Er du i tvivl om hvad en router er, og hvordan den fungerer? Bliv klogere på routere i denne artikel, og find ud af hvorfor de er vigtige i ethvert hjem.

  Hvad er en router?

  En router er en lille boks, der skaber et lokalt netværk. Routere til hjemmebrug er som regel trådløse, men understøtter også kablet netværk via 3-4 porte bagpå. Mange routere har også én eller to USB-indgange, så der kan tilsluttes en printer eller harddisk. Alle computere i netværket kan så få adgang dertil.

  I de seneste år er flere mesh-systemer kommet til markedet. Mesh-systemer består af flere routere, som er koblet til hinanden via antenner. På den måde styrkes signalet og dækningen på det trådløse netværk, og du slipper således for at trække kabler rundt i hele boligen.

  Trådløse routere er centrale elementer i hjemmet, og udgør en vigtig del af vores kritiske infrastruktur. Uden disse var det ikke muligt at få internet på alle computere, fladskærme og tablets i hjemmet, medmindre vi trak kabler ind i alle rum.

  Hvilke funktioner har en router?

  Routerens vigtigste funktion er at tilslutte al husets elektronik til nettet. Men derudover har routeren også en række ekstra funktioner, som kan gøre dit hjem smartere.

  Netværk mellem flere enheder

  Din router gør det muligt at lade flere enheder kommunikere med hinanden, fordi de er på samme netværk. Det kan være fladskærme, smartphones, tablets og computere. Det hele fungerer via routeren, som sørger for at datapakker kan overføres mellem flere enheder.

  Forældrekontrol

  Med børn i huset kan det blive nødvendigt at holde styr på internettet, og sætte begrænsninger på anvendelsen. Børn kan få stor glæde af internettet, men det skal være sikkert for dem at anvende det. De fleste routere kan blandt andet styres med en app, og heri kan du sætte forskellige indstillinger for dine børns enheder.

  Netværksprinter

  Mange routere har USB-indgange, som blandt andet kan bruges til en printer. På den måde kan alle dine computere bruge printeren, også selvom de er uden for hjemmet. Printeren er nemlig altid på nettet og klar til brug, uanset hvor du befinder dig.

  Netværksharddisk

  En netværksharddisk giver hele huset mulighed for at dele billeder, videoer og filer med hinanden, uden at det kræver forbindelse til internettet. Dette er blandt andet smart hvis I gerne vil have et fælles fotoalbum, eller en mulighed for hurtigt at dele filer indbyrdes.

  5 typer routere til hjemmet

  Der findes flere typer af routere, som fungerer godt i forskellige situationer. Herunder beskriver vi de mest populære typer af routere, som anvendes i Danmark.

  Almindelig trådløs router

  Almindelige trådløse routere er dem, du ofte får med når du bestiller bredbånd. De kobles til hovedkablet, og giver forbindelse til nettet i en lille eller mellemstor bolig. De er ofte i den billige ende, men gode til simple behov.

  Router til SIM-kort

  En trådløs router til SIM-kort er et smart valg for dig, der ønsker mobilt bredbånd i hjemmet. SIM-kortet får du hos dit foretrukne teleselskab, og du kommer hurtigt på nettet uden teknikerbesøg.

  Mobil Wi-Fi router

  En mobil Wi-Fi router er det ideelle valg for dig, der ønsker internetforbindelse overalt i landet. Routeren kan oplades eller sættes i stikkontakten, så du behøver ikke strøm for at komme på nettet.

  Mesh-system

  Mesh-systemer er blevet mere populære, fordi de giver bedre dækning og hurtigere internet i hjemmet. I modsætning til almindelige routere består mesh-systemer af flere routere, som “snakker sammen” for at skabe et mere kraftfuldt netværk med bedre rækkevidde.

  Wi-Fi 6 router

  Wi-Fi 6 er den nye standard, som giver højere hastigheder og bedre kapacitet på netværket. Flere udbydere er begyndt at tilbyde denne type router, men den er stadig i den dyre ende. Det forventes dog at prisen falder inden for en overskuelig periode, så måske kan du snart købe den billigere end nu.

  Vigtige egenskaber i en router

  Routere har flere vigtige egenskaber, som er værd at kende. De kan nemlig være til gavn for dig selv eller resten af husstanden, så husk at tjekke om din nye router har de nødvendige egenskaber.

  MU-MIMO

  “MU” står for “Multi-User”, og “MIMO” står for “Multiple-Input, Multiple-Output”. Uden at det skal blive alt for teknisk, giver denne egenskab mulighed for at flere enheder kan kommunikere samtidig uden problemer. Det betyder altså at flere kan bruge nettet samtidigt, uden det går ud over hastigheden eller brugeroplevelsen.

  Gæsteadgang

  Mange nye routere har mulighed for at oprette et gæstenetværk, når du har brug for det. Dette er blandt andet nyttigt hvis du ofte har venner eller familie på besøg, men ønsker at holde dit netværk privat for dine gæster. Gæstenetværket fungerer som et almindeligt netværk, men gæsterne får et andet login.

  Forældrekontrol

  De fleste routere kommer med et styresystem og forskelligt software, som blandt andet giver dig kontrol over børnenes anvendelsesmuligheder. Du kan eksempelvis begrænse hvilke hjemmesider de må besøge, eller hvilke tidsrum de må anvende nettet i.

  USB-indgang

  Med en USB-indgang kan du tilkoble en printer eller harddisk, så alle på netværket får adgang til disse. Dette er nyttigt i en større husstand, hvor flere anvender printeren eller harddisken fra forskellige rum.

  Enhedsprioritering

  Flere routere gør det muligt at angive en særlig prioritering af tilsluttede enheder. Hvis du gerne vil være sikker på at en computer eller fladskærm har den bedste forbindelse og højeste hastighed, kan du føje dem til prioriteringslisten. Opstår der kapacitetsproblemer på netværket, vil disse enheder automatisk blive opprioriteret.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar