Siden slut-halvfemserne har SIM-kortet været på skrump, og snart markerer eSIM slutningen på det fysiske SIM-kort. eSIM giver nye muligheder for at tilslutte elektronik til det mobile netværk, således at de kan kommunikere indbyrdes og blive en del af det voksende IoT-univers (IoT = Internet of Things). Fremtiden er med andre ord rykket tættere på, og i Danmark er flere teleselskaber nu begyndt at understøtte eSIM.

  Til denne artikel har vi opbygget en oversigt over hvilket danske selskaber der understøtter eSIM, og vi forklarer ligeledes hvordan det fungerer.

  Disse teleselskaber understøtter eSIM

  TeleselskabUnderstøtter eSIM?
  3 MobilJa – til smartwatch og mobil – se abonnementer
  Alka MobilNej
  AltiboxNej
  BolignetNej
  Call meJa – virker kun til mobil – se abonnementer
  CBB MobilNej
  Dansk NetNej
  DukaNej
  EesyJa – til smartwatch og mobil – se abonnementer
  EvercallNej
  Fastnet.nuNej
  FlexiiNej
  GreenspeakNej
  GreentelJa – virker kun til mobil – se abonnementer
  HalloNej
  LebaraNej
  LINDSmobilNej
  LycamobileJa – virker kun til mobil – se abonnementer
  Mit TeleNej
  NettalkNej
  OisterJa – virker kun til mobil – se abonnementer
  TeleBonusNej
  TelenorJa – til smartwatch og mobil – se abonnementer
  TeliaJa – til smartwatch og mobil – se abonnementer
  TelmoreJa – til Apple Watch og mobil – se abonnementer
  UnoTelNej
  VelkommenNej
  ViptelNej
  YouSeeJa – til smartwatch og mobil – se abonnementer

  I takt med at flere telefoner og smartwatches understøtter eSIM, er de danske teleselskaber nu begyndt at understøtte selvsamme. Det er godt nyt for alle elektronik-hungrende danskere, da der nu er flere valgmuligheder end nogensinde før.

  Vi har selvfølgelig undersøgt hele markedet, og giver dig det komplette overblik i tabellen herover. Tabellen opdateres løbende, i takt med at flere danske teleselskaber begynder at understøtte eSIM.

  eSIM fungerer ikke til alle enheder

  Det er ikke altid nemt at gennemskue, om teleselskaberne understøtter smartphones OG smartwatches, samt hvilke modeller de understøtter. Det kommer formentlig i takt med at eSIM bliver mere udbredt, men indtil videre skal du selv lave en del af forarbejdet.

  Sørg derfor for at bekræfte ved dit foretrukne teleselskab, at de rent faktisk understøtter dit smartwatch eller din smartphone, før du bestiller eSIM.

  Hvad er eSIM?

  eSIM står for “Embedded SIM”, hvilket på dansk bedst kan oversættes til “indlejret SIM”. Kort fortalt fungerer eSIM på samme måde som et gammeldags SIM-kort, men i stedet er det bygget ind i din telefon eller smartwatch. eSIM vil i fremtiden også kunne findes i meget andet elektronik, og hensigten er naturligvis at flere elektroniske enheder skal kunne kommunikere via nettet.

  I stedet for det fysiske SIM-kort får du altså i stedet et digitalt “kort”, som er bygget ind i din elektronik og kan aktiveres via nettet. Alt hvad du skal gøre, er at klikke til dit foretrukne teleselskab (se tabellen ovenover) og oprette et nyt abonnement med eSIM.

  Mange eSIM-kompatible telefoner og smartwatches understøttes allerede af teleselskaberne, og flere tilføjes løbende. For at få en opdateret liste over understøttede enheder, skal du tjekke ved dit teleselskab. Det kan variere fra selskab til selskab, hvilke enheder der understøttes.

  I denne video kan du se, hvordan eSIM fungerer på en iPhone:

  Fordele ved eSIM

  • Saml flere telefonnumre på én enhed, og flyt dem rundt som du ønsker.
  • Brug dit smartwatch og andre enheder alene, uden mobiltelefonen er i nærheden.
  • Opret et nyt mobilabonnement på få minutter, uden at vente på nyt SIM-kort.
  • Flere enheder kan komme online i fremtiden. Eksempelvis køkkenudstyr, hvidevarer, din cykel og meget andet.
  • Slut med at have en hårnål i nærheden, hvis der skal skiftes udbyder eller nummer. eSIM er indbygget i enheden.

  Hvad koster eSIM?

  Vi har undersøgt landets førende teleselskaber, for at blive klogere på hvad det koster at oprette et abonnement med eSIM. Her er der heldigvis godt nyt: Det koster ikke ekstra at oprette et abonnement med eSIM, da processen i sig selv er ganske simpel.

  Enkelte teleselskaber tager dog et mindre oprettelsesgebyr, som typisk ligger på cirka 100 kroner. Det er således ikke en høj pris, og med tiden burde oprettelsesgebyrer forsvinde i takt med at flere konkurrenter hopper med på bølgen.

  Skal du have eSIM til et smartwatch, betragtes det dog typisk som et tilkøb til dit mobilabonnement. Det betyder, at du skal betale en lille merpris, da det så fungerer som et ekstra SIM-kort til dit mobilabonnement. Du bruger så af mobilabonnementets data, og kan bruge både smartwatch og smartphone samtidig.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  13 kommentarer

   • Thomas Hansen on

    Hej Kim
    Tak fordi du gør opmærksom på dette. Jeg har netop rettet artiklen.
    Venlig hilsen
    Thomas, Telefakta.dk

   • Thomas Hansen on

    Hej Daniel,
    Tak for tippet. Jeg har lige opdateret listen, så den er ajour.
    Venlig hilsen
    Thomas, Netrådet.dk

  1. Hej. Ifølge Grentell’s egen side. Er det kun mobil telefoner,og ikke smartwatches. Har dog ikke snakket med dem

   • Thomas Hansen on

    Hej Johnny,

    Tak for tippet. Jeg har lige tjekket op på det, og kan se at du har ret. Jeg har tilføjet en note ved Greentel.

    Venlig hilsen
    Thomas, Netrådet.dk

  2. Hvorfår har mobilselskaberne så meget imod e-sim. Vi lever i 2021 hvor tingene burde være simple og miljøbevidste.

   • Hej Henrik,
    Godt spørgsmål. Jeg kunne også godt tænke mig at eSIM blev det nye “normal” hurtigt. Jeg tror det handler om at efterspørgslen ikke er så stor endnu. Teleselskaberne plejer at være hurtige til at omstille sig, når behovet opstår. Der er nok mange, der ikke kender til eSIM og fordelene herved.
    Venlig hilsen
    Thomas, Netrådet.dk

   • Thomas Hansen on

    Hej Hanne,

    Mange tak for tippet. Det lyder mystisk, for Call me skriver selv på denne side at de understøtter eSIM: https://www.callme.dk/netvark/esim/

    Jeg har lige fjernet dem fra listen, og gjort dem opmærksomme på ovennævnte side.

    Venlig hilsen
    Thomas, Netrådet.dk

   • Thomas Hansen on

    Hej igen Hanne,

    Jeg har fået svar fra Call me. De understøtter kun eSIM til telefoner, og ikke smartwatches. Jeg har anført det som bemærkning på listen herover, og holder løbende øje med om de tilføjer smartwatches på et senere tidspunkt.

    Venlig hilsen
    Thomas, Netrådet.dk

   • Thomas Hansen on

    Hej Kralj,
    Tak for tippet – det er hermed rettet til. Planen var oprindeligt at CBB skulle understøtte eSim sammen med Telenor, men CBB er desværre ikke klar endnu.
    Jeg opdaterer siden, når CBB er klar.
    Venlig hilsen
    Thomas, Netrådet.dk

  Skriv en kommentar