De fleste kender både Windows og macOS, som er de to største styresystemer i verden. Windows udvikles af Microsoft og kan fås til alle computere, mens macOS udvikles af Apple og sælges sammen med Apples egne computere (iMac, Macbook, Mac Pro, m.fl.).

  Men hvad er egentlig forskellen på de to styresystemer, og hvad skal du vælge?

  I denne guide finder du svar på hvad der adskiller de to styresystemer fra hinanden, og du bliver klogere på hvad du eventuelt bør vælge.

  Windows – mest brugertilpasning

  Windows kan erhverves til alle slags computere, og tilpasses ud i det uendelige med nye programmer, drivers og andet software.

  Er du interesseret i eksempelvis computerspil eller ønsker du selv at sammensætte de bedste PC-komponenter efter dit præcise behov, kommer du ikke uden om Windows som det oplagte styresystem.

  Begrænsninger i Windows skal dog også findes i de mange muligheder. For nye eller uerfarne brugere kan de mange funktioner og muligheder virke overvældende, da der er mange ting at tage stilling til.

  Windows er i sig selv ikke en “pak ud og start”-løsning, og de fleste vil nok finde sig selv foran computeren i et par timer, før Windows er tilpasset 100% efter egne behov.

  På mange arbejdspladser bruges Windows computere i et netværk, da der tilbydes mange muligheder for brugertilpasning til forskellige erhverv. Det er også næsten altid muligt at finde et stykke software, der kan afvikle præcis hvad man har behov for.

  Kort sagt – Windows er velegnet til følgende:

  • Computerspillere
  • Hardware-entusiaster
  • Mange typer erhverv
  • Dem, der ønsker højt niveau af brugertilpasning

  macOS – mest produktivitet

  Mens Windows åbner op for en masse forskellige muligheder, er Apple lidt mere målrettede med deres kundesegment.

  Der er ligeledes mange muligheder med macOS, men “indpakningen” er meget anderledes og holdt i et mere enkelt udseende.

  Ved køb af eksempelvis en iMac eller en Macbook kan du komme igang på få minutter, og hele styresystemet er på forhånd indstillet optimalt.

  Apple tilbyder desuden en helhedsoplevelse på tværs af flere platforme (iPhone, Apple Watch, iPad, Macbook, m.fl.), og dette gør det nemmere for professionelle at kunne synkronisere data og arbejde fra flere lokationer.

  Det er for det meste ikke muligt at spille spil på macOS, da der kun er udgivet få spil til denne platform. Du kan dog stadig installere flere forskellige apps, og brugertilpasningen er på mange områder lige så god (og måske bedre) end på Windows.

  Mange studerende bruger i dag macOS på deres Macbook, men i mange brancher er macOS også det foretrukne styresystem. Det gælder blandt andet for fotografer, musikere, webdesignere og mange andre.

  Kort sagt – macOS er velegnet til følgende:

  • Produktivitet (skrivning, kommunikation, design, m.m.)
  • Studielivet
  • Ældre
  • Dem, der ønsker et nemmere system

  Skal du så vælge det ene over det andet?

  Uanset om du er vant til Windows eller macOS, vil der være en lille overgangsfase med indlæring af de nye funktioner.

  Fælles for begge systemer gælder, at nogle elementer fungerer markant anderledes.

  Et eksempel på dette kan være måden hvorpå programmer installeres og fjernes. Her har Windows et særdeles brugervenligt administrationsmodul, mens du i macOS skal finde programmet og trække det til papirkurven, før det fjernes.

  Knapperne på tastaturerne fungerer også anderledes, og enkelte taster er placeret meget forskelligt. Et snabel-a (@) skrives eksempelvis på Windows med “Alt Gr + 2”, mens du i macOS skal trykke “alt + *”.

  På macOS har du desuden to ctrl-knapper, som i Windows typisk bruges i forbindelse med tastaturgenveje, men i macOS bruges de ikke helt så ofte. Her bruges i stedet et par CMD-knapper, hvilket kan være lidt forvirrende i starten. CMD-knapperne har samme placering som Windows-knappen har (til højre og venstre for space-tasten).

  Vil du have brugervenlighed eller tilpasningsvenlighed?

  Dette er ikke et universelt spørgsmål, og der er stor uenighed på områderne. Vurderingen er dog som regel at macOS har et højere niveau af brugervenlighed, mens Windows har et højere niveau af tilpasningsvenlighed.

  Det ene behøver dog ikke at udelukke det andet, så længe du sørger for at kortlægge dine præcise behov og vælger efter disse.

  Skal du spille computerspil, er Windows det oplagte valg. Skal du redigere billeder eller producere webdesign, er macOS det oplagte valg.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar