Siden indeholder annoncelinks. Når du køber via links på denne side, kan vi modtage kommission. Læs mere

    Det kommende 5G-net har været genstand for megen diskussion. Men hvad kan vi egentlig bruge 5G-nettet til, og hvad kommer det til at betyde for fremtidens telekommunikation?

    Her dykker vi ned i 5G og kigger nærmere på de tekniske detaljer. Vi har blandt andet undersøgt hvor hurtigt 5G-nettet kommer til at blive, samt hvorfor det skiller sig ud fra ældre teknologier.

    Her kan du få adgang til 5G

    Du kan på Mastedatabasen.dk følge med i eksisterende og planlagte installationer af 5G-udstyr, der gør det muligt at få adgang til det hurtige mobilnetværk.

    I skrivende stund er det kun TDC, som har åbnet op for deres 5G-netværk. Det betyder at selskaber, der enten ejes af TDC-koncernen eller lejer sig ind på deres netværk, kan tilbyde 5G allerede nu.

    Netop nu annoncerer følgende udbydere med 5G i deres mobilabonnementer:

    Yousee-logo
    • Fri tale
    • Fra 15 GB data
    • Ingen binding
    Pris fra 149 kr./md.
    Telmore-Logo
    • Fri tale
    • Fra 30 GB data
    • Ingen binding
    Pris fra 169 kr./md.

    Abonnementer og priser er ajourført 15. oktober 2021.

    Telmore har desuden lanceret 5G mobilt bredbånd i november 2020.

    Hvad er 5G?

    5G er navnet på den kommende generation af telekommunikation. 5G står altså for “5. generation”, ligesom 4G står for “4. generation”.

    5G er en videreudvikling af den netværksteknologi, vi i dag bruger til at flytte data i det mobile netværk.

    Som det har været gældende for tidligere generationer, medfører hver ny generation højere hastigheder og øget kapacitet på det mobile netværk.

    Vi bevæger os altså mod en tid hvor flere kan komme på nettet fra deres mobil med højere hastigheder, og 5G-nettet vil overordnet set kunne opleves både hurtigere og mere glidende i forhold til nuværende 4G-net.

    Med 5G vil vi med tiden kunne opnå hastigheder på over 1000 Mbit/s, og ifølge 3 Danmark forventes det at man vil kunne nå hastigheder på helt op til 2000 Mbit/s under optimale forhold.

    Det forventes desuden at 5G-nettet vil kunne danne grundlag for helt nye måder at udnytte den hurtige datakommunikation på, eksempelvis ved udvikling af robotteknologier og selvkørende biler.

    2G, 3G, 4G og 5G – hvad er forskellen?

    Det mobile netværk er over hele landet særdeles finmasket. Det skyldes naturligvis at det med tiden er blevet udbygget og videreudviklet, så der i dag kan opnås høje hastigheder og godt signal i stort set alle hjørner af landet.

    Nu er tiden så kommet til den 5. generation af det mobile netværk – 5G. Men hvordan er 5G anderledes end de tidligere generationer, der anvendes i dag (2G, 3G og 4G)?

    Det kigger vi nærmere på herunder.

    2G – Danmarks fallback-netværk

    Det gamle 2G-netværk kendes også som GSM- og GPRS-netværket. Ifølge CBB Mobil har anden generation af vores mobile netværk eksisteret siden starten af 90’erne, og det benyttes stadig vidt og bredt til opkald mellem telefoner, alarmanlæg, varmepumper, vognporte og meget andet.

    I mange lande er 2G-netværket dog allerede blevet lukket ned, men i Danmark holder vi det stadig i live.

    2G-netværket støder du formentlig kun sjældent på, når du bruger din smartphone. Denne vil nemlig oftest kunne fange et hurtigere 3G- eller 4G-netværk, hvor hastigheden og kapaciteten er markant højere.

    Hvis du befinder dig i et område med ringe dækning, vil 2G typisk vises som “Edge” hvor der normalt enten står “4G”, “3G” eller “LTE”.

    3G – mere kapacitet og højere hastigheder

    Da 3. generation af det mobile netværk landede et par år efter årtusindskiftet, blev der sendt rigtig mange MMS’er. Da vores mobiltelefoner stadig blev bedre og bedre, måtte teleselskaberne følge med udviklingen og forbedre det mobile netværk. 3G-netværket markerede overgangen fra den gammeldags måde at bruge mobiltelefonen på til den moderne måde at bruge mobiltelefonen på – internetsurfing, optagelse af billeder og video, sociale medier, spil og meget mere.

    Teleselskabet 3 var de første til at åbne op for deres mobile netværk af 3. generation, og kort efter var både Telia, Telenor og TDC også klar.

    På 3G-netværket kunne man opnå hastigheder på op til 5 Mbit/s, men med tiden er hastigheden øget helt op til 64 Mbit/s som højeste teoretiske hastighed.

    3G-netværket er stadig særdeles udbredt, og dækker stort set hele landet.

    4G – hastigheder over 100 Mbit/s

    Efter 2010 skete mange ting med vores mobile netværk, og en af de nok mest markante begivenheder var da Telia og Telenor slog deres mobile netværker sammen til ét stort netværk.

    Flere og flere købte smartphones i stedet for gammeldags mobiltelefoner, og med udbredelsen af blandt andet YouTube og sociale medier blev der stillet stadigt højere krav til hastigheden.

    4. generation af det mobile netværk – 4G – var dog på trapperne, og 10 år efter 3G-netværket blev taget i brug var en ny generation altså klar.

    4G-netværket kunne klare hastigheder på op til 71 Mbit/s, hvilket blev betragtet som en stor revolution på daværende tidspunkt.

    I dag kan man i flere områder opnå mere end 100 Mbit/s på 4G-netværket, som generelt dækker vidt og bredt i det meste af landet.

    5G – fremtidens internet med hastigheder over 1000 Mbit/s

    5G-netværket er så den nyeste generation af det mobile netværk, og med de kommende hastigheder markerer det lidt af en milepæl for den teknologiske udvikling.

    Vi kan med 5G se frem til 10-20 gange hurtigere mobilt internet end vi i forvejen har adgang til, hvilket er en markant forbedring.

    En anden vigtig forbedring er responstiden, som er den tid det tager fra du foretager en handling på din mobiltelefon til det registreres i “den anden ende”. Hvis du eksempelvis trykker “Synes godt om” på Facebook, vil det kunne registreres langt hurtigere end på tidligere netværks-generationer.

    Det samme gælder for spil på det mobile netværk, som vil kunne afvikles hurtigere og mere glidende end førhen.

    Så hurtigt er 5G

    5G forventes af teleselskabet 3 at blive op til 100 gange hurtigere end de hastigheder, vi har adgang til over det meste af landet i dag.

    Det skyldes at normal-hastigheden for det p.t. hurtigste netværk, 4G-netværket, normalt ligger på mellem 10 og 54 Mbit/s.

    Hastighed

    Det forventes at hastigheden på 5G-netværket kommer op på mellem 1000 og 2000 Mbit/s under optimale forhold. Det vil altså sige at hvis du er tæt på en mast med 5G-udstyr og der ikke er nogen forstyrrelser, kan du opnå disse hastigheder.

    Kapacitet

    Hvis du forestiller dig et timeglas, er der kun en lille mængde sand der kan passere på samme tid. Dette er også tilfældet med 3G- og 4G-netværket, hvilket betyder at der i perioder med spidsbelastning skabes flaskehalse der nedsætter hastigheden.

    5G-netværket har dog en markant højere kapacitet, så flere kan bruge nettet på samme tid uden det skaber problemer.

    Responstid

    Tiden som din data bruger på at “rejse” fra din 5G-smartphone til slutdestinationen bliver reduceret markant på 5G-netværket.

    Det har blandt andet betydning når du navigerer rundt på de sociale medier eller spiller spil på nettet, men du vil også kunne mærke det når du bare surfer på nettet.

    Disse telefoner kan bruge 5G

    Der findes flere gode mobiltelefoner til 5G-netværket, og ifølge Techradar er disse modeller i top 10 netop nu:

    1. Samsung Galaxy S20 / S20 Plus
    2. OnePlus 8 Pro
    3. Samsung Galaxy Note 10 Plus
    4. Oppo Reno 5G
    5. Samsung Galaxy S20 Ultra
    6. Samsung Galaxy S10 5G
    7. Xiaomi Mi Mix 3 5G
    8. OnePlus 7 Pro
    9. Nubia Red Magic 5G
    10. Samsung Galaxy A90 5G

    Der er dog flere nye mobiltelefoner på vej, og markedet udvikler sig med hastige skridt i øjeblikket. I vores oversigt over 5G-telefoner i Danmark kan du få et overblik over hvilke mobiltelefoner der kan bruge 5G-netværket netop nu.

    Hold derfor godt øje med de mærker, du eventuelt er interesseret i – de har nemlig med sikkerhed allesammen flere 5G-mobiltelefoner på vej.

    5G dækning i Danmark

    5G-netværket rulles ud og forbedres løbende, men indtil videre er det muligt at finde 5G-dækning i størstedelen af landet.

    Vi henviser til udbydernes egne dækningskort herunder, så du selv kan følge med i hvordan dækningen udvikler sig med tiden:

    Du kan hos hver af ovennævnte netværksoperatører sortere mellem teknologierne, så du kan se præcist hvor 5G-netværket dækker.

    Husk også at du kan benytte Mastedatabasen, hvis du vil se hvor masterne er etableret samt hvilke master der er planlagt i den nærmeste fremtid i dit lokalområde.

    Fremtiden for 5G – selvkørende biler, robotter og smarte huse

    Man forventer i fremtiden, at mere og mere elektronik bliver koblet på internettet. Dette har Illustreret Videnskab bragt en meget spændende artikel omkring.

    Med 5G-netværket udrullet er det muligt alt fra vaskemaskinen til bilen på nettet, så alt kan kommunikere sammen over internettet.

    Din bil bliver i stand til at køre af sig selv og navigere ud fra internetopkoblede sensorer og måleenheder, der fortæller bilen om glat føre, dårlig sigtbarhed, uheld længere fremme og mange andre ting. Din vaskemaskine bliver i stand til at opdatere sig selv og foretage selvdiagnose via nettet, og det hele bindes sammen i din smartphone eller på en tablet.

    Hele dit hus vil i fremtiden kunne styres via nettet, og man vil eksempelvis også kunne bruge teknologien på hospitaler og fabrikker.

    Det fælles begreb for denne teknologiske udvikling kaldes også for Internet of Things, eller “tingenes internet” på dansk.

    5G er en grundpille i denne teknologiske udvikling, da der er behov for et hurtigt og stabilt netværk som er mere pålideligt end eksisterende netværk.

    Der kræves store mængder data for at biler kan køre af sig selv gennem byerne, og hvis alle elektroniske enheder skal være koblet på nettet er vi nødt til at øge den samlede kapacitet markant.

    Alt dette har 5G-netværket potentiale til at løse for os, og man har derfor en forventning om at mange teknologiske fremskridt kan muliggøres i takt med at 5G-netværket udrulles.

    Er 5G et alternativ til fibernettet?

    Med 5G-netværket kan det være slut med at nedgrave kabler i landdistrikter og andre fjerntliggende områder.

    Hos 3 Danmark mener man at 5G-netværket til en vis udstrækning kan erstatte kablet internet, da det eksempelvis i yderområder bedre vil kunne svare sig at købe en fællesantenne og opfange 5G-signalet frem for at få nedgravet fiberkabler til husstande der ligger spredt med lang afstand mellem hinanden.

    I byområder mener vi dog fortsat at fibernet er fremtidens internet, da hastighederne herigennem har potentiale for at blive flere gange hurtigere end hvad 5G-netværket forventes at kunne præstere.

    Thomas er ansvarshavende redaktør på Telefakta.dk. Han har bredt kendskab til bredbånd og telefoni, men også teknologi generelt. Han har udviklet og drevet online medier siden 2012, og har blandt andet uddannet sig til IT-supporter. Interessen for IT har eksisteret siden han fik sin første computer i 1999.

    Skriv en kommentar