Mbit eller Mbps – du har sikkert hørt disse begreber, når du har kigget på internetforbindelser. Men hvad betyder de egentlig, og hvorfor er de vigtige at kende?

  Hvad betyder Mbit (megabit)?

  En Mbit (megabit) er en dataenhed, der bruges til at beskrive størrelsen på en fil. En megabit er den tredje mindste dataenhed, der findes, efter kilobit og bit. En megabit svarer til 1.000.000 bits. Internethastigheder måles ofte i Mbit/s eller Mbps (megabit per sekund).

  Hvor bruges betegnelsen Mbit?

  Betegnelsen Mbit bruges normalt til at angive hastigheden af et netværk eller en internetforbindelse. Hvis du eksempelvis kigger på vores sammenligning af bredbåndsforbindelser, kan du sortere efter antal Mbit/s (megabit per sekund).

  Ligesom når bilers hastighed opgøres i antal kilometer i timen, opgøres internethastigheden i antal megabit i sekundet.

  Når du skal have en ny internetforbindelse eller en trådløs router, er det derfor vigtigt at bide mærke i hastigheden. Der er nemlig stor forskel på om du vælger en forbindelse på 100 Mbit eller 500 Mbit, især hvis I er en større familie.

  Hvad er forskellen på Mbit, Mbit/s og Mbps?

  Mbit (forkortelse af megabit) er en dataenhed. Mbit/s er en forkortelse af megabit per sekund, og bruges til at beskrive hastigheden af en internetforbindelse. Mbps betyder det samme som Mbit/s, det er blot en anden måde at skrive det på.

  Der er ikke som sådan forskel på begreberne, og de bruges ofte til samme formål. De fleste finder det sikkert nemmest blot at skrive “Mbit”, eksempelvis “100 Mbit”, men den mest korrekte betegnelse er “100 Mbit/s”.

  Kilobit, Megabit, Gigabit, Terabit og andre dataenheder

  Megabit er ikke den eneste dataenhed, der bruges vidt og bredt. Andre betegnelser såsom kilobit, gigabit og terabit bruges også. Bit er den mindste dataenhed, der findes.

  Herunder kan du se hvor mange bits, de enkelte dataenheder består af:

  Kilobit1.000 bits
  Megabit1.000.000 bits
  Gigabit1.000.000.000 bits
  Terabit1.000.000.000.000 bits
  Petabit1.000.000.000.000.000 bits

  Megabit og gigabit er de mest brugte termer i dag, men i fremtiden forventer man at gigabit og terabit bliver de mest brugte termer. Kilo, mega, giga, tera og peta er såkaldte SI-præfikser. De sættes altså foran en enhed, eksempelvis bit, for at tilføje potenser til den.

  Megabit betyder altså 106, og skrives som 1.000.000 bit.

  I dag er de hurtigste internetforbindelser på 1000 Mbit/s, hvilket svarer til 1 Gbit/s. Der er således mange år til, at vi får 1 terabit-forbindelser.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar