Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

    Hvor finder man den bedste og mest retvisende hastighedstest, og hvordan forbereder man sit udstyr til at lave en nøjagtig måling? Vi guider dig til den bedste hastighedstest her, så du kan måle din internetforbindelse.

    En hastighedstest kan give dig et øjebliksbillede af hvor hurtig din internetforbindelse er, men måske endnu vigtigere: Om du får hvad du betaler for. Betaler du eksempelvis for en 1000 Mbit-forbindelse, skulle du gerne kunne downloade med hastigheder tæt derpå. Er din hastighed kun en brøkdel af det du betaler for, bør du undersøge årsagen og kontakte din udbyder..

    At måle hastighed kræver selvfølgelig en god hastighedstest. Vi har søgt på nettet, og fundet frem til de bedste. Se resultaterne herunder, og få gode råd til hvordan du optimerer og forbereder din netværksforbindelse til en retvisende hastighedstest.

    De bedste hastighedstests

    Der findes rigtig mange hastighedstests på nettet, og mange af dem er bygget op om Ooklas Speedtest, der også findes som app. Dette er nok den bedste og mest kendte hastighedstest til private forbrugere, men der findes også et par alternativer som er værd at tjekke først.

    #1 Din udbyders egen hastighedstest

    Hiper IPERF3 hastighedstest
    Din udbyder har muligvis sin egen hastighedstest. På billedet er det Hipers hastighedstest.

    Fordele:

    • Giver den mest nøjagtige måling
    • Kan bruges som reference til din udbyder

    Ulemper:

    • Kræver måske mere teknisk ekspertise at anvende
    • Kan være tidskrævende

    Flere af de danske udbydere, eksempelvis Hiper, har deres egen dedikerede hastighedstest som er lavet til at give en meget nøjagtig måling. Måden der testes på adskiller sig fra den hurtige Speedtest fra Ookla, da du hos udbyderen typisk anbefales at lave en række tilpasninger for at få et retvisende resultat.

    Hvis du måler din hastighed fordi du er i tvivl om din udbyder leverer den aftalte hastighed på din adresse, anbefaler vi altså at du først og fremmest kontakter udbyderen og spørger efter deres egen hastighedstest.

    Hvis de ikke har nogen, kan du i stedet bruge Speedtest og følge vores vejledning til forberedelse af hastighedstest længere nede i denne artikel.

    #2 Speedtest by Ookla

    Ookla Speedtest resultater
    Speedtest er en velkendt hastighedstest, der giver dig mulighed for at tilpasse testen til dit behov.

    Fordele:

    • Nem og hurtig at komme i gang med
    • Resultater fra hastighedstests kan gemmes

    Ulemper:

    • Ikke altid helt retvisende
    • Mange reklameblokke på testsiden

    Speedtest kender de fleste af os formentlig. Ookla har i årevis været den førende udbyder af hastighedstests, og tilbyder faktisk også en whitelabel-løsning som bruges af mange danske udbydere og internetportaler.

    Vil du gerne have mulighed for at gemme dine testresultater, er den originale Speedtest dog det bedste valg. Her kan du enten oprette et login eller bruge deres app, hvis du ønsker at gemme oplysninger om dine tidligere målinger.

    #3 Fast.com (Netflix hastighedstest)

    Fast.com Netflix hastighedstest
    Fast.com er Netflix’ egen hastighedstest, som tester via Netflix’ egne servere.

    Fordele:

    • Nem og hurtig hastighedstest
    • Tester hastigheden direkte på Netflix’ servere

    Ulemper:

    • Resultater kan ikke gemmes på hjemmesiden
    • Tester kun via Netflix’ servere

    Fast.com er en speciel hastighedstest udviklet og designet af Netflix, hvilket betyder at testen foretages gennem Netflix’ egne servere. Du kan altså bruge denne hastighedstest til at se hvor høj hastigheden kan blive mellem den nærmeste Netflix-server og din computer, hvilket kan give dig en indikation af om der kan blive problemer med at streame film og serier i vanlig høj kvalitet.

    Netflix’ hastighedstest giver dig en hurtig måde at teste internethastigheden fra alle enheder, der kan gå på nettet. Fra smart-TV til tablets og computere.

    Hvad skal man bruge en hastighedstest til?

    En hastighedstest kan bruges til at skabe et billede af om du får den hastighed som du betaler for ved din internetudbyder. Det er ligeledes en måde at finde ud af om du dit internet et hurtigt nok til at du kan udføre bestemte opgaver, samt hvor lang tid det vil tage. Når du foretager en hastighedstest, måles der typisk følgende: Download hastighed, upload hastighed og latency.

    Download hastighed (Mbps/Mbit)

    Download-hastigheden er for de flestes vedkommende det vigtigste parameter overhovedet. Det er download-hastigheden, der har betydning for om du kan streame film og serier i høj kvalitet, samt hvor hurtigt du kan hente store filer fra nettet.

    Upload hastighed (Mbps/Mbit)

    Upload-hastigheden har derimod betydning for hvor hurtigt du kan sende filer over nettet. Er du typen der tager masser af backups af billeder og video til cloud-baserede tjenester såsom Google Drev, er upload-hastigheden særdeles vigtig. Holder du ofte videomøder hjemmefra, er upload-hastigheden også vigtig.

    Latency (ms)

    Hos avXperten finder vi følgende beskrivelse af begrebet latency: “Latency er den hastighed, hvormed en server kommunikerer med det input, du foretager dig”.

    Når du eksempelvis spiller computer på nettet, har latency betydning for hvor hurtigt spilserveren registrerer dine bevægelser. Latency måles ved hjælp af “ping”, som er en metode der bruges til at måle hvor lang tid der går fra du trykker på en knap til serveren registrerer dette. Latency angives i millisekunder (ms).

    Uden at det skal blive alt for teknisk, er latency altså en indikation af hvor hurtigt en server registrerer en bestemt handling. Spiller du eksempelvis mod en anden person via internettet, kan et forsimplet regnestykke altså se sådan ud:

    • Din latency: 16 ms
    • Din modstanders latency: 13 ms
    • Samlet latency: 29 ms

    Der går altså 29 ms fra modstanderen trykker på en knap, til du ser det på din skærm. Det er også derfor at en modstander med høj latency kan være svær at få ram på og omvendt have svært ved at ramme dig, da der opstår en længere forsinkelse på bevægelser. Du kan læse mere om lag hos Gamers Lounge.

    Sådan forbereder du dit netværk til hastighedstest

    Selvom du bruger den bedste hastighedstest på markedet, er der et par ting som du bør forberede inden du tester din hastighed.

    #1 Sluk/deaktiver alle enheder med internetforbindelse

    For at sikre en nøjagtig hastighedsmåling, er det vigtigt at der ikke er andre forstyrrende elementer på netværket. Sluk derfor fjernsynet, kobl smartphones og tablets fra det trådløse netværk, eller bedre: Deaktiver det trådløse netværk før du tester (læs mere i trin 3).

    #2 Tag din computer helt tæt på den trådløse router

    Hvis du tester via en trådløs forbindelse, skal du være opmærksom på at hastighedstestens resultat ikke vil være 100% retvisende. Der skal nemlig altid påregnes et lille tab af hastighed, når signalet omdannes fra kablet til trådløst signal.

    Det anbefales at sætte computeren med en afstand på højst 1 meter fra den trådløse router.

    Læs også vores gode råd mod sløjt bredbånd, så du sikrer at dit trådløse netværk fungerer optimalt.

    #3 Tilslut din computer til dit modem/router med kabel

    Når du skal foretage en hastighedstest, er det bedste at gøre det via kabel. På den måde kommer du så tæt på en akkurat måling som muligt, hvilket er vigtigt hvis du skal bruge hastighedstesten som led i en evaluering af din internetforbindelse. Det anbefales at bruge et kort netværkskabel af typen Cat 5e, Cat 6, Cat 6e eller derover. Disse netværkskabler understøtter hastigheder på mindst 1000 Mbit, og giver dig således mulighed for at måle hastigheder op til denne grænse.

    #4 Test ad flere omgange og tidspunkter

    Når du tester din hastighed, er det vigtigt at teste over flere omgange og på forskellige tidspunkter. Kun sådan får du et retvisende billede af din hastighed, og det bliver ligeledes muligt at teste om hastigheden er højere eller lavere på bestemte tider af dagen. Dette er især en god idé, hvis du vil forberede en klage til din internetudbyder.

    Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

    Skriv en kommentar