Siden indeholder annoncelinks. Læs mere

  5G-nettet er udrullet i det meste af landet, så nu kan du få mobilt bredbånd med hastigheder på op til 1000 Mbit/s. Find det billigste mobile bredbånd med 5G her.

  Her får du 5G mobilt bredbånd

  Hvor kan man få 5G mobilt bredbånd, og hvad koster det? Det er endnu ikke alle selskaber, der tilbyder mobilt bredbånd med 5G. Se herunder, hvilke selskaber du kan få 5G mobilt bredbånd hos nu.

  1
  3 Mobil
  • Ubegrænset data
  • 6 mdr. binding
  • Gratis oprettelse
  • Router medfølger
  299 kr./md.
  Min. pris 1794 kr.
  2
  Telenor
  • 1000 GB data
  • Ingen binding
  • Gratis oprettelse
  • Router kan tilkøbes (kan afbetales)
  279 kr./md.
  Min. pris 279 kr.
  3
  Telmore
  • 1000 GB data
  • 6 mdr. binding
  • Oprettelse 149 kr.
  • Router medfølger
  299 kr./md.
  Min. pris 1943 kr.
  4
  CBB Mobil
  • 1000 GB data
  • Ingen binding
  • Gratis oprettelse
  • Router skal tilkøbes (kan afbetales)
  Fra 299 kr./md.
  Min. pris 2899 kr.
  5
  Telia
  • 1000 GB data
  • 6 mdr. binding
  • Gratis oprettelse
  • Router medfølger
  329 kr./md.
  Min. pris 1974 kr.
  6
  YouSee
  • 1000 GB data
  • 6 mdr. binding
  • Oprettelse 99 kr.
  • Router medfølger
  349 kr./md.
  Min. pris 2193 kr.
  7
  Hallo
  • 1000 GB data
  • Ingen binding
  • Gratis oprettelse
  • Router medfølger ikke
  349 kr./md.
  Min. pris 349 kr.

  #1 3 Mobil

  Gå til udbyder

  3 Mobil beholder førertrøjen på 5G-bredbånd, fordi de fortsat kan tilbyde ubegrænset data som eneste danske udbyder. Prisen er stadig i den lave ende, og du får en gratis trådløs router med i abonnementet. Routeren er til låns, og det er kun godt: Ønsker du ikke længere at benytte abonnementet, kan du nemt og enkelt levere den tilbage til 3.

  Tilbuddet fra 3 er fint, hvis du bor i en større by og bruger meget data. Det er eksempelvis tilfældet hvis I er mere end 2-3 brugere i husstanden, som streamer film eller spiller spil på nettet. Hastigheden og den ubegrænsede datamængde gør det muligt for flere personer at opnå en gnidningsfri oplevelse på nettet.

  Der er en bindingsperiode på 6 måneder, hvis du vil have 5G-bredbånd hos 3.

  #2 Telenor

  Gå til udbyder

  Telenor kan levere billigt mobilt bredbånd på 5G-nettet, og det endda uden binding. Til gengæld skal du selv købe den trådløse 5G-router, men Telenor tilbyder dog en rente- og gebyrfri afdragsordning. Det er stadig en del dyrere end hvis du fik routeren til låns, ligesom man gør hos konkurrenterne, så dette tilbud er måske kun værd at overveje, hvis du i forvejen er i besiddelse af en trådløs 5G-router – eller ønsker at bruge mobilen som router.

  En af de særlige fordele ved Telenor er deres kundeservice, som nok har de længste åbningstider på markedet. I skrivende stund holder kundeservice åbent fra klokken 7 til 23, mandag til lørdag.

  #3 Telmore

  Gå til udbyder

  Telmore ejes af TDC, som var de første i Danmark til at lancere mobilt bredbånd med 5G. De dækker det meste af landet, men de højeste hastigheder findes typisk kun i de større byer.

  Hos Telmore kan du selv vælge, om du ønsker en låne-router eller blot vil have et SIM-kort med posten. Vælger du en låne-router, tilføjes en bindingsperiode på 6 måneder. Kan du undvære routeren, kan du også slippe for bindingsperiode. 5G-routere er dyre, så dette anbefales kun hvis du i forvejen har det nødvendige udstyr.jen har en trådløs 5G-router, da du ellers skal ud og bruge omkring 2000 kroner på denne.

  Som noget særligt har Telmore en række abonnementer, som inkluderer diverse streamingtjenester. Heriblandt Netflix, Viaplay, TV2 Play og HBO Max.

  #4 CBB Mobil

  Gå til udbyder

  Nu er CBB Mobil også kommet på banen med 5G internet, og der er i øjeblikket store rabatter til nye kunder. Hos CBB Mobil skal du tilkøbe en trådløs router, men denne kan fås på rente- og afdragsfri betaling i op til 36 måneder. Det betyder så også, at du køber (og dermed ejer) routeren, uanset om du vil forblive CBB-kunde eller ej.

  Hos CBB Mobil får du 1000 GB data som standard, og du får med det samme at vide om din adresse er dækket af 5G-netværket eller ej.

  Vi kunne godt tænke os muligheden for at fravælge den trådløse router, så man selv kan købe udstyr (eller bruge eksisterende). Dette er dog ikke muligt i skrivende stund, men vi håber det bliver muligt i fremtiden.

  Der er ingen binding på selve abonnementet hos CBB Mobil.

  #5 Telia

  Gå til udbyder

  Telia er kommet på markedet med deres 5G-løsning, som giver dig hurtigt mobilt bredbånd med tilhørende trådløs router.

  Tilbuddet fra Telia er interessant, fordi den trådløse 5G-router kan lånes uden meromkostning. Du betaler altså bare den faste månedlige pris for internetforbindelsen, og skal hverken købe eller leje routeren ved siden af. Der er selvfølgelig en bindingsperiode på 6 måneder, men det er til at overkomme når prisen er i den lave ende.

  Det er muligt at få rabat på forskellige streamingtjenester, hvis du abonnerer via Telia. Listen over streamingtjenester er lang, og inkluderer blandt andet: HBO Max, Spotify Premium, TV2 Play, Viaplay m.fl.

  #6 YouSee

  Gå til udbyder

  TDC-ejede YouSee var første udbyder på markedet, der tilbød mobilt bredbånd på 5G-nettet. I første omgang dækkede de kun større byer, men nu er 5G-nettet også udrullet til mindre byer over hele landet.

  YouSee giver dig en lånerouter til en yderst fornuftig pris, hvorved du slipper for at købe dit eget udstyr. Når du ikke længere vil være kunde, skal du blot returnere udstyret.

  Abonnementsprisen er i den høje ende, og der skal betales et oprettelsesgebyr for nye abonnementer. Der er også 6 måneders binding.

  #7 Hallo

  Gå til udbyder

  Hallo er en lille uafhængig udbyder, der tilbyder mobilt bredbånd via TDC’s 5G-netværk. Her får du ikke noget udstyr med i prisen, men til gengæld slipper du for bindingsperiode. Det kan både være en fordel og en ulempe: Hvis du vil teste 5G-netværket på forskellige adresser, er dette et godt valg. Hvis du vil have fuldt udbytte af 5G-hastigheden derhjemme, skal du selv ud og købe trådløs router til 1000-2000 kroner.

  Du har mulighed for at tilkøbe en trådløs router gennem Hallo, men det er ikke nærmere specificeret hvilken slags router der er tale om.

  Så hurtigt bliver 5G-nettet

  Den største forskel på det nye 5G-netværk og det gamle 4G-netværk, er hastigheden. Mobilt bredbånd med 5G kan opnå hastigheder på mere end 1000 Mbit, så der er altså tale om et reelt alternativ til hurtige fibernetforbindelser.

  Når man snakker om hastigheder på mobile netværk er de i princippet altid teoretiske, da den faktiske hastighed bestemmes af mange forskellige faktorer.

  Læs også: Hvad er 5G? Alt du skal vide om fremtidens mobile internet

  Teleselskaberne vurderer selv at hastigheden vil blive mellem 10 og 20 gange hurtigere end det nuværende 4G netværk, som ligger på hastigheder mellem 17 og 71 Mbit i de fleste områder. Ud fra dette kan du altså regne med hastigheder på mellem 170 og 1420 Mbit, hvilket er mere end mange husstande kan få leveret gennem kabel.

  Hvis vi antager at 5G-nettet kan levere hastigheder på bare 500 Mbit i størstedelen af landet, kan vi bruge dette som rettesnor for at illustrere hvor hurtigt nettet faktisk bliver når 5G er fuldt udrullet.

  Se hvor hurtigt 5G-nettet er i denne tabel:

  FilstørrelseDownload tid
  Sang
  (Ca. 8 MB)
  Under 1 sekund
  TV-serie, 1 afsnit
  (Ca. 1 GB)
  Ca. 16 sekunder
  Film, HD
  (Ca. 1,4 GB
  Ca. 22 sekunder
  Film, Ultra HD
  (Ca. 14 GB)
  Ca. 5 minutter
  Stort PC spil (f.eks. Call of Duty)
  (Ca. 170 GB)
  Ca. 56 minutter
  Ovennævnte eksempler er baseret på en hastighed på 500 Mbit, og forudsætter at fil-serveren kan levere tilsvarende hastighed.

  Forskellen på 4G og 5G

  De mobile netværker har navne, der betegner hvilken generation de tilhører. 1G var det første mobile netværk, 2G er det nuværende mobile netværk til taleopkald, 3G var det første netværk til hurtigt mobilt bredbånd, 4G er den nuværende standard og 5G er den kommende standard.

  Siden lanceringen af 4G-nettet er der sket mange forbedringer, og det er derfor muligt at nå hastigheder på langt over de 71 Mbit som de fleste teleselskaber ellers lover. Men der hvor 5G-nettet for alvor kan gøre en forskel, er på kapaciteten og responstiden.

  På 5G-nettet er der nemlig plads til flere samtidige brugere uden at hastigheden eller responstiden nødvendigvis påvirkes, hvilket er godt nyt for både dig der spiller computer og dig der har en interesse i fremtidens Internet of Things.

  5G eller fibernet – hvad er bedst?

  5G nettet og fibernettet bliver ofte sammenlignet, men af forskellige grunde. Hastigheden er selvfølgelig en vigtig faktor, men andre faktorer spiller også en rolle.

  Da fibernettet er en kablet forbindelse som leverer internet gennem lyslederkabler, kan du opnå hastigheder som er usete andre steder. Samtidig er hastigheden symmetrisk, hvilket den ikke er på andre typer internetforbindelser.

  Vi mener derfor ikke det er en reel sammenligning, da fibernettet og 5G nettet er to forskellige teknologier med hver deres fordele samt ulemper.

  Læs også: Her er det bedste fiberbredbånd

  Så god er dækningen på 5G netop nu

  TDC tændte som de første for 5G-nettet i september 2020, og efterfølgende er flere master blevet etableret i hele landet. Telia, Telenor og 3 er også i gang med udrulningen, og snart kan du altså få hurtigt mobilt bredbånd med 5G i hele landet.

  TDC 5G dækningskort over hele Danmark
  TDC har god indendørs dækning i hovedstadsområdet, samt i alle større byer. Det kniber dog i tyndt befolkede områder. Kilde: TDC dækningskort

  Da 5G-nettet udrulles af flere udbydere netop nu, kan vi kun anbefale at du holder øje med Mastedatabasen for at se præcist hvilke master der etableres i dit område og hvornår. Her får du et billede af hvordan din dækning er i lokalområdet, samt hvilken udbyder der kan levere den hurtigste internetforbindelse hos dig.

  Dækningen udrulles først og fremmest i de store byer, og kommer dernæst til mindre byer over hele landet. Bor du i en mindre by, må du altså vente lidt endnu. Vi ved dog at alle netværksoperatører har et omfattende arbejde i gang, for at udvide 5G-dækningen over hele ladet.

  Status på 5G-nettet: Så langt er teleselskaberne

  Flere teleselskaber i Danmark er i fuld gang med at udrulle 5G-nettet, men det tager længere tid før det er fuldt udrullet og etableret over hele landet. Herunder kan du læse nuværende status samt forventninger til fremtiden hos netværksoperatørerne (teleselskaber, som ejer og driver mobilnetværk i Danmark).

  Fuldt udrullet i alle større byer – små byer står for tur

  Både TDC, Telia, Telenor og 3 har etableret og åbnet deres 5G-netværker i de større byer. Nu er turen så kommet til de mindre byer, og udrulningen er i fuld gang. Der er stadig mange huller i dækningen, fordi der er langt mellem de enkelte 5G-master, men efterhånden bliver netværket mere finmasket.

  Fakta om 5G mobilt bredbånd

  Kan alle få mobilt bredbånd med 5G?

  Det er ikke alle, der kan få 5G mobilt bredbånd. Hos TDC er meldingen eksempelvis, at man har bedst dækning i større byer. Samme melding kommer fra andre netværksoperatører, og i skrivende stund er det altså kun folk i større byer der kan få mobilt bredbånd med 5G.

  Er 5G kommet til Danmark?

  Ja, 5G-nettet åbnede officielt i Danmark i september 2020, da TDC åbnede deres net. Telia-Telenor og 3 er også i fuld gang med at etablere deres egne 5G-netværk, og der forventes fuld dækning i løbet af 2022.

  Hvem leverer 5G i Danmark?

  Det er netværksoperatørerne TDC, Telia-Telenor og 3, der leverer 5G-netværk i Danmark. De etablerer hver især deres eget netværk, men kapaciteten herfra udlejes til andre aktører på markedet. Det forventes således, at alle selskaber kan levere 5G i Danmark i løbet af 2022.

  Hvor udbredt er 5G i Danmark?

  5G-netværket er godt udbredt udendørs, men indendørs kniber det stadig. Der er ikke tilstrækkeligt med mastepositioner endnu, og rækkevidden er ikke god nok. 5G forventes at tage over for 4G i løbet af de næste par år, men indtil videre er det mest udbredt i større byer og områder med tæt beboelse.

  Hvad betyder 5G netværk?

  5G står for “5. Generation”. Det er altså femte generation af det mobile netværk, og arvtageren for 4G-netværket. 5G er en videreudvikling af eksisterende teknologi for trådløse forbindelser, der gør det muligt at gå på nettet uden en kablet forbindelse. Hastigheden på 5G forventes at være 10-20 gange højere end på 4G-netværket.

  Hvor stabilt er 5G?

  Overordnet set forventer man en højere stabilitet end på det nuværende mobile netværk. Responstiden og kapaciteten er højere end på 4G-nettet, hvilket resulterer i et hurtigere og mere smidigt internet.

  Hvilket udstyr kræves til 5G?

  Der kræves enten en mobiltelefon med 5G eller en trådløs 5G-router, for at kunne komme på nettet via det nye 5G-netværk. Der kommer hele tiden nye mobiltelefoner på markedet med 5G, og er er ligeledes nyt trådløst udstyr på vej. De fleste teleselskaber tilbyder låneudstyr med 5G, således at du ikke skal ud og investere i dette på egen hånd.

  Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

  Leave A Reply