Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

  Hvis du har mistanke om at dit bredbånd er langsommere end normalt, kan du måle hastigheden på nettet.

  I denne guide får du råd til hvor du kan måle din hastighed, samt hvordan du opnår den bedste og mest præcise måling.

  At lave en hastighedsmåling kan også være nyttigt, hvis går med tanker om at få hurtigere internet og gerne vil undersøge hvad din nuværende forbindelse kan levere.

  Sådan forbereder du en hastighedstest

  For at kunne måle den mest præcise hastighed som muligt, kræver det at du klargør et par ting inden du foretager selve hastighedstesten.

  1. Tilslut computeren til routeren med kabel

  For at kunne opnå den højeste og mest præcise hastighed som muligt, er det nødvendigt at tilslutte computeren direkte til routeren via et RJ45-netkabel.

  Som en alternativ løsning kan du også frakoble alle trådløse enheder på nær computeren der skal testes med, og rykke computeren helt tæt på routeren. Det giver ikke en helt præcis måling, men du kan komme tæt på.

  2. Slå WiFi på både router og computer fra

  Har du tilsluttet computeren med kabel, skal du slå WiFi fra på både routeren og computeren. Dermed skaber du færrest mulige forstyrrelser inden du tester.

  Har du kun mulighed for at tilslutte computeren via WiFi, skal du i stedet sikre dig at alle andre trådløse enheder er koblet fra.

  3. Luk alle programmer på computeren

  Dette er vigtigt for at sikre, at der ikke ligger et program i baggrunden og benytter internettet. Sørg også gerne for at slå automatiske opdateringer fra mens du tester, så du ikke pludselig bruger båndbredde på at opdatere programmer uden du ved det.

  4. Slå antivirus og firewall fra

  Begge dele kan blokere for hastighedstesten, så den ikke virker optimalt. Det er derfor vigtigt, at du slår både antivirus og firewall fra inden du påbegynder testen.

  5. Brug den nyeste computer til hastighedstesten

  Det er vigtigt at du bruger det nyeste udstyr, du har. Hvis du benytter dig af gammelt udstyr, kan det fungere som flaskehals for testresultatet. Det er derfor bedst at bruge en ny computer, så du kan lave en præcis test.

  Her kan du foretage den bedste hastighedstest

  Der er flere steder, som tilbyder hastighedstest af internetforbindelser. Den mest populære er Speedtest.net fra Ookla.

  Mange andre steder benytter netop denne test-service under deres eget mærke, hvilket der er gode grunde til. Den er nemlig både god og præcis, og så findes den desuden som en app så du også kan teste hastigheden på din telefon.

  Her er et par tip til at få den bedste hastighedsmåling med Speedtest.net:

  • Vælg den nærmeste server.
  • Test gerne flere gange, med forskellige servere.

  Prøv også Netflix-hastighedstesten

  Hvis du ofte benytter dig at Netflix, kan det være en idé at tjekke deres egen hastighedstest på Fast.com. Det er en god hastighedstest, som benytter sig af Netflix’ egne servere til at give dig et retvisende resultat for hastigheden mellem din computer og deres streamingtjeneste.

  Vi har selv benyttet denne hastighedstest, og det har faktisk overrasket os at hastigheden i Netflix’ egen test er lavere end hos eksempelvis Speedtest.net.

  Disse variabler måles med en hastighedstest

  Når du foretager en hastighedstest hos eksempelvis Speedtest.net, bliver følgende variabler testet og målt:

  • Download
  • Upload
  • Ping (også kaldet latency)

  Download

  Download-hastigheden angiver, hvor hurtigt du kan hente en fil ned på din computer. Den er også afgørende for hvor høj kvalitet du kan streame film og musik i. Jo højere download, jo bedre. 

  Upload

  Upload-hastigheden er, i modsætning til download, en angivelse af hvor hurtigt du kan sende en fil fra din computer og ud til en modtager. Oftest er upload-hastigheden ikke lige så hurtig som download-hastigheden, da de fleste bredbåndsabonnementer udbydes som asymmetriske forbindelser.

  Ping

  Ping kaldes også for latency, og har stor betydning for dig der spiller computerspil over nettet.

  For at forklare hvad ping betyder, giver vi her et eksempel:

  1. En bordtennisbold kastes frem og tilbage mellem to personer, der står med 2 meters afstand.
  2. En bordtennisbold kastes frem og tilbage mellem to personer, der står med 10 meters afstand.

  Her siger det sig selv, at bordtennisbolden i eksempel 1) hurtigst kommer frem og tilbage.

  Det er samme princip med ping-raten. 

  Når ping-raten er høj, skyldes det typisk at du befinder dig langt fra serveren der spilles på. Dette vil du opleve som forsinkelser i spillet, eksempelvis ved at modstandere teleporterer rundt på banen eller dit spil begynder at glide ujævnt. 

  Det gælder derfor om at have en så lav ping-rate som muligt, for at du dermed kan opleve et glidende og gnidningsfrit computerspil.

  Det kan du bruge hastighedstesten til

  Hastighedstesten kan først og fremmest bruges til at måle, om du får den bredbåndsforbindelse du betaler for.

  Testen er nemlig en indikator for hastigheden på dit internet, og hvis du oplever kraftige afvigelser eller dårlig forbindelse vil du som regel kunne opdage dette ved at foretage en hastighedstest.

  Den er særligt vigtig når du ofte bruger internettet til eksempelvis streaming eller computerspil, og når flere personer bruger nettet på samme tid. Jo hurtigere din forbindelse er, jo bedre er brugernes oplevelse af internetforbindelsen.

  Med andre ord: En hastighedstest giver et øjebliksbillede af internetforbindelsens hastighed på det tidspunkt som testen er foretaget.

  Derfor er hastighedstesten upræcis

  Der kan være mange grunde til at hastighedstesten ikke giver dig det resultat, som du måske havde forventet.

  De typiske årsager til at hastigheden eksempelvis er lavere end forventet, kan være følgende:

  1. Placering af modem/router

  Placeringen af modemmet er vigtig, hvis du skal have den optimale hastighed. Det er desuden vigtigt at det ikke er koblet på et alt for langt kabel, da hastigheden kan forringes af dette.

  Dette er et normalt problem, og skyldes normalt at modemmet eksempelvis er placeret i et hjørne af boligen og/eller gemmes væk i et skab.

  2. Virus eller malware på computeren

  Hvis computeren er inficeret med en virus eller programmer, som ligger og benytter internettet i baggrunden, kan det forringe hastigheden af internettet.

  En hastighedstest vil selvfølgelig også blive påvirket af dette, og det er derfor vigtigt at du sørger for at teste hastigheden på mere end én computer for at være helt sikker på at målingen er korrekt.

  3. Fejl på udstyr

  Udstyr slides op med tiden, og der kan ligeledes være fejl på både modem, router og/eller kabler.

  En løs forbindelse mellem kabel og modem kan eksempelvis give udfald på internettet, men en defekt router eller et gammelt modem kan også give anledning til problemer.

  Hvis dit udstyr er gammelt, kan det derfor være en god idé at kontakte udbyderen med henblik på at få leveret nyt udstyr.

  Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

  Skriv en kommentar