Hvilket selskab har den bedste mobildækning? Svaret burde være enkelt, men det er ikke helt ligetil. Din placering har afgørende betydning for dækningen. Se de nyeste testresultater, og find selskabet med den bedste dækning her.

  Flere faktorer spiller en rolle, når den bedste mobildækning skal findes. Lokale geografiske forhold kan have stor betydning for dækningen. Selvom alle netværksoperatørerne dækker tæt på 100% af landet med deres hurtige 4G (og snart 5G) netværk, er der stadig mange ‘døde’ zoner hvor signalet er ikke-eksisterende og hastigheden er helt i bund.

  For at finde den bedste mobildækning i dit område, skal du derfor undersøge en række forhold på egen hånd. Det er heldigvis ganske nemt, og i denne guide bliver du klogere på hvordan du får den bedste dækning på dit nye mobilabonnement eller mobile bredbånd.

  Test: Bedste mobildækning i Danmark

  TDC har Danmarks bedste mobildækning. Det konkluderes i en test foretaget af Teknologisk Institut. Testen er foretaget på et uvildigt og upartisk grundlag, ud fra en række fastsatte test-kriterier. Forbrugerrådet Tænk bruger testresultatet i deres test af mobilabonnementer, for at vurdere 4G-dækningen i de enkelte abonnementer.

  Sådan foregik testen

  For at finde frem til Danmarks bedste mobildækning, har Teknologisk Institut foretaget en lang række målinger på forskellige adresser i Danmark. Omfanget og testmetoden beskrives således:

  • 500 målesteder er udvalgt af Teknologisk Institut, og disse er jævnt fordelt over hele landet.
  • I samtlige større byer er tætheden af målingerne fordoblet, da større bygninger kan påvirke den lokale dækning. I Region Hovedstaden har man valgt at øge antallet af målingerne yderligere.
  • I testen har Teknologisk Institut ikke taget hensyn til placering af master/antenner. Hver måling er foretaget på placeringer, hvor det har været muligt at parkere målebilen.
  • På hver placering er både TDC, Telia, Telenor og 3 blevet testet.
  • Hver måling er foretaget mens bilen har været parkeret, via en iPhone XR som TDC har leveret i ubrudt emballage. Teknologisk Institut har selv indkøbt SIM-kort fra teleselskaberne og sat dem i telefonerne.
  • Teknologisk Institut informerede på forhånd Telenor, Telia og 3 om at der blev foretaget en test af mobildækningen for en unavngiven kunde, så alle netværksoperatører blev ligestillet så vidt det var muligt.

  Selskaber med bedste mobildækning

  Hvilke teleselskaber benytter Danmarks bedste mobildækning? Vi ved at TDC har vundet test på grund af deres mobildækning, og flere teleselskaber benytter faktisk TDC’s netværk.

  Derfor er det nærliggende at undersøge, hvilke udbydere der benytter TDC’s netværk. Du behøver ikke nødvendigvis at blive kunde hos TDC eller et TDC-ejet mobilselskab for at nyde godt af deres dækning, da der findes flere andre udbydere på selvsamme netværk. De lejer sig blot ind på netværket, og kan altså tilbyde den samme dækning.

  Herunder kan du se hvilke udbydere der benytter TDC’s netværk.

  UdbyderMere info
  Eesy
  En del af Nuuday, som er ejet af TDC. Tilbyder billige mobilabonnementer uden binding, og intet andet. Fokus på simpelt koncept.
  Se abonnementer »
  Telmore
  En del af Nuuday, som er ejet af TDC. Tilbyder blandt andet mobilabonnementer med underholdning, samt mobilt bredbånd.
  Se abonnementer »
  YouSee
  En del af Nuuday, som er ejet af TDC. Tilbyder et stort udvalg af mobilabonnementer, bredbånd, TV-pakker og mere.
  Se abonnementer »
  Dansk Net
  Selvstændig udbyder, der primært leverer fastnet bredbånd til adresser over hele Danmark. Tilbyder også mobilabonnementer og mobilt bredbånd på TDC’s netværk.
  Se abonnementer »
  Fastnet.nu
  Selvstændig udbyder, som leverer produkter til folk med et lille til moderat behov. Tilbyder blandt andet mobilabonnementer, mobilt bredbånd og fastnet bredbånd.
  Se abonnementer »
  Hallo
  Selvstændig udbyder, som har fokus på billige mobilabonnementer og mobilt bredbånd via TDC’s netværk.
  Se abonnementer »
  Nettalk
  Selvstændig udbyder, udviklet i et samarbejde mellem Netto og TDC. Tilbyder mobilabonnementer med særlig bonusordning for Netto-kunder.
  Se abonnementer »
  Relatel
  En del af Nuuday, som er ejet af TDC. Tilbyder erhvervstelefoni til små virksomheder.
  Se abonnementer »
  TeleBonus
  Selvstændig udbyder, hvor du kan optjene kontant bonus via dit medlemskab hos Forbrugsforeningen. Tilbyder både mobilabonnementer, mobilt bredbånd og mere.
  Se abonnementer »
  TeleGo
  Selvstændig udbyder, hvor fokus er på simple abonnementer til kunder med et lavere behov end gennemsnittet.
  Se abonnementer »
  UnoTel
  Mindre udbyder, som er ejet af TDC. Lever et stille liv, og tilbyder både mobilabonnementer, mobilt bredbånd og fastnet bredbånd.
  Se abonnementer »
  Velkommen
  Energiselskab, der tilbyder mobilabonnementer via TDC’s netværk. Priserne er i den høje ende, men det samme er det inkluderede forbrug.
  Se abonnementer »
  Viptel
  Viptel er primært specialiseret i IP-telefoni, men tilbyder også mobilabonnementer til såvel private som erhverv.
  Se abonnementer »

  Netværksoperatører og deres dækningskort

  I Danmark har vi tre store netværksoperatører: TDC, Telia-Telenor og 3. Herudover har Net1 også et specielt netværk, som de dog kun bruger til salg af deres egne mobile bredbåndsforbindelser.

  Når du skal finde den bedste mobildækning i dit område, er dækningskortet fra de respektive netværksoperatører et godt sted at starte. Du finder dem ved at klikke dig videre ad nedenstående links.

  Sådan finder du den bedste mobildækning i dit område

  For at finde den bedste mobildækning i dit lokalområde, skal du først og fremmest kortlægge hvor du befinder dig det meste af tiden.

  Skal du have mobilt bredbånd i din bolig er det ligetil, for så skal du blot undersøge dækningen på din adresse. Skal du derimod have et mobilabonnement som skal fungere bedst muligt når du er hjemme, på arbejde eller kører langs din daglige pendler-rute, kræver det en lidt større indsats at finde frem til den bedste mobildækning.

  Herunder gennemgår vi hvordan du finder frem til den bedste mobildækning i dit område.

  1. Tjek din hastighed på Tjekditnet.dk

  Hos Tjekditnet.dk kan du indtaste din adresse i feltet under “Find udbyder”. Når du har gjort dette, får du overblik over alle dine muligheder på den pågældende adresse. Her er det særligt interessant at kigge på hastighederne ved mobilt bredbånd. Hastighederne er nemlig målt udendørs ved den pågældende adresse, og indikerer således den forventede hastighed ved din adresse.

  På denne måde får du et indblik i hvilke selskaber der har bedst mobildækning på en given adresse, og det kan være et vigtigt led i din beslutningsproces.

  2. Tjek masteplaceringer på Mastedatabasen.dk

  På Mastedatabasen.dk kan du se et kort, hvorpå alle mastepositioner er registreret. Du skal blot skrive din adresse for at zoome ind på dit lokalområde, og herefter vælger du hvilken type master du ønsker at se.

  Mastedatabasen.dk er smart, fordi du både kan se eksisterende mastepositioner samt kommende mastepositioner. Du kan altså se hvilke selskaber der eventuelt planlægger at forbedre mobildækningen i dit område – og træffe din beslutning herefter.

  3. Lav en liste med de selskaber, der dækker bedst

  Når du har dannet dig et overblik ved hjælp af punkt 1 og 2, kan du begynde at udarbejde en liste over dine muligheder.

  Listen skal først og fremmest indeholde de adresser som du oftest befinder dig på, og dernæst kan du indtaste hvilke selskaber der har den bedste mobildækning på de givne adresser.

  Hvis TDC eksempelvis har den bedste mobildækning på din hjemmeadresse og det er her du oftest befinder dig, er TDC det nærliggende valg. Hvis du befinder dig lige dele på din hjemmeadresse, arbejdsplads og et tredje sted, er det bedst at vælge et selskab der har nogenlunde lige god dækning på alle adresser.

  Hvad kan påvirke mobildækningen i dit område?

  Mobildækningen påvirkes af en lang række faktorer, og der er større risiko for ydre påvirkninger når du bor i byen end på landet.

  Antal samtidige brugere

  Selvom teleselskaberne er dygtige til at opgradere og prioritere dækningen i belastede områder, kan det stadig ske at mange samtidige brugere påvirker mobildækningen i dit område.

  Risikoen er særligt stor i tætbefolkede områder, hvor et stort antal samtidige brugere kan betyde at du oplever lavere hastigheder og en generelt ringere dækning end du er vant til.

  Afstand til nærmeste mast/antenne

  Den bedste mobildækning opnår du, når du er tæt på en mast eller antenne. I så fald er der færre faktorer, der kan påvirke signalet, og du vil generelt kunne opleve højere hastigheder.

  Jo længere væk du er fra den nærmeste mast, jo større risiko er der for at du mister forbindelsen eller oplever meget sløj dækning. 

  Terræn

  Hvis du bevæger dig i kuperet terræn, er det ikke usædvanligt at mobildækningen kommer og går. Bakker har nemlig betydning for mobildækningen, og du kan derfor opleve dårligere signal i områder med høje bakker.

  Det samme gælder i øvrigt for skovområder. Store grupper af træer kan også have indflydelse på signalet, og derfor kan det i visse dele af landet være svært at få forbindelse til nettet når du befinder dig tæt på et større skovområde.

  Bygninger

  Nye bygninger og bygninger af metal og jern kan også reducere hastigheden, alene fordi tykkelsen på konstruktionen forringer signalet fra den nærmeste mast/antenne. Nye bygninger har simpelthen et tykkere lag isolering mellem indervæggene og ydermurene, og energibesparende vinduer har normalt tre lag glas.

  Du vil oftest kunne opleve en bedre dækning i ældre bygninger.

  Vind og vejr

  Skiftende årstider og vejr kan også spille en rolle på mobildækningen. Signalet har svært ved at trænge igennem vand, hvorved du i forskelligt vejr kan opleve forskellige hastigheder.

  En klar vinterdag med minusgrader giver typisk et bedre signal, hvorimod nedbør i form af regn eller sne vil lægge en dæmper på signalet.

  Udstyr

  Slutteligt kan dit udstyr selvfølgelig også spille en rolle. Forskellige mobiltelefoner og modems har naturligvis forskellige antenner monteret, og det kan have indflydelse på signalet. I et område med dårlig dækning kan bestemte telefoner have sværere ved at fange et signal end andre telefoner, og det samme gælder selvfølgelig for modems og routere til mobilt bredbånd.

  Ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk og - hvis jeg skal sige det selv - lidt af en nørd. Jeg har ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Jeg har beskæftiget mig med online medier siden 2014, og har bl.a. uddannet mig til IT-supporter.

  Skriv en kommentar