastning. Det betyder altså, at du kan opleve langsomt eller dårligt internet på visse tider af dagen.

  Med fibernettet har du en direkte forbindelse mellem hovedstationen og din fiberboks. Signalet rejser med lysets hast, og der er færre gnidninger undervejs. Da kapaciteten er større, oplever du stort set aldrig problemer med stabiliteten. Du får altså en pålidelig internetforbindelse, som fungerer lige godt på alle tider af døgnet.

  3. Symmetrisk hastighed

  Hvor andre internetforbindelser har langsomme upload-hastigheder, er fiberforbindelser ofte symmetriske. Det betyder at du kan sende og modtage filer med samme hastighed, og dermed får du som helhed en bedre oplevelse.

  Dette er særligt fordelagtigt for dig, der arbejder hjemmefra, og som ofte har brug for at sende store filer.

  4. Fremtidssikret internetforbindelse

  Der er stort potentiale i fibernettet, og vi udnytter slet ikke kapaciteten endnu. Forbindelserne er allerede markant hurtigere end vi har brug for, så fremtiden ser lys ud.

  En af de største fordele ved fibernettet er at lyslederkablerne har så høj en kapacitet, at hastighederne løbende kan hæves. Dette er perfekt for fremtidens smarte hjem, hvor flere enheder bliver koblet på nettet.

  5. Øger værdien af din bolig

  Der er udbredt enighed om, at adgang til fibernettet kan øge værdien af din bolig. Det er altså et godt salgsargument, hvis din bolig er koblet på fibernettet.

  Vi kan ikke sætte et specifikt tal på, men en bolig på landet kan være markant nemmere at sælge hvis der er adgang til hurtigt internet. Førhen var det oftest sådan, at boliger på landet havde problemer med internettet. Dette laver fibernettet om på, og det betyder at selv unge mennesker er begyndt at kigge efter boliger i landlige omgivelser.

  6. Høj konkurrence blandt udbyderne

  I kølvandet på OpenNet-platformens entré på markedet, har flere fiberselskaber åbnet deres net for konkurrerende udbydere. Det giver pludselig helt andre muligheder end førhen, hvor kunderne var stavnsbundne til enkelte udbydere.

  Flere udbydere er begyndt at sænke priserne for at lokke kunder til, og det gavner dig som forbruger.

  7. Fornuftige priser

  Med tanke på fibernettets mange kvaliteter, er priserne i den fornuftige ende. Ofte kan du få fiberbredbånd til samme pris som traditionelt bredbånd, og det siger ikke så lidt.

  I nogle boligforeninger kan du endda være heldig at få billigere fibernet via en særaftale, så her kan der spares endnu flere penge.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar