Siden indeholder annoncelinks. Når du køber via links på denne side, kan vi modtage kommission. Læs mere

  Har du også svært ved at finde rundt i junglen af bredbåndsforbindelser? I denne artikel dykker vi ned i de forskellige teknologier, så du kan træffe det rette valg.

  KORT OVERBLIK

  Fiberbredbånd – den hurtigste internetforbindelse (gå til afsnittet)
  Med fiberbredbånd får du en lynhurtig internetforbindelse, som er klippestabil og giver dig de bedste forudsætninger til hjemmearbejdspladsen, streaming, computerspil og fildeling.

  xDSL (via telefonstikket) – den gammeldags forbindelse (gå til afsnittet)
  Internet via telefonstikket er nok det bedst tilgængelige fastnet bredbånd i landet, men desværre skuffer hastigheden en smule. Det er bedst til nyhedslæsning, e-mail og let streaming.

  COAX (via antennestikket) – den billige forbindelse (gå til afsnittet)
  Mange kan få en billig internetforbindelse via TV-stikket, og hastigheden er som regel i den høje ende. COAX bredbånd kan dog ikke hamle op med fiber, men anbefales alligevel til lignende formål.

  Mobilt bredbånd – den fleksible forbindelse (gå til afsnittet)
  Hvis du bor alene eller I blot er to personer i husstanden, er mobilt bredbånd et godt valg. Det kan bruges over alt i Danmark (og nogle abonnementer virker endda i udlandet), og generelt kan du forvente en høj hastighed.

  Nu om stunder er internetforbindelsen den vigtigste livsnerve i hjemmet, måske bortset fra rindende vand og el. Vi bruger internettet mere end nogensinde og til flere formål end nogensinde: Fra streaming af film til hjemmearbejde.

  Den flittige anvendelse af internettet til mange forskellige formål stiller selvfølgelig nogle helt nye krav til forbindelsen, der både skal være hurtig og stabil.

  Flere selskaber er heldigvis klar til at levere gode og stabile forbindelser til de internet-hungrende masser. Spørgsmålet er så, hvad du skal vælge? Er fiberbredbånd altid det bedste valg, eller kan du nøjes med mindre? Læs med herunder, hvor vi går i dybden med de forskellige teknologier.

  Fiberbredbånd – den hurtigste internetforbindelse

  Hvis du har adgang til fibernettet kan du få lynhurtigt internet, som også er stabilt og fremtidssikret. Hos Hiper, Kviknet og Fastspeed finder du eksempler på billigt og hurtigt fiberbredbånd.

  Målgruppe

  Fiberbredbånd egner sig til alle moderne husholdninger, hvor internettet bruges flittigt til alt mellem himmel og jord. Måske har du en hjemmearbejdsplads der bruges flittigt til afholdelse af møder og deling af store filer? Her vil fiberbredbånd være det bedste valg, da store filer kan udveksles lynhurtigt.

  Hastigheder

  De fleste udbydere er leveringsdygtige i hastigheder på op til 1000/1000 Mbps. Fiberbredbånd er fås med symmetrisk båndbredde, hvilket betyder at du kan sende og modtage filer med samme hastighed. TDC kan dog som eneste fiberselskab “kun” levere op til 1000/500 Mbps, men dette er for de flestes vedkommende rigeligt. 

  Stabilitet

  Fibernettet siges at være mere stabilt end andre teknologier, hvilket tilskrives den høje kapacitet i lyslederkablerne. Fibernettet påvirkes ikke på samme måde af flere samtidige brugere, hvilket ellers kan volde kvaler. Ydermere fungerer fibernettet over længere distancer, så yderområderne også har adgang til stabile internetforbindelser herigennem.

  Anvendelse

  Fiberbredbånd kan anvendes til mange formål, men er måske særligt egnet til følgende tunge opgaver:

  • Modtagelse og afsendelse af store filer
  • Computerspil på nettet
  • Streaming af video og musik
  • Live-streaming af egen video med lyd

  xDSL (via telefonstikket) – den gammeldags forbindelse

  Næsten alle husstande har adgang til nettet via det gammeldags telefonstik. Herigennem kan især Kviknet, Hiper og Telenor være leveringsdygtige i hurtige internetforbindelser til en lav pris.

  Målgruppe

  Den primære målgruppe er personer, som kun bruger internettet til læsning af nyheder og en lille smule streaming. Internetforbindelsen er kun sjældent hurtig nok til den moderne husholdning, og vil normalt ikke kunne række til en hel familie med flere børn. Der er dog enkelte undtagelser, da denne type forbindelse på visse adresser kan nå hastigheder på op til 100 Mbps.

  Hastigheder

  Hastigheden på xDSL bredbånd kan svinge meget fra husstand til husstand, og afhænger af din afstand til nærmeste central.

  Du kan normalt forvente en hastighed fra kun 2 Mbps og op til 100 Mbps, men i de fleste tilfælde vil hastigheden kun kunne kravle op på 20-25 Mbps.

  Stabilitet

  Det er så som så med stabiliteten på det gamle kobbernet. Langt de fleste vil næppe have problemer med stabiliteten, hvilket simpelthen skyldes at de kun anvender internetforbindelsen til læsning af nyheder og andre lette gøremål. Skal der spilles computer eller streames en hel spillefilm, er det ikke usædvanligt at der indimellem opstår lidt “knitren” på linjen.

  Anvendelse

  xDSL er nok bedst egnet til lettere opgaver, der ikke stiller høje krav til hastighed eller stabilitet. Her kan blandt andet nævnes følgende anvendelsesområder:

  • Læsning af nyheder og e-mails
  • Brug af sociale medier
  • Streaming på én enhed ad gangen
  • Let hjemmearbejde

  COAX (via antennestikket) – den billige forbindelse

  Mange husstande har bredbånd via deres antennestik fordi YouSee, Stofa eller en lokal antenneforening tilbyder hurtige internetforbindelser herigennem. Kviknet har nok den billigste forbindelse på denne teknologi, men både Fastspeed og Hiper følger godt med.

  Målgruppe

  I målgruppen finder vi blandt andet børnefamilier, som bruger internettet til både underholdning og arbejde. Bredbånd via antennestikket er, på grund af den asymmetriske båndbredde, bedste egnet til husstande der primært benytter internetforbindelsen til download og streaming.

  Hastigheder

  Bredbånd via kabel-TV nettet kan generelt nå hastigheder på op til 1000/100 Mbps, men der må forventes store lokale udsving. Det er ikke sikkert du kan klemme mere end 300 Mbps ud af din forbindelse, ej heller selvom din udbyder giver dig op til 1000 Mbps.

  Stabilitet

  COAX bredbånd er relativt stabilt, og de fleste vil ikke opleve store udfald på denne type internetforbindelse. Der kan være perioder med spidsbelastning og midlertidigt nedsat hastighed, men det vil normalt ikke kunne mærkes.

  Anvendelse

  Da COAX bredbånd har asymmetrisk båndbredde og download-hastigheden er op til 10 gange højere end upload-hastigheden, anbefaler vi primært denne type bredbåndsforbindelse til følgende formål:

  • Download af store filer fra nettet (f.eks. opdatering af computerspil)
  • Streaming af film og musik
  • Hjemmearbejde

  Mobilt bredbånd – den fleksible forbindelse

  Mobilt bredbånd er det rette valg for dig, der eksempelvis ejer et sommerhus og gerne vil tage internetforbindelsen med dig til forskellige adresser. Det er også den letteste og hurtigste løsning, da den ikke kræver installation af udstyr på adressen. Oister, CBB Mobil og 3 Mobil har gode og billige abonnementer på mobilt bredbånd, som både inkluderer trådløst udstyr og masser af data.

  Målgruppe

  Mobilt bredbånd er primært egnet til små husholdninger, som foretrækker et simpelt abonnement med hurtig oprettelse og nul binding. Der er som regel ingen uopsigelighedsperiode på mobilt bredbånd, og du vælger også selv mængden af data. Et lavere forbrug resulterer således også i en lavere månedlig pris.

  Hastigheder

  Hastigheden på mobilt bredbånd svinger meget, men i visse områder kan den komme op på 100-200 Mbps. I de fleste byer kan du forvente hastigheder på mellem 30-50 Mbps, men med udrulningen af det hurtige 5G netværk må hastighederne forventes at stige støt de næste par år.

  Stabilitet

  Mobilt bredbånd er generelt meget stabilt med minimale nedbrud. Særligt i byer hvor du oftest har adgang til mere end én mast/antenne fra hjemmeadressen, vil du normalt opleve 100% oppetid eller tæt derpå. Er du i et yderområde, skal der muligvis påregnes små udfald hvis forbindelsen tabes.

  Anvendelse

  Mobilt bredbånd kan anvendes til en bred vifte af formål, men er måske bedst egnet til følgende:

  • Læsning af nyheder og e-mails
  • Let streaming af film og musik
  • Små computerspil

  Flaskehalsen i mobilt bredbånd er den begrænsede mængde data, som hurtigt kan få sat en stopper for glæden hvis den overskrides. Køb af ekstra data er dyrt, så medmindre du vil betale ekstra må du nøjes med en kraftigt nedsat hastighed indtil næste måneds data-portion kan tages i brug.

  Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

  Skriv en kommentar