Bredbånd via kabel-TV stikket giver dig hurtigt internet. På mange adresser helt op til 1000 Mbit. Se hvor du kan få den billigste forbindelse i vores undersøgelse af over 40 udbydere.
INDHOLDSFORTEGNELSE
- Top 9 – her får du billigst internet via kabel-TV stikket
- Sådan fandt vi det bedste bredbånd via kabel-TV stikket
- Hvem ejer kabel-TV nettet?
- Hvorfor er YouSees netværk åbent for konkurrenter?
- Alternativer til kabel-TV nettet
- Forstyrrer internettet dit TV-signal?
- Sådan får du internet via kabel-TV stikket
- Opdateringer til denne undersøgelse
Top 9 – her får du billigst internet via kabel-TV stikket
Vi har undersøgt markedet og sammenlignet priser hos mere end 40 udbydere. Du kan spare op til 2.000 kroner om året, hvis du vælger den billigste.
Jetnet
|
Fra 229 kr./md. Min. pris 1374 kr. |
||
Telenor
|
Fra 269 kr./md. Min. pris 269 kr. |
||
Hiper
|
Fra 269 kr./md. Min. pris 1812 kr. |
||
YouSee
|
Fra 269 kr./md. Min. pris 2112 kr. |
||
Kviknet
|
Fra 279 kr./md. Min. pris 279 kr. |
||
Norlys
|
Fra 279 kr./md. Min. pris 1674 kr. |
||
Telia
|
289 kr./md. Min. pris 1734 kr. |
||
Fastspeed
|
289 kr./md. Min. pris 1734 kr. |
||
Stofa
|
Fra 299 kr./md. Min. pris 1913 kr. |
#1 – Jetnet
Vores vurdering: Hvis du vil have det billigste bredbånd via kabel-TV stikket, skal du kigge mod Jetnet. Her får du flere hastigheder at vælge imellem, og prisen er derfor lavere end hos konkurrenterne. Det er desuden Fastspeed, der står bag Jetnet.
Selvom Jetnet ejes af Fastspeed og markedsføres som en billig udbyder, har de flere hastigheder at vælge imellem. Du får også en trådløs router med i prisen, så her kan du altså spare mange penge.
Du kan blive kunde hos Jetnet, hvis du eksempelvis er koblet på YouSees kabel-TV netværk. Det betyder, at et stort antal danske husstande har mulighed for at blive kunder. Vil du tjekke mulighederne din adresse, kan du gå til deres hjemmeside og benytte formularen på forsiden.
#2 – Telenor
Vores vurdering: Hos Telenor kan du få hurtigt bredbånd via kabel-TV stikket, uden at du skal binde dig i 6 måneder. Telenor valgte nemlig at fjerne bindingsperioden på alle deres abonnementer, og det kan være en stor fordel. Du kan nemlig opsige abonnementet når som helst, uden at du binder dig til en unødvendigt lang periode.
Telenor har taget kampen op med de billige udbydere af bredbånd via kabel-TV nettet. Det sker med deres MaxSpeed-satsning, som lover hurtigt bredbånd uden binding. Du slipper altså for de vanlige 6 måneders bindingsperiode, hvis du bliver kunde hos Telenor. Alligevel får du en trådløs router med i prisen, og du kan endda opgradere til en Wi-Fi 6 router mod en lille merpris.
Der er altså mange gode grunde til at vælge Telenor, da de skiller sig positivt ud på markedet. De lejer sig ind på YouSees kabel-TV netværk ligesom mange andre udbydere, hvorved du får flere udbydere at vælge imellem.
I modsætning til mange andre udbydere, har Telenor også butikker i de fleste større byer. Har du problemer med dit internet eller foretrækker du at administrere dit abonnement via personlig betjening, er dette muligt i butikkerne.
#3 – Hiper
Vores vurdering: Hiper startede som en selvstændig udbyder, der kun tilbød bredbånd via kabel-TV nettet. Det gør de stadig, men i dag tilbyder de også fiberbredbånd. Til gengæld får du de bedste priser via kabel-TV nettet, hvor Hiper adskiller sig fra konkurrenterne på ét punkt: Hastigheder.
I modsætning til andre udbydere, har Hiper valgt at fastholde et stort udvalg af forskellige hastigheder. Det betyder, at du kan få billigt bredbånd via kabel-TV stikket, hvis du vælger en hastighed på 100 Mbit. Dette er mere end rigeligt for de fleste, og dermed kan du spare penge.
På trods af at Hiper blev købt af YouSee/TDC, opfattes de af mange stadig som “klassens frække dreng”. De fortsætter som selvstændig udbyder med egen kundeservice, som kan kontaktes via chatfunktion, telefon eller e-mail.
Der medfølger selvfølgelig gratis udstyr til opsætning af trådløst netværk, og der er ofte tilbud på blandt andet gratis oprettelse.
#4 – YouSee
Vores vurdering: YouSee har i november 2020 slanket udvalget af bredbåndsabonnementer via kabel-TV nettet, og priserne er blandt de laveste på markedet. De har særligt gode tilbud til dig, der kan nøjes med en lavere hastighed.
YouSee er som landets største udbyder af internet, TV og telefoni garant for levering af internetforbindelser, der passer til de flestes behov.
Priserne er måske i den lidt højere ende hos YouSee hvad angår bredbånd via kabel-TV nettet, men til gengæld kan du få adgang til deres univers af spændende fordele hvis du samler flere abonnementer hos dem. Og bor du i en boligforening, kan der være ekstra rabatter i sigte.
En yderligere fordel ved YouSee er at de har butikker fordelt over hele landet, så hvis du har problemer kan du altid besøge deres butik og få den hjælp du har brug for.
Der medfølger selvfølgelig gratis udstyr, så du kan opsætte trådløst netværk og komme på nettet uden at skulle købe dette ved siden af.
#5 – Kviknet
Vores vurdering: Kviknet er en uafhængig udbyder af bredbånd via kabel-TV nettet, og de har mange forskellige produkter at vælge mellem. Deres priser er i den lave ende og vi oplever en god, nærværende kommunikation med deres kundeservice. Derudover er det et stort plus, at de for nyligt har fjernet bindingsperioden på deres abonnementer.
Efter Kviknet blev opkøbt af Ewii, forsvandt bindingsperioden som det første. Desværre har priserne også fået et nøk opad, men de er stadig blandt de billigere udbydere på markedet.
En af fordelene ved at vælge Kviknet, er at man kan tilkøbe forskellige servicetjenester. Hos Kviknet er det eksempelvis muligt at tilvælge fast IP-adresse, så den ikke skifter i tide og utide. Dette er blandt andet smart, hvis du har din egen server i hjemmet, som skal kunne tilgås udefra.
Kviknet har ingen andre produkter end bredbånd, så de er specialiserede i netop dette. Du får selvfølgelig en gratis trådløs router med til dit abonnement.
Vi synes desuden det er positivt at de har samlet alle deres priser på en side så du altid har nemt overblik over hvad det eksempelvis koster at få en tekniker på besøg, fremsendt nyt udstyr, samt meget andet.
#6 – Norlys
Vores vurdering: Norlys har lukket ned for Boxer, som før tilbød internetforbindelser og TV for energikoncernen. Nu tilbyder Norlys selv bredbånd via kabel-TV stikket, og konceptet er gjort enklere end hos Boxer: Du får 1000 Mbit til en lav pris. Du vælger selv om du ønsker standard router eller udvidet dækning med op til 4 ekstra Wi-Fi enheder til en lille merpris. Dette er bestemt et godt tilbud til dig med en større bolig.
Boxer har længe eksisteret som et selskab under Norlys, men er nu lukket ned. I stedet kan du nu få bredbånd via kabel-TV stikket hos Norlys, og produktet er en smule anderledes end før. Den primære forskel er udstyret, som du har mulighed for at opgradere til en bedre løsning end normalt.
For en lille merpris kan du få op til fire ekstra Wi-Fi enheder, som kan placeres i boligens yderområder. På den måde får du bedre dækning i hele boligen, og dermed kan alle få glæde af den hurtige internetforbindelse.
#7 – Telia
Vores vurdering: Telia er en af landets største udbydere, og kan selvfølgelig også levere bredbånd gennem dit antennestik. Med Telia får du blandt andet adgang til samlerabatter så du kan spare penge ved at samle mobilabonnementer og TV-pakke ét sted, og derudover kan du ligeledes få rabat på streamingtjenester.
Telia er leveringsdygtig i bredbånd via alle tilgængelige teknologier, hvilket selvfølgelig også inkluderer kabel-TV nettet. I modsætning til deres udvalg via fibernettet, har du dog ikke mulighed for at vælge mellem flere forskellige hastigheder. Din pris er derfor altid den samme – 289 kr./md., uanset om du kan trække denne hastighed eller ej. Til gengæld kan du få rabat på en lang række streaming- og underholdningstjenester, så du kan hurtigt opnå en god besparelse som kunde hos Telia.
Udover at tilbyde bredbånd via antennestikket, kan du også få mobilabonnementer hos Telia. Disse ligger dig i den dyre ende, så har skal du samle flere abonnementer for at opnå en god samlerabat. Ellers findes der med stor sandsynlighed andre udbydere med et billigere udvalg.
De har butikker over det meste af landet, hvilket er fordelagtigt for dig der gerne vil have betjening og hjælp af en ansat.
Hos Telia får du trådløst udstyr med i abonnementet, men binder dig til gengæld også i 6 måneder.
#8 – Fastspeed
Vores vurdering: Fastspeed tilbyder kun 1000 Mbit, da det er en del af deres koncept: Højeste hastighed til en lav pris. Selvom priserne er steget en smule, er Fastspeed stadig blandt de billigste udbydere på markedet. Du får selvfølgelig også trådløs router med i prisen.
Hos Fastspeed tilbydes kun to produkter, der begge giver dig adgang til internettet: 1000 Mbit via fibernettet eller 1000 Mbit via kabel-TV nettet. Du får altså den højest mulige hastighed gennem antennestikket, og derudover får du en række gratis tjenester i en begrænset periode.
Fastspeed har forsøgt at holde både bestillingsprocessen og valgmulighederne så simple som muligt, så her har du altså ikke mulighed for at vælge mellem en masse forskellige produkter til forskellige priser.
Vi synes dog at Fastspeed har et ganske spændende produkt, som bestemt er værd at overveje for alle der bare vil have det hurtigste bredbånd på markedet.
Der medfølger selvfølgelig udstyr til opsætning af trådløst netværk i hjemmet, og hos Fastspeed køres der løbende tilbud på blandt andet gratis oprettelse.
#9 – Stofa
Vores vurdering: Stofa bredbånd tilbydes enten via deres eget kabel-TV net eller fiber, og deres dækning er primært afgrænset til Jylland. De har dog en stor kundegruppe, så hvis du bor i deres dækningsområde anbefaler vi at du tjekker hvilke produkter de kan tilbyde dig. De har et godt udvalg af både større og mindre abonnementer, så her er noget for ethvert behov.
Stofa er en udbyder ejet af Eniig og SydEnergi, der er smeltet sammen til energi- og telekoncernen Norlys.
Hos Stofa kan du få bredbånd gennem kabel-TV nettet i deres egne dækningsområder, og der er flere abonnementer at vælge mellem. Som hos YouSee er Stofa også en større udbyder, og du kan derfor finde mange valgmuligheder hos dem.
Du får selvfølgelig gratis udstyr til opsætning af trådløst netværk, men hos Stofa får du derudover også mulighed for at vælge et kraftigere trådløst netværk hvis du vælger deres Maxi- eller Giga-abonnementer.
Sådan fandt vi det bedste bredbånd via kabel-TV stikket
En af de nemmeste og billigste måder at få hurtigt bredbånd, er via kabel-TV stikket. Især hvis du er koblet på YouSee-infrastruktur, hvor mange udbydere konkurrerer om dine penge. På trods af den høje konkurrence er der alligevel stor forskel på priserne, selvom de fleste udbydere kan levere identiske forbindelser.
Vi har overvåget markedet siden 2019, og kender alle danske bredbåndsudbydere. Vi har indekseret over 250 forskellige abonnementer, og tjekker jævnligt op på priser og produkter. Derudover læser vi også brugernes anmeldelser på tværs af platforme som Google, Trustpilot og Facebook, for at blive klogere på hvordan udbyderne klarer sig på kundeservice-delen.
Som led i vores undersøgelse har vi:
- Analyseret og rangeret mere end 40 udbydere.
- Gennemgået over 250 forskellige abonnementer.
- Holdt os opdaterede på SDFIs tal på teleområdet.
Hvem ejer kabel-TV nettet?
I Danmark administrerer YouSee og Stofa størstedelen af de fysiske kabel-TV netværk. Det betyder med andre ord at disse to konkurrenter råder over størstedelen af ledningerne i jorden, og de kan så udleje kapaciteten til andre udbydere. YouSee gør dette i hele landet, hvilket er årsagen til at flere konkurrerende udbydere er tilgængelige på de fleste adresser landet over.
I nogle områder har lokale antenneforeninger valgt at samarbejde med enten YouSee eller Stofa. I disse er tilfælde er det antenneforeningen, som ejer infrastrukturen, mens YouSee eller Stofa leverer bredbånds- og TV-produkter. En samarbejdsaftale kan også være udformet således, at YouSee eller Stofa overtager hele driften af det fysiske netværk.
Kabel-TV netværkene er med andre ord fordelt som vist i denne tabel:
Kabel ejer | Lejere/administratorer |
---|---|
YouSee | Udlejes bl.a. til: – Kviknet – Fastspeed – Telenor – Telia – Norlys |
Stofa | Udlejes p.t. ikke til andre udbydere. |
Lokale antenneforeninger | Administreres bl.a. af: – YouSee – ASOM-Net – Fastspeed – Stofa |
YouSee har som den absolut største udbyder og leverandør valgt at åbne deres kabel-TV netværk for konkurrenter, for at undgå at blive reguleret af staten. Dette skyldtes at konkurrencemyndighederne i sin tid beskyldte YouSee for at have monopol på nettet, og derfor varslede en regulering af dette.
Hvis du bor i et område hvor Stofa ejer kabel-TV nettet, kan du dog ikke vælge andre udbydere end Stofa selv. I lokale antenneforeninger kan situationen være den samme, medmindre de har indgået en aftale med YouSee om at lade dem administrere nettet og levere deres produkter derpå. Nogle lokale antenneforeninger har dog i stedet valgt at udbyde egne løsninger, eksempelvis gennem et samarbejde med ASOM-Net.
Hvorfor er YouSees netværk åbent for konkurrenter?
Som nævnt ovenfor har YouSee altid været en stor udbyder af både TV, internet og telefoni. På internet-området har YouSee dog i en længere periode haft noget, der måske kunne ligne et monopol på levering af hurtigt internet via kabel-TV nettet.
Vi ved at kobbernettet er helt åbent for konkurrerende udbydere og har været det i flere årtier, men dette har ikke altid været tilfældet med kabel-TV nettet.
TDC, som ejer YouSee, blev i lang tid kritiseret for at opretholde et monopol. Dette var ikke en tilsigtet handling, men blot konsekvensen af historien fra dengang de hed KTAS og var statsejede.
Siden da er meget sket, og nettet har nu i mange år været åbent for udlejning til konkurrenterne for grossistpriser.
Dette træk var nødvendigt eftersom EU anerkendte at konkurrencesituationen på det danske marked var i en kritisk tilstand, hvilket altså potentielt kunne have givet de danske myndigheder mulighed for at tage kontrol over situationen ved at regulere TDC/YouSee, og dermed tvinge dem til at åbne for nettet. I stedet gjorde YouSee dette på eget initiativ, hvilket har været til stor gavn for både forbrugere, udbydere og markedet som helhed.
Det får du ud af åben konkurrence
Åben konkurrence er ikke kun godt for din pengepung, men også for den teknologiske udvikling. Når der er konkurrence på markedet for bredbånd via kabel-TV nettet, er de mange forskellige udbydere også nødt til at følge med. Det betyder eksempelvis at de skal kunne tilbyde landets bedste kundeservice, de bedste og mest stabile forbindelser, samt bedste priser. Ellers vil kunderne finde alternativer.
Alternativer til kabel-TV nettet
Kabel-TV nettet er i vidt omfang en populær løsning, som mange kunder i dag benytter sig af. Bredbåndsforbindelserne er hurtige og billige, det er nemt at komme i gang, og det kræver ikke omfattende etableringsarbejder hvis kablet allerede ligger i jorden – hvilket det gør mange steder i landet.
I dag har vi kun et par reelle alternativer til kabel-TV nettet, som er værd at overveje:
Alternativerne er dog afhængige af dækning i dit område, og denne er stadig relativt sporadisk og kan svinge meget i forhold til din adresse.
Selvom bredbånd via kabel-TV nettet for de flestes vedkommende er den bedste løsning, kan det dog alligevel være værd at overveje alternativerne og løbende holde øje med udviklingen i dit lokalområde.
Forstyrrer internettet dit TV-signal?
Det korte svar er nej.
Internettet kan ikke forstyrre dit TV-signal, selvom begge dele leveres ind i din bolig via det samme kabel.
Har du bredbånd via kabel-TV samtidig med at du abonnerer på en TV-pakke, vil det måske undre dig at disse to ting leveres ad samme kabel. Dette er dog tilfældet, og det kan sagtens lade sig gøre.
I din bolig er indført et hovedkabel, eksempelvis fra YouSee, som typisk er placeret i et teknikskab eller – i andre tilfælde – tæt ved dit HPFI-relæ, da alle hovedkabler typisk er ført ind i boligen ad samme vej.
Gennem hovedkablet leveres både TV, radio og data signalerne, men disse splittes op ved hjælp af en data afgrener. Data afgreneren er en lille anordning, med én indgang til hovedkablet og to udgange til henholdsvis TV/radio og data, hvorved signalet separeres.
På den måde kan der altså ikke opstå forstyrrelser mellem de to ting, da signalerne altså er separerede fra hovedkablet og aldrig har været i interferens med hinanden.
Sådan får du internet via kabel-TV stikket
Når du bestiller et abonnement på bredbånd via kabel-TV nettet, foregår det typisk i følgende trin:
1. Du tjekker din adresse hos den valgte udbyder
Der er forskellige forbindelsesmuligheder på forskellige adresser, og derfor får du først det korrekte overblik over dine muligheder når du har indtastet din adresse hos den ønskede udbyder.
2. Du vælger det ønskede abonnement og bekræfter leveringsdatoen
Når du har fundet et abonnement der passer dig, får du normalt et estimat af leveringstidspunktet. Normalt går der et par uger, men det kan enten være mere eller mindre afhængigt af dine nuværende installationer ved adressen.
3. Din forbindelse etableres
I nogle tilfælde kan det kræve et teknikerbesøg, men i andre tilfælde får du blot tilsendt udstyret som derefter blot skal kobles på eksisterende installationer.
4. Du kommer på nettet på den angivne leveringsdato
Du har sikkert fået besked på at dit internet aktiveres på en bestemt dato, og når dit udstyr er monteret og sat korrekt op, bliver din bredbåndsforbindelse altså aktiv fra denne dato.
Opdateringer til denne undersøgelse
- 30. maj 2023: Priser og produkter er opdateret. Jetnet har indtaget førstepladsen, fordi de nu tilbyder det billigste bredbånd via kabel-TV stikket.
- 10. januar 2023: Priser og produkter er opdateret. Kviknet er nu den bedste udbyder, fordi de har fjernet bindingsperioden.
- 3. juli 2022: Der er kommet nye priser hos flere internetudbydere, og derfor har vi opdateret vores undersøgelse. Jetnet og Kviknet ligger stadig i toppen, men YouSee er rykket op på en 3. plads.
- 6. februar 2022: Informationer er blevet opdateret, og Jetnet er nu vores top-anbefaling.
- 7. oktober 2021: Vi har tilføjet Jetnet og Norlys til vores liste over de bedste udbydere. Boxer udgår, da de er lukket ned.
- 24. juli 2021: Artiklen er opdateret med nye informationer om de enkelte udbydere, og der er ryddet op i indholdet.
- 30. april 2021: Artiklen er opdateret med nye informationer om de enkelte udbydere, samt et nyt format.
- 2. marts 2021: Telia er føjet til listen med anbefalede bredbåndsabonnementer, og Telenor rykker op på en andenplads.
- 10. november 2020: Telenor MaxSpeed og Boxer Bredbånd er tilføjet listen med anbefalede bredbåndsabonnementer.
- 3. november 2020: YouSee har netop opdateret priser på bredbåndsprodukter via kabel-TV (COAX), samt reduceret udbuddet af abonnementer.