Ordet “clickbait” bruges ofte om noget, der skal fange brugerens opmærksomhed og få vedkommende til at klikke sig videre. Det er som reklameskilte med neonlys, der blinker i alle farver: Blikfang, der drager vores opmærksomhed mod sig.

    Clickbait bruges ofte af medier der beskæftiger sig med sensationsjournalistik, men ses også på f.eks. Facebook, YouTube og andre platforme.

    På denne side forklares fænomenet nærmere, og du får et par eksempler på clickbait fra forskellige medier.

    Clickbait forklaret – hvad betyder det?

    EKSEMPEL 1:

    En journalist på et af de kulørte medier har udarbejdet en artikel om isbjerge, der smelter. Umiddelbart ikke et spændende emne, men det findes der råd for. Med overskriften “GIGA isbjerg smeltet i uhyrlig fart” fanges læserens opmærksomhed, da overskriften emmer af sensation, fare og gru.

    EKSEMPEL 2:

    En bruger har lagt en video på YouTube, hvor han dokumenterer sit besøg på et uhyggeligt forladt hotel. Sådanne videoer findes der dog masser af i forvejen, så hvordan skiller han sig ud? Clickbait er svaret. Det tilhørende billede pyntes med en rød ring om et objekt, samt et ansigt der udtrykker angst. Overskriften til videoen kan være “Hjemsøgt hotel midt om natten – TÆT PÅ AT DØ!”

    Værdiladede ord og billeder fanger opmærksomheden

    Værdiladede ord bruges ofte for at fange læserens opmærksomhed. Disse ord bruges til at påvirke læseren i en vis retning, således at stemningen allerede sættes fra start. Værdiladede ord kan eksempelvis være:

    Farlig – uhyggelig – drabelig – gigantisk – kæmpe – grim – sindssyg – vild – fantastisk

    På kulørte medier bruges billeder også ofte til at henlede opmærksomheden på bestemt indhold. Ofte viser billederne en form for bevægelse, et vrængende ansigt eller objekter, som der er sat røde ringe omkring – som illustration for at noget er spændende.

    Clickbait – klik madding?

    Begrebet er engelsk, og sammensat af ordene “klik” (click) samt “madding” (bait).

    Det skal forstås som at man fisker efter klik, og maddingen består af tiltalende overskrifter samt billeder.

    Uden clickbait ville medieuniverset være knap så spændende, men til gengæld ville sagligheden opretholdes.

    Clickbait i virkeligheden – konkrete eksempler

    Her ses konkrete eksempler på clickbait og måden det bruges i medier:

    Fra Ekstrabladet.dk: Her bruges værdiladede ord som “svinedyrt” og “brutalt” for at drage læserens opmærksomhed og øge nysgerrigheden.
    Fra YouTube.dk: Her ses en række videoer fra søgningen “gone wrong”. Flere ord er fremhævet med store bogstaver og/eller sat imellem paranteser. Oftest er det værdiladede ord, der bruges, men også billederne skal være med til at øge seerens nysgerrighed.

    Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

    Skriv en kommentar