Hvad er en IP-adresse, og hvorfor er den så vigtig? Din computer, tablet, smartphone, router og andet netværksudstyr har alle en IP-adresse. Bliv klogere på hvad en IP-adresse er i denne guide.

  Hvad er en IP-adresse?

  IP-adresser i et netværk
  På illustrationen ses hvordan IP-adresser fungerer i et hjemmenetværk. Hver enhed får sin egen IP-adresse af routeren, og routeren har ligeledes fået tildelt en ekstern IP-adresse fra internetudbyderen.

  En IP-adresse er en unik numerisk etiket, der bruges til at identificere hver enhed på et netværk. Din computer, smartphone, tablet og router har hver deres IP-adresse.

  IP står for Internet Protocol, hvilket er sigende for anvendelsen af IP-adresser: Online protokolføring.

  Når du tænder din computer og kobler dig på et trådløs netværk, tildeles computeren en unik IP-adresse på netværket.

  En IP-adresse på et trådløst hjemmenetværk kan eksempelvis se sådan ud:

  192.168.73.37

  På et hjemmenetværk starter IP-adresserne med “192.168”.

  En IP-adresse fra en enhed med direkte internetadgang, eksempelvis en router eller smartphone, kan eksempelvis se sådan ud:

  185.155.67.95

  IP-adressen fungerer nogenlunde på samme måde som et telefonnummer og en nummerplade. Når du besøger en hjemmeside, streamer en video eller sender en e-mail, gør du det via din IP-adresse.

  Det er blandt andet også på grund af din IP-adresse, at internetudbyderen kan registrere din aktivitet på nettet.

  Hvordan ser jeg min IP-adresse?

  Den nemmeste måde at se din IP-adresse, er ved at søge på “What’s my IP” på Google. Google viser dig din IP-adresse hurtigt og nemt.

  Du kan også se IP-adresser på din computer eller andre tilkoblede enheder, hvis du logger på din router eller bruger en app.

  Se IP-adresser via din router

  Det er nemt at se hvilke enheder, der er koblet på din router. Du skal blot logge ind på din router, og login-oplysningerne finder du som regel bagpå eller i bunden af din router. Er du i tvivl, kan din internetudbyder hjælpe dig.

  Se IP-adresser via app

  En hurtigere måde, som for nogen er nemmere, er at bruge en app. Her anbefaler vi at du bruger Fing App, som scanner dit netværk og viser dig IP-adresserne på alle tilkoblede enheder. Fing App kan både bruges til Android og iOS.

  Hvem kan se min IP-adresse?

  Din IP-adresse er af Europa-Kommissionen klassificeret som en personoplysning, og den ligger derfor ikke frit tilgængelig for alle. Når du skriver kommentarer på en hjemmeside efterlades din IP-adresse i hjemmesidens bagvedliggende system, men det er kun ejeren eller administratoren af hjemmesiden, der kan se IP-adressen.

  Når du skriver kommentarer på Facebook eller andre sociale medier, er der heller ingen brugere der kan se din IP-adresse. Det er kun Facebooks egne ansatte, der kan se den.

  Den eneste måde, som fremmede umiddelbart kan få fat i din IP-adresse, er hvis du klikker på et link til en såkaldt IP-logger. Et eksempel på en IP-logger er Grabify.

  Hvordan skjuler jeg min IP-adresse?

  Hvis du gerne vil skjule din IP-adresse for hjemmesider, sociale medier, streamingtjenester eller lignende, kan du bruge en VPN-tjeneste. VPN står for Virtual Private Network, og kort fortalt kan du etablere en krypteret forbindelse mellem dig selv og internettet. Det fungerer ved at du kobler dig til VPN-tjenesten som det første, og derfra sendes du videre ud på internettet. Din egen IP-adresse kan slet ikke ses, og de fleste VPN-tjenester fører heller ikke log over IP-adresser.

  Når du eksempelvis besøger en hjemmeside eller bruger en streamingtjeneste, er det VPN-serverens IP-adresse, der vises. På den måde kan du også “snyde” dig til en anden geografisk placering, hvilket eksempelvis er en fordel hvis du vil have adgang til bestemt indhold på nettet.

  Hvad fortæller en IP-adresse?

  En IP-adresse fungerer på samme måde som et telefonnummer eller en nummerplade. Den har til formål at kunne identificere bestemte personer, men i modsætning til telefonnumre og nummerplader er der ingen åbne registre for IP-adresser.

  Privatpersoner kan altså ikke slå din IP-adresse op på nettet og læse en masse om dig, og det er der flere årsager til: Din IP-adresse er som sagt ikke synlig i offentlige opslagsværk, og det er kun internetudbyderen som fører log over dine aktiviteter på nettet.

  Hvis myndighederne (eksempelvis politiet) ønsker sig adgang til oplysninger om din online-aktivitet, skal de først have en dommerkendelse. Dommerkendelser fås kun, hvis politiet har en begrundet mistanke om ulovlig aktivitet.

  Ønsker du at sikre din internetforbindelse yderligere og forhindre at uvedkommende kan overvåge din aktivitet på nettet, kan du med fordel bruge en VPN-tjeneste. VPN-tjenester gør det muligt at skabe en sikker, krypteret forbindelse mellem din computer og internettet. 

  Hvad er forskellen på dynamiske og faste IP-adresser?

  Vi har førhen gennemgået forskellene på dynamiske og faste IP-adresser. De fleste med en internetforbindelse har dynamisk IP-adresse, medmindre de selv beder om fast IP-adresse hos udbyderen. Faste IP-adresser koster som regel ekstra at have, men er nødvendige hvis du arbejder hjemme og har brug for at tilgå firmaets netværk.

  Af sikkerhedsmæssige årsager har mange firmaer valgt at blokere for ukendte IP-adresser i hele eller dele af deres IT-infrastruktur. Derfor kan en dynamisk IP-adresse ikke bruges, da den skifter i tide og utide. En fast IP-adresse, derimod, vil altid være den samme. Du kan således koble dig på firmaets servere eller netværk, uden risiko for at blive spærret ude.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar