Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

  Et domæne er den adresse, du skriver for at komme til en specifik hjemmeside. Domænet kan eksempelvis hedde telefakta.dk, dr.dk, facebook.com og lignende.

  Skrives ovenstående eksempler i adressefeltet, vil følgende URL’er typisk blive hentet:

  • https://telefakta.dk
  • https://www.dr.dk
  • https://www.facebook.com

  URL er en forkortelse af “Uniform Resource Locator”, som er den fulde udgave af en bestemt hjemmesides adresse. URL’en angiver destinationen på samme måde som eksempelvis en post-adresse eller GPS-koordinater.

  URL’en består af følgende elementer:

  • http:// eller https:// i starten. https:// fortæller at siden vises via en krypteret/sikret forbindelse.
  • www. (forkortelse af “World Wide Web”. Denne del er ikke længere obligatorisk, og kan normalt udelades)
  • hjemmesidens navn (f.eks. Telefakta)
  • TLD (forkortelse af “Top Level Domain”. f.eks. .dk, .com)

  Køb domæne med eller uden webhotel

  Et domæne kan enten købes alene eller sammen med et webhotel. Et webhotel er blot én af flere typer hosting på markedet, men på grund af prisen starter de fleste typisk med et webhotel.

  Når domænet købes sammen med et webhotel, peges det automatisk til webhotellet. Når du laver en hjemmeside på webhotellet, kan den altså kaldes frem ved at skrive domænet i adressefeltet.

  Første domæne registreret i 1985

  Det første domæne, der nogensinde er blevet registreret, er symbolics.com. Symbolics var den første virksomhed til at registrere et domæne, efter der blev åbnet op for dette.

  Vi skal dog et par måneder længere tilbage for at finde det første domæne der blev skabt, hvilket var nordu.net. Dette domæne blev skabt den 1. januar 1985. Sidstnævnte lever stadig og tilhører danske NORDUnet A/S, som startede tilbage i 1980.

  symbolics.com finder du i dag et “museum” om internettet og dets udvikling gennem tiden.

  Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

  Skriv en kommentar